Last news in Fakti

24 Септември, 2023 08:52 2 238 5

Баварско село решава за бъдещето на ключов за BMW завод

  • бмв-
  • завод-
  • завод за батерии

През последните месеци най-голямата икономика в Европа привлече няколко големи инвестиции

Баварско село решава за бъдещето на ключов за BMW завод - 1
Снимка: БГНЕС

Жителите на Щраскирхен, което се намира на около 90 минути път с кола от Мюнхен и има население от около 2700 души, са призовани да гласуват на референдум за изграждането на ключов за BMW завод. Това съобщи АФП.

Тъй като германската промишленост е в криза на фона на забавящото се световно търсене и високите разходи за енергия, проектът се обявява за вот на доверие в бъдещето на продуктите, "произведени в Германия".

Освен това той идва в ключов момент за BMW, тъй като автомобилната индустрия преминава от превозни средства с двигатели с вътрешно горене към такива, задвижвани с електричество. Но някои жители на Щраскирхен се опасяват, че заводът ще превърне тяхното зелено селце в края на Баварската гора в индустриална зона с ревящи камиони.

"Повече от 100 хектара първокласна обработваема земя ще бъдат унищожени завинаги", което е грешка "с оглед на изменението на климата", казва 44-годишният Томас Шпортцл. Той е говорител на местните жители, които се противопоставят на плановете.

Мартин Гьотц, 45-годишен жител на Щраскирхен и говорител на другата страна, не е съгласен.

Фабриката ще бъде "огромна възможност за региона да инвестира в устойчиви технологии и работни места за бъдещето", казва той.

Двата лагера са в пререкания от месеци. Според Александър Кий, който отговаря за проекта, BMW иска да инвестира "няколкостотин милиона евро" в завода, който ще бъде "в основата на развитието на електрическите превозни средства в Германия".

В завода ще работят повече от 3200 души и ще се произвеждат 600 000 високоволтови батерии годишно, които ще снабдяват електрическите автомобили, произвеждани в заводите на BMW в Регенсбург, Мюнхен и Динголфинг.

Ако Щраскирхен гласува против изграждането на завода, това ще бъде огромен удар по планираната гама от електрически автомобили на BMW, които ще се появят на пазара от 2025 г.

Тъй като батериите са големи и тежки, е логично да се произвеждат възможно най-близо до линиите за сглобяване на автомобили.

Поради тази причина BMW вече е изградило заводи за батерии, които да снабдяват заводите му в Унгария, САЩ, Мексико и Китай. "За Бавария и за Германия като цяло все още трябва да е възможно да се създаде голям индустриален обект от този тип", казва Армин Золер, кмет на близкото село Ирлбах.

Но при сегашното положение на нещата "има ясно изразено нежелание за създаване на индустриални обекти в Германия", каза Милан Неделкович, член на управителния съвет на BMW, отговарящ за производството.

През последните месеци най-голямата икономика в Европа привлече няколко големи инвестиции, тъй като се стреми да въведе местно производство на жизненоважни материали, като например полупроводници, в опит да намали зависимостта си от Китай.

В стремежа си да действа по-бързо канцлерът Олаф Шолц наскоро призова регионите и общините в страната да подкрепят "Пакт за Германия", за да направят страната по-гъвкава, динамична и по-малко бюрократична. Бизнесът обаче остава неубеден.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    7 2 Отговор
    Това село- Щраскирхен в коя българска област е? Около Велико Търново ли е или около Сандански?

    Коментиран от #3

  • 2 Тъпотии

    6 0 Отговор
    Това не е българска новина!
  • 3 До Бусманци

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Въведи Бусманци в навигацията и като стигнеш на мегдана, питай за Щраскирхен.
  • 4 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    4 1 Отговор
    🥸Ако BMW " инвестира " толкова милиони в нашите политикаджии, могат да купят цяла България. 😍🤑🤩🥳🤡
  • 5 Истината съм аз

    5 0 Отговор
    За който не е наясно ...под формата за еко и климатични промени групата ще вземе пари под масата - подкуп .
    Това е съвсем реално .
Новини по държави: