Last news in Fakti

22 Септември, 2023 10:08 4 760 30

Скоро по-строги правила за шофьорските книжки в ЕС?

  • шофьори-
  • ес-
  • шофиране-
  • правила-
  • автомобили-
  • шофьорска книжка-
  • ек-
  • еп

По-строги правила за млади и възрастни шофьори

Скоро по-строги правила за шофьорските книжки в ЕС? - 1
Снимка: Shutterstock

В началото на месец май 2023 година Европейската комисия (ЕК) представи планове за реформа на шофьорските книжки. С нея се очаква много правила да станат валидни за целия ЕС - например шофирането с придружител за млади шофьори, което засега не е позволено навсякъде в Общността. Освен това хората над 70-годишна възраст ще трябва редовно да преминават през шофьорски тестове, обяснява в своя публикация германската обществено-правна медия АРД.

Сега по темата се изказа и транспортната комисия на Европейския парламент. От нея идва настояването за още промени и по-кокретно- за "драстично по-строги правила", каквито не са били предвидени от проектозакона на ЕК.

По-строги правила за млади и възрастни шофьори

Така например транспортната комисия предлага младите шофьори да могат да карат с максимум 90 км/ч. Освен това да им бъде забранено да шофират нощем. Българският парламент прие такава промяна в Закона за движение по пътищата наскоро - тя включва забрана за управление на автомобил от млад шофьор между 22 и 6 часа сутринта.

Друга идея на европейската транспортна комисия е след 60-годишна възраст шофьорската книжка да бъде валидна 7 години, вместо 10. И шофьорите над 60 да се явяват на изпити на всеки 7 години.

Според Карима Дели, председателката на транспортната комисия към ЕП, е важно да има реформи не само по отношение на автомобилния трафик, но и да се осигури безопасността на онези, които са най-заплашени от произшествия на пътя - например велосипедистите. Според Дели, която е от Зелените, шофьорските курсове трябва да имат насоченост и към това, посочва АРД. "Все още има твърде много рискове, свързани с придвижването до работа с велосипед. Или пък с това да оставиш децата си сами да карат велосипед до училище", обяснява Дели пред германската обществено-правна медия. Новата реформа ще обърне внимание и на този въпрос.

Не трябва да става по-трудно

Някои политици отправиха критики към някои от новите предложения. Ян-Кристоф Ойтиен предупреждава например, че идеята за различни шофьорски книжки за SUV автомобилите е проблемна. Хората, които искат да управляват автомобили, които са по-тежки от 1800 кг, ще трябва да се сдобият с отделна шофьорска книжка, наречена "В+". Тя ще може да се получава едва след 21-годишна възраст, разяснява АРД.

Германският евродепутат Йенс Гизеке нарича новите предложения абсурдни. "Намирам за особено авантюристично предложението инструкторите по кормуване да бъдат задължени да показват алтернативи на автомобила, а именно пътуването с влак и автобус. Честно казано, това е далеч от всякаква реалност", казва Гизеке.

Предложенията няма да подобрят безопасността на пътя?

Томас Руднер, член на транспортната комисия на Европейския парламент, също има резерви към предложенията: "Зелените предложения няма да имат особен ефект за повишаване на пътната безопасност." Според него освен това не може всички шофьори над 60 години да се слагат под общ знаменател и да се твърди, че всички те представляват риск за безопасността. Той е убеден, че европейците няма да посрещнат добре идеята за седемгодишната валидност на шофьорската книжка за над 60-годишните.

През следващите седмици в ЕП ще се обсъдят и други идеи за реформа на шофьорските книжки. Законодателният процес все още е в начален стадий. Надали всички предложения за забрани и останалите идеи ще останат в законопроекта.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ да

    6 23 Отговор
    За младите и старите съм за, но има и предложение за ограничаване на скоростта до 90км по магистралите за всички.

    Коментиран от #21

  • 2 Евро дивотии

    49 6 Отговор
    От Европа само глупост, понякога на степен от две до безкрайност.

    Коментиран от #7, #9

  • 3 Ха-ха

    44 3 Отговор
    Значи шофьорите са по-опасни от политиците. Съгласен съм, че реакциите на човек след 60 г са леко забавени, но според мен и умствено нещата се променят. Не трябва ли и политиците след 60 години да бъдат тествани по-често. Справка, Байдън, Путин, Фон дер Лайен, Борел и т. н.
  • 4 Пак ще

    29 0 Отговор
    Изправят кривите каставици
  • 5 Къде беее

    28 4 Отговор
    Как през 7 години ще караме курсове. Аз на съм на 39 години и изобщо не помня преди 20 години какво сме учили.

    Коментиран от #8

  • 6 Иван

    27 1 Отговор
    Австрия отказа да въведе тези промени за шофьорите!!!!!!
  • 7 зле

    4 27 Отговор

    До коментар #2 от "Евро дивотии":

    глупост ли е да мислят за живота ти ве, такъв нихилизъм като у някой българи като тебе не се среща никъде по светета.ЗЛЕ, а умно ли е всеки ден да умират по 4 човека по пътищата на българия поради неспазване на регламента от незнание, с купени книжки, едва минали 20 часа кормуване и вече специалисти по каране !!! да та еа у нихилиста/зле

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Соваж бейби

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "Евро дивотии":

    Младите са опасни и за себе си когато шофира,говори по телефон ,пише смс ,прави видео и гледа в камерата не на пътя а дрогата ,цигарите и алкохола за тях изобщо не пиша ,тротинетките също!Старците ?!съседа на 64 г /егнто не прощава /уикенда му помага мъжо с ремонта на гаража ,прибира се дядото от магазина и с бясна скорост на задна вместо да паркира влязъл в гаража заедно с вратата добре че бабата му не е била там в момента ,щяхме да хвърляме рози днес на гробищата ...друга баба на 70 г кара като Шумахер по малките улички и деца има играят ,кара колело направи няколко инцидента и вече ходи пеша или децата я взимат с кола.Примери много тука се отнемат и точки и когато свършат задължително минава отново изпит за да се върне книжката.За България е ясно как се взема книжка и правилата няма оправия
  • 10 Тези защо не се разкарат?

    27 3 Отговор
    Не са ни никакви! Каквито шофьорски книжки искаме, такива ще имаме! Някакви си Урсули Не могат да решават за нас!
    Не сме ги избирали и не могат те да ни казват, какви книжки да имаме!
  • 11 УдоМача

    24 4 Отговор
    Що за фашизъм... нямам думи!
  • 12 Загубеняк

    15 0 Отговор
    Има да търсите шофьори!:)
  • 13 Майка ти

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "зле":

    Пич! И ти ще остарееш и ще караш колело, или децата да дойдат да те вземат!

    Коментиран от #14

  • 14 Соваж бейби

    0 22 Отговор

    До коментар #13 от "Майка ти":

    Губиш си рефлексите на стари години,и 99 на 100 % задръствания правят старците ако не е автобус проблема.Има си люклер ,интермарше ...драйв с доставка у дома поръчваш плащаш онлайн,всичките магазини също са с онлайн услуги ,има и амазон ако ти трябва промоция на глупости тук ти е решен проблема.За другото децата ако са заети има автобус или пешачка ,такси варианти много .

    Коментиран от #16, #17

  • 15 бай Иван

    18 1 Отговор
    "Всеки ден нов ден в ЕС - простотията продължава" . Имам чувството ,че извънземни са окупирали Брюксел! България вън от този съюз на откачалки. И колкото по-рано , толкова по-добре. Да отидеш да учиш медицина примерно и обучаващите да ти обясняват ,че има алтернатива на това като станеш билкар и така да лекуваш хората , щото е полезно за природата! Същото е като инструктор на който плащащ за да станеш водач на МПС да ти обяснява да ползваш автобус и влак щото било "зелено".
  • 16 Ега

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Като остарееш направо да те обесят викаш и да приключваме.

    Коментиран от #18

  • 17 бай Иван

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Действително човек по възрастен губи част от рефлексите си но за това има медицински преглед и се установява дали е годен или не. Ако здравословно е годен какъв курс за опресняване на шофьорските умения ще му водите бе идиоти ! Аз имам книжка от 41 години и за това време съм изминал не по-малко от 800-850 000 километра. Нямам от над 15 години никакво нарушение и какво ще минавам курс на обучение. За какво? Опит ли нямам, за да мога да предвиждам определени ситуации на пътя , защото не е важно да имаш реакции, когато не си предвидил дадена ситуация, а да умееш да предвиждаш какво може да стане примерно след секунди.Младите имали реакции и какво като има реакция и влезе в завоя със скорост която няма как да не го изхвърли в нивата .Какво ще му помогне реакцията, ако е виж да излезе по-бързо от колата? Има медицински годен за шофиране и негоден . Това е . Има много възрастни хора които сами усещат ,че не стават за водачи и спират. Тъст ми е на 83 години и кара без проблемно . Баща ми сам се усети и спря на 71 г. Толкова. Различни хора, различно здравословно състояние.

    Коментиран от #26

  • 18 Соваж бейби

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ега":

    Я па ти бе ?!стига драма ами мислете логично и истината за реалното за проблема!
    Аз като остарея ще ме возят в Рол Ройс на задната седялка и си пия CINZANO SPRITZ с две кубчета лед си хапвам ядките или стрдиди с шампанско си пиивам и хапвам докато се наслаждавам на гледката и си пуша що не и да си пиша на смартфона ,може и силна музика яко бас се кефя а децата или зетя,снахата да кара и да внивава по пътя .

    Коментиран от #24, #25

  • 19 ха ха

    12 0 Отговор
    ами вождовете се ловят за всяка идиотия , щом ще им напълни сметката , отдавна са излезли от зоната на реалността и витаят в розовите си облаци , и май стана заразна тая лудост
  • 20 Разгеле

    2 6 Отговор
    Най-после да въведат европейски шофьорски книжки, че тук зад волана - куцо, кьораво, сакато, сулю и пулю, неграмотни ромове и други спиртни напитки, наркомани и пияндурници.

    Коментиран от #23

  • 21 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "МММ да":

    ,,За,, си ,щото си мислиш че няма да остарееш ли?Не ви ли идва в това междуушно нещо което го носите на раменете си ,че така се започва с ф........ките мерки Виртуалните пари вече са факт, факт са и виртуалните/ дигитални/ паспорти дето ще си ги активираме през приложение.Значи не може фа гласуваш през интернет,но ще можеш да имаш пари в ,,облака" както и дигитален паспорт с биометрия.......е,няма лошо,света се развива, но за някои .
  • 22 Буля Пена

    15 0 Отговор
    Значи не им пука като вдигат годините за пенсия и тогава си годен да бачкаш, ама да караш кола трябва да доказваш че си годен.
  • 23 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Разгеле":

    И какво като въведат европейски книжки? Ще станем по-умни ли? Ще спре корупцията в шофьорските курсове ли? Всички дето си ги изредил - куцо, сакато, роми и пияндурници ще си КУПЯТ европейски книжки и ще продължат да карат безобразно. Лошото е, че не можем да си купим съдебна система! И не можем да си продадем КОРУПЦИЯТА, щото ако можем, ще забогатеем много!
  • 24 Крали Марко

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Лелеее ! Чинцано+ стриди+фъстъци= яко пърдене, уригване и мирисане !

    Коментиран от #27

  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Искрено ти го пожелавам! За да се сбъдне мечтата ти обаче, дръжте здраво положението, не позволявайте на Макрон да вдига възрастта за пенсиониране. Иначе ще трябва да си на предната седалка на служебния автомобил и да ходиш през 3 години на изпит!

    Коментиран от #28

  • 26 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "бай Иван":

    Абсолютно сте прав!
  • 27 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Крали Марко":

    Спред настроението днес едното ,утре може и ром от Мартиник страхотен е .В Ролс Ройса нали има бар,лед ..ще ме водят като президент или баронеса уеш и старините си има хубавата емоция .Важното е човек да мисли позитивно и когато се налага закон да се мисли как да се реализира .Пример пенсия на 50/55 след 60 г за по бедните папимобил такси 3 пъти безплатно на ден ..няма си издавам плана някой да не ми крадне идеята и лицензира...
  • 28 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Дано скоро го замести някой !!Хората се надяват ,мечтаят някой да сети за тях и гласуват ,последния път имаше и много негласували все тая.Който се докопа до властта мисли за него си и колегите от отбора как те да са добре .Забравят защо са там и че работи за името и благото на народа ,правят закони на тях са угодни на всякъде е така .Според мен един човек е годен за пенсия на 45 най много,после ставаш по бавен ,измаряш се ,зрение...а и има и много студенти които получава диплом и чака ?стареца да благоволи да се махне ,някой и с памперс ама ..има много аномалия на този свят .По лошото е че никой не ме взима за съветник или президент всички ще са доволни .

    Коментиран от #29

  • 29 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Соваж бейби":

    Проблемът на пенсионната система е застаряващото население. Затова се налага увеличаване на възрастта за пенсиониране. Раждат се малко деца и като се изучат са недостатъчни да вкарват пари в пенс. с-ма. Затова дядо и баба ще бачкат по-дълго. И понеже това е начин да се събират пари, политиците се изкушават да вдигнат още повече пенс. възраст. Затова ти пиша, да удържате положението колкото може. Иначе кофти. А нашите - българските политици са толкова тъпи, копират от европейските държави всичко начаса. И сега на всичкото отгоре, ако направят тези дивотии със шофьорските книжки, да се явяваме на изпити, докато чакаме пенсиониране, положението ще избухне като литиева батерия!

    Коментиран от #30

  • 30 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Голяма тема отвори приятелю ама нямам власт ,има начин няма желание!Само си отговори на въпроса къде отиват всички пари за пенсия?!хората колко живеят повечето отрудени и болни ?от работа не ги дават на роднините им когато човека почине ,някой само година ползва пенсия или не доживява!Ами ддс всеки ден в магазина,плащане на сметки ?Започни само от тук и смятай какви царе и крале влстват ?А ако се спре социалните знаем на кого смятай колко пари остава за хората,ако безработните също веднага се назначи на временна работа докато си намери редовна и с заслуга си получава борсата ?!затворниците също засължителна работа в затвора нещо като завод ако щеш и щипки да правят ама да си плаща храната и спането...?Да се спрат войните там отива много пара,ами спортисти каква цифра заплата зима да гони топка -нормално ли е ?колкото един град хора работници,песионери заедно? ..