Last news in Fakti

27 Септември, 2023 11:18, обновена 27 Септември, 2023 12:42 2 235 23

Баку: При операцията в Нагорни Карабах загинаха 192-ма азербайджански войници

  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • армения

Анклавът е населен предимни с етнически арменци, но е международно признат като част от територията на Азербайджан

Баку: При операцията в Нагорни Карабах загинаха 192-ма азербайджански войници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

При военната операция за възстановяване на контрола над сепаратисткия район Нагорни Карабах в Азербайджан са били убити 192-ма азербайджански военнослужещи, предадоха световните агенции, позовавайки се на азербайджанското министерство на здравеопазването, информира БТА.

Загинали са 180 служители на министерството на отбраната, 12 служители на министерството на вътрешните работи и един цивилен. Чрез съдебно-медицинска експертиза се очаква да бъде установена самоличността на 11 от убитите.

В рамките на антитерористичните мерки са били ранени 511 военнослужещи и един мирен гражданин, съобщава на уебсайта си министерството на здравеопазването, цитирано от националната осведомителна агенция АЗЕРТАДЖ.

Нагорни Карабах е населен предимно с етнически арменци, но е международно признат като част от територията на Азербайджан. Вследствие на азербайджанската военна операция хиляди жители на района го напускат, като до момента в Армения са пристигнали над 28 000 бежанци, отбелязват агенциите.

Представители на сепаратистите от Нагорни Карабах по-рано заявиха, че от тяхна страна са загинали 213 души, включително 10 цивилни, а над 400 човека са били ранени в боевете, припомня Асошиейтед прес.

Военната операция позволи на Азербайджан да възстанови пълния си контрол над отцепническия регион, който бе управляван от сепаратистите в продължение на около 30 години. Десетки хиляди етнически арменци вече са напуснали Нагорни Карабах и вероятно ще ги последват още, след като сепаратистките бойци се съгласиха да предадат оръжията си и Азербайджан вдигна продължилата 10 месеца блокада на пътя, свързващ територията с Армения.

Азербайджан и официални представители на сепаратистите проведоха два кръга на разговори относно "реинтеграцията" на Нагорни Карабах и неговите етнически арменски жители в населената предимно с мюсюлмани страна, но все още не е ясно как точно ще се случи това, отбелязва АП.

Нагорни Карабах е регион на Азербайджан, който попада под контрола на подкрепяни от арменските въоръжени сили етнически арменци, след сепаратистки сражения, приключили през 1994 година. По време на продължила шест седмици война през 2020 година Азербайджан си върна контрола над части от Нагорни Карабах заедно с територии около него, които арменски сили бяха превзели по време на предишния конфликт.

През декември Азербайджан наложи блокада на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, след като заяви, че арменското правителство го използва за минен добив и за незаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили в региона.

Армения заяви, че блокадата е прекъснала доставките на основни хранителни продукти и горива за възлизащото на около 120 000 души население на Нагорни Карабах. Азербайджан отхвърли това обвинение и посочи, че регионът би могъл да получава доставки през азербайджанския град Агдам - нещо, срещу което властите в Нагорни Карабах отдавна се противопоставят, наричайки го стратегия на Азербайджан за установяване на контрол над региона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    10 8 Отговор
    Бог да ги прости!Амин!
  • 2 Коментар

    5 10 Отговор
    Едва ли са толкова за под 24 часа военни действия. По-скоро вдигат нарочно числото на избитите.

    Коментиран от #5

  • 3 Тагаренко

    16 7 Отговор
    Дни преди нахлуването,американски формирования тренираха с арменски войски.Който ,чака помощ от янките,такава ще му е съдбата.И тук тъй ще стане.Скоро.

    Коментиран от #8

  • 4 Турчин

    18 6 Отговор
    Азербаъджанските загуби не се броят. Броят се единственно тези, които се кръстят и то три нули по-вече. Примерно едно става хиляда, 100, 10.000 и така нататък. А какво направиха арменците рез 1991-94 години никой не пише. През 1927 година по тези земи няма нито един арменец.
    Само в Карабаг ли има мнозинство на етническо различно население?
    Помислете си де....Има ли такива места и в България?
    Трябва ли и гези в България да искат това, което арменците искат от Азербайджан?

    Коментиран от #7

  • 5 Турчин

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    От вас се учим..
  • 6 Професор

    14 2 Отговор
    Армения е спряла електроснабдяването в Карабах още в началото на операцията на азербайджанските войски. Електрозахранването е възстановено като областта вече е свързана към електропреносната мрежа на Азербайджан. Има проблем при мобилните комуникации. Базовите станции на арменските оператори са изключени. Според турски източници Армения е изоставила Карабах като не е инвестирала в инфраструктурата и навсякъде е разрушено и изоставено още съветско време.

    Коментиран от #17

  • 7 Българин

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Казваш, че през 1927 г. нямало арменци в Нагорни Карабах. Това е невярно. "During the 19th century, Shusha (това е град в Карабах) became one of the most significant cities of Transcaucasia. By 1900 Susha was the fifth city by size of Transcaucasia; it had a theatre, printing houses, etc.; manufacture of carpets and trade were especially developed, having been there for a long time. According to the first Russian-held census of 1823, conducted by Russian officials Yermolov and Mogilevsky, Shusha had 1,111 (72.5%) Azerbaijani families and 421 (27.5%) Armenian families. The census of 1897 showed 25,656 inhabitants, 56.5% of them Armenian and 43.2% Azerbaijani."

    Коментиран от #9

  • 8 😄😄😄😄

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тагаренко":

    И ти ще ,си ПЪРВИЯ ФРОНТОВАК!!!!!
  • 9 Професор

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Хубаво сте го написал. Аз пък ще ви постна цитата повторно преведен на Български език:

    "Шуша се превръща в един от най-значимите градове на Закавказието. Към 1900 г. Шуша е петият по големина град в Закавказието; в него има театър, печатници и т.н.; особено развити са производството на килими и търговията, които съществуват от дълго време. Според първото преброяване на населението, проведено в Русия през 1823 г. от руските чиновници Ермолов и Могилевски, в Шуша живеят 1111 (72,5 %) азербайджански семейства и 421 (27,5 %) арменски семейства. Преброяването от 1897 г. показва 25 656 жители, от които 56,5 % са арменци и 43,2 % азербайджанци."

    Пита се в задачата: "Къде са отишли азербейджанците и днес 99% от населението са арменци? "

    Коментиран от #10, #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Професор

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    След разпадането на Руската империя през 1918 г. арменците от Нагорни Карабах създават непризната държава, известна като Карабахски съвет. Поради азербайджанско-британския натиск през август 1919 г. Карабахският съвет е принуден временно да признае властта на Азербайджан в очакване на решението на Парижката мирна конференция за международните граници на републиките в Южен Кавказ. Тъй като мирната конференция не дава резултат по отношение на Нагорни Карабах, в началото на 1920 г. азербайджанският генерал-губернатор Хосров бей Султанов отправя ултиматум към арменците от Карабах, в който заявява, че приемат трайно включване в състава на Азербайджан. Лидери, свързани с Република Планински Армения и партията Дашнак, се опитват да организират въстание срещу азербайджанското управление, което се проваля и води до избиване и изселване на арменското население на Шуша. Към 1921 г. съветските власти контролират Нагорни Карабах и решават да създадат Нагорнокарабахска автономна област (НКАО) в рамките на Съветски Азербайджан.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    През 1964 г. арменците от Карабах изпращат писмо до лидера на СССР Никита Хрушчов, в което се оплакват от икономическото управление на региона от страна на Азербайджан. Те също така искат НКАО и съседните региони, където арменското население е приблизително 90%, да бъдат включени отново в състава на Арменската ССР или да бъдат интегрирани в РСФСР. конфликтът продължава да тлее под повърхността до реформите на Михаил Горбачов.

    На фона на разпадането на Съветския съюз през 1988-1989 г. в района на Нагорни Карабах избухва етническо напрежение между арменци и азербайджанци. Според съветското преброяване от 1979 г. в Армения живеят 160 841 азербайджанци, а в Азербайджан извън Нагорни Карабах - 352 410 арменци съветското преброяване от 1989 г. показва намаляване на тези малцинства до 84 860 азербайджанци в Армения и 245 045 арменци в Азербайджан извън Нагорни Карабах.Томас де Ваал пише, че в средата на 80-те години на ХХ век в Азербайджан извън Нагорни Карабах има приблизително 350 000 арменци, а в Армения - 200 000 азербайджанци.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мдаа..

    13 1 Отговор
    Тия се колят от времето на Туран-Муран и другите техни си истории.Азерите са в пъти по умни,Бабаянките все искат русите да мрат заради тях,ако им откажат и започват с плюнките.С евреин и арменец да си само на Здравей-Здрасти и нито дума повече!

    Коментиран от #20

  • 16 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    върволицата автомобили напускащи района арменци се вижда от Космоса. Десетки километри тапи в Лачинския коридор.
  • 17 Историк

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    Според турските източници...
    Реалността - 10 месеца блокада от Азарбейджан със спрени доставки на газ, ток, лекарства, храна предвижване на хора.

    Коментиран от #19

  • 18 Историк

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Професор":

    Отишли са там, където аменското население е отишло от Баку, Сумгаит и Нахичеван.
  • 19 Е как са издържали 10 месеца

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Без храна и как горят празни петролни резервоари? Все такива ли ви намира копейката?
  • 20 ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА☝

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мдаа..":

    ДА АМА ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ СЕ ОТЪРВА
    А ЦАР БАТЕ ГО СЛОЖИ ЗА ...КМЕТ,МАЙ
  • 21 Внимание!!!

    8 0 Отговор
    Арменец, еврейн и грък... Нищо добро!
  • 22 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Поговорките ни са изключително проявление на народната ни мъдрост. Ето една такава: " Като се роди арменец, евреите и гърците реват(плачат)" . В зависимост от ситуацията тази поговорка придобива и други опции общо девет но брой!!!🥸👍🤣🤣🤣
  • 23 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Друга една поговорка гласи:" Когато искаш да седнеш на два стола едновременно, обикновено падаш на земята", " От два стола та на земята". В последните няколко месеца Пашинян се заигра с Американците за което беше наказан незабавно от Путин по възможно най-неприятния начин!