Last news in Fakti

27 Септември, 2023 10:59 1 283 5

Медии коментират решението на нюйоркски съд, че Доналд Тръмп е извършвал измами в продължение на години

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • джо байдън

Тръмп отрича да е извършил закононарушение, като в клетвени показания по делото твърди, че няма значение какво е записал във финансовите си отчети

Медии коментират решението на нюйоркски съд, че Доналд Тръмп е извършвал измами в продължение на години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нюйоркски съдия снощи постанови, че Доналд Тръмп в продължение на години е извършвал измами, като е завишавал стойността на активите си, и лиши бившия президент от контрол върху някои от неговите най-известни имоти в Ню Йорк, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изненадващото решение на съдия Артър Енгорън представлява голяма победа за нюйоркския главен прокурор Летиша Джеймс в нейния иск срещу Тръмп, като то на практика означава, че не е необходим съдебен процес, за да се установи, че бившият президент с измама си е осигурил изгодни условия по заеми и застрахователни сделки, посочва изданието.

Макар че гражданското дело на Джеймс беше засенчено от четирите криминални обвинения срещу бившия президент (които не са свързани с нейните обвинения), решението на съдията, ако бъде потвърдено, ще представлява първото наказателно постановление в резултат на правителствено разследване срещу Тръмп, коментира "Ню Йорк таймс.

Решението на съдията представлява сериозен проблем за Тръмп, тъй като то отнема правомощията на компанията му да извършва стопанска дейност в Ню Йорк, където е седалището на неговата основна организация и където Тръмп има значителни интереси в областта на недвижимите имоти, пише в. "Вашингтон пост".

След като установи, че ответниците са извършили измама съгласно гражданското право на щата, Енгорън сега ще трябва да реши по време на съдебния процес дали са били извършени конкретни незаконни действия, както и какви други наказания трябва да понесат ответниците, отбелязва изданието. Делото е гражданско, така че обвиняемите могат да бъдат признати за отговорни само за това, че са участвали в това поведение, и не ги грози затвор, посочва обаче вестникът.

Делото е едно от няколкото, с които Тръмп - безспорен фаворит в надпреварата за републиканската номинация за президентските избори през 2024 г. - трябва да се справя, докато същевременно ръководи предизборна кампания, пише в. "Гардиън". Срещу него са повдигнати 91 наказателни обвинения в рамките на четири обвинителни акта - за плащане на пари за мълчанието на порноактриса, за незаконно задържане на класифицирана информация и за подривна дейност по време на избори на федерално и щатско ниво, отбелязва изданието.

Прокуратурата в Манхатън вече разгледа възможността за завеждане на криминално дело по обвиненията в измама, но се отказа да го направи и Джеймс реши да подаде граждански иск срещу Тръмп, в който търси санкции, които биха могли да му попречат да извършва бизнес дейности в щата, пише британският в. "Телеграф".

Джеймс, която е от Демократическата партия, заведе делото срещу Тръмп и неговата организация преди година. Тя определя подхода на бившия президент като образец за двуличие, който нарече "Изкуството на кражбата" – игра на думи със заглавието на мемоарите на Тръмп от 1987 г. "Изкуството на сделката", посочва изданието.

Тръмп отрича да е извършил закононарушение, като в клетвени показания по делото твърди, че няма значение какво е записал във финансовите си отчети, защото в тях има параграф за отказ от отговорност, който гласи, че не трябва да се вярва на предоставената информация, отбелязва "Телеграф".

Съдията обаче заяви, че параграфът за отказ от отговорност във финансовите отчети "пределно ясно показва, че г-н Тръмп е напълно отговорен за съдържащата се в тях информация" и че "допускането на общи откази от отговорност, които да освобождават лъжците от отговорност, би подкопало изключително важната функция", която подобни юридически документи изпълняват "в реалния свят", пише вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това ли

    4 0 Отговор
    беше най-демократичната , от най-демократичните съдебни ситеми в света!?!

    Коментиран от #3

  • 2 стоян георгиев

    6 1 Отговор
    Та делото което загуби доказва ясно че тръмп не е милиардер.за да се представи за такъв и получи заем от близо 400 млн.долара той многократно надценява имотите си.та и последния цирк с това колко богат и успешен бил тръмп се спука.
  • 3 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Това ли":

    Това е.дай Боже у нас да има подобна и да може дори президента крадец да иде там дето му е мястото.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пожара

    0 0 Отговор
    Ма естесвено, милярдер се не става с чеснос! Секи кой има повече од две хилки у банката е мошеник.