Last news in Fakti

21 Септември, 2023 16:05 1 109 3

Мицотакис: Гърция и Турция ще продължат положителния климат в отношенията си

  • гърция-
  • турция-
  • мицотакис-
  • ердоган-
  • разговор-
  • отношения

Гръцкият премиер е проведе конструктивен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган

Мицотакис: Гърция и Турция ще продължат положителния климат в отношенията си - 1
Източник: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи, че е провел конструктивен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Мицотакис подчерта, че двамата лидери са се споразумели да продължат усилията за засилване на положителния тон в гръцко-турските отношения и ясно определиха плана за бъдещи срещи и контакти.

Премиерът сподели, че по време на продължителния разговор, който продължи повече от предвиденото време, е бил акцентиран и проблемът с незаконната миграция. Той подчерта важността на сътрудничеството с Турция като средство за ограничаване на миграционните потоци.

В допълнение, Мицотакис сподели, че са обсъдили и климатичната криза, пред която и двете страни се изправиха през лятото. Той изрази оптимизма си, че сътрудничеството в тази област може да се задълбочи, като се подпишат конкретни споразумения по време на Висшия съвет за сътрудничество през декември, пише БТА.

Гръцкият премиер ясно изрази националната позиция на Гърция по въпроса за Кипър, заявявайки, че е неприемливо всяко решение, което предвижда съществуването на две държави на острова, както съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Високопоставен източник от гръцкото правителство оцени срещата като "крачка напред" в развитието на гръцко-турските отношения, в сравнение със срещата между Мицотакис и Ердоган по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, съобщи АНА-МПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    5 2 Отговор
    Хехе егати положителния климат на точката на замръзване.
  • 2 Колко е лирата към долара и еврото?

    6 8 Отговор
    На турчин вяра да нямаш - продажно племе са!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: