Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Септември, 2023 14:46 3 744 27

Защо се скараха Полша и Украйна

  • полша-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • зърнена сделка-
  • нато-
  • матеуш моравецки-
  • анджей дуда

Кризата в отношенията между Киев и Варшава едва ли ще приключи на 15 октомври след парламентарните избори в Полша

Защо се скараха Полша и Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Споровете между Украйна и Полша относно вноса на украинско зърно надхвърлиха рамките на търговските разногласия и се превърнаха в център на международното внимание в Ню Йорк, където заседава Общото събрание на ООН. Планираната среща между президентите на Полша и Украйна Анджей Дуда и Володимир Зеленски не се състоя. Обявената причина беше разминаване в графиците. Вместо среща, двамата си размениха емоционални изказвания, които предизвикаха дипломатическо напрежение между съюзниците.

Как точно протече спорът между Украйна и Полша?

Още новини от Украйна

В разговор с журналисти полският президент защити решението на Варшава да удължи ембаргото върху вноса на украинско зърно, което Киев възнамерява да обжалва пред Световната търговска организация. Дуда сравни Украйна с "давещ се човек, който влачи и спасителя си към дъното". "Украйна е подложена на руска атака, без съмнение е в много трудна ситуация и се хваща за всичко, което може. Може ли е това да ни смущава? Разбира се, че може", заяви Дуда.

На свой ред президентът Зеленски недвусмислено намекна от трибуната на Общото събрание, че "някои хора в Европа подкопават солидарността и организират политически театър" и по този начин "помагат да се подготви сцената за московския актьор". Варшава разбра намеците на Зеленски и извика украинския посланик в Полша в Министерството на външните работи, за да му предаде "острото си негодувание" във връзка с тези коментари.

Напрежението се повиши и от думите на полския министър-председател Матеуш Моравецки, който заяви, че Полша няма да изпраща оръжия на Киев, защото самата тя се въоръжавала с най-модерни оръжия. Той обаче увери, че Варшава не възпрепятства дейността на логистичния център край Жешов. Говорител на полското правителство уточни, че Полша изпълнява предварително договорените доставки на боеприпаси и оръжия, включително тези, произтичащи от подписаните с Украйна споразумения.

Причината за ескалацията са изборите в Полша

Единствената причина за полско-украинската ескалация е предизборната динамика в Полша и борбата на управляващата национално-консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) за гласове, коментира Войчех Пшибилски, главен редактор на полското списание Visegrad Insight. Според него основата на предизборната борба в Полша е за това коя партия по-добре защитава националните интереси.

Сергей Герасимчук от Съвета за външна политика "Украинска призма" е съгласен с това. Според него на Общото събрание на ООН и полският, и украинският президент, които са в много добри лични отношения, всъщност са се обърнали към избирателите си. Въпреки това кризата в отношенията между Киев и Варшава едва ли ще изчезне на 15 октомври след парламентарните избори в Полша, смята експертът.

Земеделският въпрос също ще остане на преден план, защото възможните изходи от полския вот едва ли ще променят необходимостта фермерите да бъдат удовлетворени. Дори ако след изборите властта в Полша се смени, не може да се каже, че конфликтът по аграрните въпроси между Киев и Варшава ще бъде напълно решен, прогнозира Герасимчук.

Да се научим как да се справяме с популистите

"Ескалацията на напрежението в предизборния период в Полша в крайна сметка ще приключи, но Украйна трябва да се научи да се справя с популистите, които ще бъдат още по-многобройни на предстоящите избори през 2024 г.", казва Войчех Пшибилски. Той е убеден, че "всичко зависи от хладнокръвието", защото ако емоциите надделеят, ПиС "ще създаде националистически дневен ред и ще го затвърди на изборите, а това ще означава само повече проблеми в бъдеще".

Но в никакъв случай не бива да се очаква бързо връщане към взаимноизгоден диалог с Полша, основаващ се на доверие, тъй като "обидата" ще се усеща и след като полските избори приключат, смята киевският международен експерт Вадим Трюхан.

"Не е времето за дипломатически мачизъм"

Според бившият украински дипломат Константин Елисеев и ръководител “Центъра за нови решения” украинските власти са избрали грешна стратегия в реакцията си към Варшава в зърнения спор.

Елисеев изтъква, че в речта си пред Общото събрание на ООН Зеленски "намери място да обиди полските партньори и всъщност да ги обвини, че работят за Кремъл, но не намери място да осъди съучастието на Иран, Беларус или Северна Корея в руската агресия срещу нашата държава". Според експерта Общото събрание на ООН "не е нито мястото, нито времето да покажете на света дипломатическия си мачизъм”. Бившият украински дипломат е категоричен, че не си струва Украйна да изгуби партньор в лицето на Полша заради спора за зърното.

Такива проблеми не бива да влияят на сътрудничеството

От своя страна Сергей Герасимчук съветва правителствата на двете страни да се научат да насочват различните въпроси на сътрудничеството по различни направления, "вместо да хвърлят всичко в една кошница". "Говорим за разделяне на всички въпроси на помощта за Украйна, включително военната помощ и подкрепата за украинските бежанци в Полша. Аграрният въпрос трябва да бъде поставен в отделна лента и да бъде решен дипломатически", казва експертът.

Между другото, именно с оглед на този подход Герасимчук не смята, че казаното от полския министър-председател Моравецки, че Варшава няма да дава оръжие на Украйна, трябва да се приема буквално. "Първо, понякога дори тези държави, които прехвърлят оръжия, не обявяват това публично. Второ съседните държави, включително Полша, са прехвърлили значителна част от своите запаси на Украйна. И е трудно да се повярва, че Полша ще блокира оръжейните доставки за Украйна в бъдеще", коментира Герасимчук. Той призовава Киев и Варшава да не забравят, че и двете страни само ще спечелят от сътрудничеството помежду си и "ще загубят от един ситуационен конфликт".

Автор: Виктория Власенко


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    Щото укрите са много нахални . Вчера в заведението ми една млада украинка крещеше по телефона колко зле е в България и колко лошо се отнасят с нея българите и всички в заведението ми са длъжни да я слушат .Никакво възпитание.

    Коментиран от #12, #19, #26

  • 2 На поляците

    5 14 Отговор
    все някой им е виновен и винаги си търсят поводи да се правят на значими !
  • 3 Мирчо копанаря

    11 2 Отговор
    e kak да не се карат,комунистическа украйна заграби от полша над 65 000км3 територия след втората световна война..поляците страат и още се надяват на компенсаци. Лвов е полсли и цяла галиция
  • 4 Що.що се скараха

    15 0 Отговор
    И с папата и с Илин Мъск и Бога.
  • 5 Много запознат

    2 20 Отговор
    Няма караници, на русоробите им се привиждат.
  • 6 горски

    20 1 Отговор
    Кавгата м/у Полша и Украйна ще се засили,ако руснаците напреднат здраво по фронта.И тогава Полша ще си вземе своето....Иначе не върви да вземаш територия от приятел,трябва да има кавга.Ще извадят отново и Волинското клане и ,мигрантите и прочие...
  • 7 Ми защо се скараха

    17 3 Отговор
    С първосъздателя си? С дарителя си? От неблагодарност.
  • 8 Амииии

    17 1 Отговор
    Само безхърактерно безгръбначно може да търпи истериите на онова джудже Зеленски! Целият свят трябва да го нарита!
  • 9 Иван

    15 1 Отговор
    А те с кой не се скараха.
  • 10 Пан Зеленко

    10 1 Отговор
    Лошо ми е....Лвов отиде
  • 11 ами русофоборците не кихнаха по заплата

    5 1 Отговор
    на бункера както им каза киро:
    Защо се скараха Полша и Украйна
  • 12 Ти пък що блееш

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Изхвърляш я навън и толкова
  • 13 А сега

    10 1 Отговор
    И турците спряха военната помощ
  • 14 Националист

    1 11 Отговор
    Още факти не са написали но Украйна унищожи с три ракети щорм шадол штаба на морските сили на рУСИЯ в Севастопол

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Механик

    13 1 Отговор
    Не са се скарали. Просто никога не са се сдобрявали.
    Поляците гледат на укрите като на роби, а на териториите около Галиция и Львов, като на свои. В същност то това си е и така. Укрите са били полски роби, а споменатите области са си полски и отнети насила.
    Към това като прибавим изкланите от бандеровските шайки поляци и всичко си идва по места.
    Полша само чака момент да си върне териториите. И тоя момент е все по-близо.
    Украйна ще бъде разпарчатосана от Русия, Полша, Унгария и Румъния. Всеки ще си вземе неговото си и украйна прилючва. А приключва, щото укрите са много умни.

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 16 А може ли

    7 0 Отговор
    Да понапишете нещо за събранието в Ню йорк на ООН. Гледам, че и Америка нещо се дърпа.
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    Укро фашисти
  • 18 Русофилска Полша

    7 0 Отговор
    "Според него основата на предизборната борба в Полша е за това коя партия по-добре защитава националните интереси." Преди изборите защитават националните си интереси. Според нашите жълтопаветници и двете полски партии би трябвало да са русофилски. И пак добре, че преди изборите се сещат, че не трябва само да изпълняват желанията на краварника, ами си имат и народ да мислят за него. Нашите наведени нито преди, нито след избори се сещат за народа и националните интереси
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Здравей Приятел защо постояно ме обиждат тук в Сайта даже ползват и твоя Ник когато ме обиждат
    ЗАЩО го ПРАВЯТ
  • 20 Да бе

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Националист":

    И един космически кораб
  • 21 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Националист":

    Националистите се предполага, че си обичат нацията и нейния език.
    "щорм шадоЛ" и "ШТаба", на какъв език са написани?
    Неграмотни козяци! Ако сте ми работници, не само няма да ви плащам, ами сутрин когато идвате на работа ще ви карам да оставяте по 300лв. на бюрото ми.

    Коментиран от #27

  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Логично а и е Факт Приятен Уикенд на Вас и на Вашето Семеиство
  • 23 Гордостта на Тара

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    За Полша и Унгария си прав ама къде слагаш Румъния.. Румъния е Влашко никога не са владели те в Украйна територии.. ако имат някви претенции то е от българската история когато Влашко е било българско..
  • 24 Пич,

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Полша ако не се събуди може само да се уреди с "референдум" и да се смали наполовина.
    Този път територии ще прибира само Русия. Е, и Беларус може да облажи нещичко, ама зависи от руснаците. Другите или ще си налягат парцалите или ще ядат дървото. Лиготийте и дрънканиците на Путин за "братския украйнски народ" вече няма да се повторят.
  • 25 Опа

    0 0 Отговор
    Еми така е. Храни куче та да те лае, Полша всъщност най много им помага но какво може да се очаква от човек който казва че пази Европа. За тези които му вярват един въпрос? Какво е туй нещо Нато, кои са му членовете и кои не са. Този човек попита остроумно нашият президент какво ще направи ако ни нападнат но ми е още по интересно какво пита неговите корумпирани министри?
  • 26 Опа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Случай от Германия. Баща и син яли пили и се веселиле но когато дошло време за плащане храната не била хубава и нямало да платят а й били украинци. Само че късметът им бил чудесен. Собственика на ресторанта се оказва руснак та и бой (от който са избягали) и сметката са платили
  • 27 6666

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Механик":

    Май тия неграмотници са от възраждане.А такива началници като тебе бая бой ще отнесат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания