Last news in Fakti

29 Септември, 2023 19:19 18 559 57

Голям приток на бежанци: Недоволството в Германия расте

  • германия-
  • мигранти-
  • икономика-
  • олаф шолц

Партията на Зелените е против затягането на режима, но канцлерът Олаф Шолц каза решаващата дума в този спор и възложи на министъра на вътрешните работи да се договаря в Брюксел

Голям приток на бежанци: Недоволството в Германия расте  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Почти две трети от германците искат страната да приема по-малко бежанци. Силно нарасналият брой на молби за убежище разпали с нова сила дебата за миграцията в Германия. Недоволството сред германците расте.

В Брюксел министрите на вътрешните работи на ЕС обсъдиха планираната реформа по отношение на миграцията. Във фокуса на разговорите беше т.нар. кризисен регламент. Той предвижда възможност за удължаване на периода, през който бежанците могат да бъдат държани при условия, подобни на задържане - например ако рязко нарасне броят на мигрантите. Освен това регламентът допуска разширяване на кръга от хора, за което да важат планираните по-строги гранични процедури.

В Германия партията на Зелените е против затягането на режима, но канцлерът Олаф Шолц каза решаващата дума в този спор и възложи на министъра на вътрешните работи да се договаря в Брюксел. Според актуално проучване за АРД две трети от германските граждани смятат, че е правилно федералното правителство да търси решение на ниво ЕС за решаване на проблемите, свързани с миграцията. Мнозинството германци (70%) обаче не вярва, че това е възможно в близко бъдеще, а около една трета от анкетираните биха предпочели национални решения. Проучването е проведено в края на септември сред 1302-ма германци с право на глас.

Силно увеличение на кандидатите за убежище

До август тази година повече от 220 000 души са подали молби за убежище в Германия. Това представлява увеличение от 77% спрямо същия период на миналата година. Все повече германски градове и общини в тази връзка бият тревога, тъй като нямат капацитет да се грижат за толкова много хора.

Гражданите също са недоволни от тази ситуация: 73% от анкетираните смятат, че настаняването и разпределението на бежанците в Германия функционира по-скоро зле или много зле, а само 19% са на обратното мнение. Почти 8 от всеки 10 германци смятат освен това, че интеграцията на бежанците в обществото или на трудовия пазар функционира по-скоро зле или много зле.

Като неработещо се определя също и настаняването и разпределението на бежанците в Германия: 73% от анкетираните смятат, че то функционира по-скоро зле или много зле. На обратното мнение са едва 19% от германците, става ясно от допитването.

Германия да приема по-малко бежанци

Нарастващият брой молби за убежище разпали с нова сила дебата за миграционната политика на Германия. Към това се прибавя и фактът, че на 8 октомври в провинциите Бавария и Хесен ще се избират нови местни парламенти, което допълнително политизира дебата.

В проучването за АРД две трети от анкетираните се обявяват за ограничаване на миграцията, за 27% е приемливо да се запазят сегашните темпове, а само 5% от анкетираните смятат, че Германия трябва да приема повече бежанци.

С оглед на видимите дефицити в политиката по отношение на бежанците нараства скептицизмът по отношение на имиграцията като цяло: 64% свързват миграцията предимно с неблагоприятни последици за Федералната република и само всеки четвърти смята, че имиграцията е по-скоро нещо добро за Германия.

Но как да бъде ограничена миграцията?

В своето проучване социолозите предлагат варианти, които могат да се използват за намаляване на броя на бежанците. Осем от всеки десет германци смятат, че засиленият граничен контрол и споразуменията за бежанците с африканските държави са правилна стъпка.

Относно идеята за въвеждане на горна граница за прием на бежанци, критиците на това предложение подчертават, че то влиза в конфликт с международното право и ще бъде трудно да се прокара. Но цели 71 процента от германците одобряват въвеждането на горна граница за броя на бежанците, които страната може да приеме. 69 процента от анкетираните са съгласни Алжир, Мароко и Тунис да бъдат класифицирани като сигурни трети страни.

Лоши оценки за правителството

Германското правителство продължава да бъде обект на силни критики. Цели 79 процента не одобряват неговата работа, а ако сега се проведат избори, партиите в управляващата коалиция – социалдемократите, Зелените и свободните либерали – нямаше да имат мнозинство за съставяне на управление.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германец

    97 0 Отговор
    Изклахме офцете и говедата ,тия нещат да ядът вурстове

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 инхи

    154 6 Отговор
    Краварите няма да им разрешат на немците да спрат сганта, Германия е голям конкурент и трябва да се унищожи.
  • 4 Урюрвкос

    111 1 Отговор
    ако искат да станат истински защитници на европейските ценности и да получат немско тескере трябва да отидат командировка в Украйна
  • 5 Да..

    126 3 Отговор
    Зелените са тумор. Трябва да бъдат премахнати завинаги.
  • 6 ТаУмВзе

    93 2 Отговор
    Германистан ли! Отпишете ги.
  • 7 Гориил

    97 1 Отговор
    Колкото повече недоволство, толкова повече критика. Колкото повече критика, толкова повече недоверие. Колкото повече недоверие, толкова повече отчуждение. Колкото по-голямо е отчуждението, толкова по-голямо е разцеплението.В същото време сте внимателно и постоянно наблюдавани, включително, ако е необходимо, инструменти за натиск и необуздана пропаганда.
  • 8 Тони

    61 1 Отговор
    Скоро немчуре конец!
  • 9 Не искаме никакви

    120 4 Отговор
    Бежанци или мигранти повече...
    Политиците са предатели. Трябва нова система в която народът да определя, а не някакви си самоизбрали се...
    Щели да се договарят с Брюксел??? Тези пък какви са? Никакви. Защо някакви чужденци трябва да решават за живота на хората в Германия???
    И този съюз вече не е нужен на никого. Идеята беше добра, но изпълнението й е подобно на демокрацията и на социализма. Прецакаха я и нея...
  • 10 Кмета

    139 2 Отговор
    Баба Меркел ги прие като свои деца,напълни Европа с тях и се пенсионира с 35000 евро заплата.Тогава и ръкопляскаха,а сега я псуват...жалко за бившата хубава Европа.

    Коментиран от #25, #49

  • 11 Калпазанин

    95 1 Отговор
    Дойче, пишете 70% от германците. Кои германци? Останаха ли толкова? те скоро ще са малцинство я пак планът ви еврейски работи перфектно с рамщайн и посолствата на фащ само брикс ще ви разправи, викат гладът е по силен от тока не случайно и германската икономика е в рецесия и то голяма ама се опитвате да я прикриете
  • 12 #####

    68 1 Отговор

    До коментар #1 от "Германец":

    Teзи ядат само овче и говеждо. Заради тези ще настане масово клане на тези животни.
  • 13 Но как да бъде ограничена миграцията?

    108 2 Отговор
    Много просто, конфискуват трафантските кораби на Сорос и го пъхат в затвора.

    Арестуват всички политици назначени от Сорос и Шваб ...и воала!!!!!

    Коментиран от #23

  • 14 Някой

    89 2 Отговор
    Тва беше ясно на всички. Само европейските медии мълчаха за недоволството.Даже имаше репресии срещу хората, които публично изразяваха недоволство...
  • 15 Спецназ

    81 1 Отговор
    Германците нехаеха за тази ОКУПАЦИЯ от араби,

    мислеха си, че ще надделеят с пари.

    Младите 20-25 годишни със документи викат сега и
    родата и станА каквото станА! :)))

    Пари, пари, ама дойде МОРЕ!
  • 16 дядо поп

    79 1 Отговор
    Това което си направиш сам , и най големия ти враг не може да ти го направи!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Шопендар

    79 2 Отговор
    Алтернатива за Германия вече е с 38 процента водеща в източна Германия,при следващите избори ще има решение и на мигрантския проблем
  • 19 УСА боклук

    60 3 Отговор
    Ю Ес Ей, Ю Ес Ей !
    Хубаво ви флезе ей!.
  • 20 Бат Вальо

    33 2 Отговор
    Ами сега ...
  • 21 1234

    56 2 Отговор
    Влизат основно от тюркие и източна Европа , изводите си правете сами
  • 22 Ааааааа не !

    73 1 Отговор
    Меркел много ги искаше тия мигранти , забравихте ли ??????? Забраняваше и на нас да ги връщаме обратно ....било несправедливо и нехуманно ???? Сега им ги изпращаме както ни наредиха ....и пак сме виновни !!!!! На фрицовете все нещо им пречи като например северен поток .....които сега искат сами да го поправят !!!
  • 23 Железен си...

    28 2 Отговор

    До коментар #13 от "Но как да бъде ограничена миграцията?":

    Това е методиката....друга няма.
    Искрени поздравления.
  • 24 ганю

    40 2 Отговор
    сега ще ядат анадолски салам
    машшалла
  • 25 И какво ще излезе накрая...!

    57 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кмета":

    Май Хитлер е бил прав...!
  • 26 Анализатор

    48 2 Отговор
    Жалко за Германия
  • 27 123456

    59 2 Отговор
    Не харесаха нас , сега нека си приемат мигрантите .Всички до един са интелигентни , възпитани , образовани и приятелски настроени

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Даже и...

    45 1 Отговор

    До коментар #27 от "123456":

    ...и изнасилват германките на площада в Новогодишната нощ...
  • 29 089954

    48 1 Отговор
    Сега на Октобер фест , да не ми тръгнете с онези големи деколтета и халбите с бира
  • 30 И тия мигранти много

    29 2 Отговор

    До коментар #27 от "123456":

    Обичат ЛГБТ-тата.
  • 31 От страни

    44 3 Отговор
    Германеца вече не е същия. Останаха само меки китки. Язъкза такава свесна държава..Ц-ц-ц-ц-ц-.
  • 32 Баба Меркел ги покани.

    51 1 Отговор
    Урсулката да си ги заведе у тях при петте си деца!
  • 33 В ЛЕГЛОТО НА ГЕРМАНЦИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ

    24 1 Отговор
    БЪДАТ ИНТЕГРИРАНИ НЕ ПО ЕДИН А ПО ДВАМА БЕЖАНЕЦА ЗА ДА НЕ СКУЧАЯТ !
  • 34 ДНЕС СУТРИНТА В СУХАТА РЕКА КЪМ 10 ЧАСА

    41 1 Отговор
    ДАЖЕ НЕ ВИДЯХ БЪЛГАРИ ..... НАВСЯКЪДЕ ЩЪКАХА ЖЕНИ С ДЕЦА И МЪЖЕ АРАБИ !
  • 35 Иванов

    42 1 Отговор
    Нищо ви няма нали сте много либерални и хуманни нека ви се изсипват още и още а тези от вас които не искат мигранти да потърсят сметка от фрау меркел
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Николай Стоименов

    29 1 Отговор
    Не бих се учудил ако кажат че Путин е виновен за полужението защото се е говорил на немски с Меркел

    Коментиран от #43

  • 38 Бай Иван

    35 1 Отговор
    Ще им дойде акъла в Германия ама късно. Лошото е че на другите в Европа акъла липсва.ЕС вече е изпуснат Въпроса е кога в близко бъдеще ще се управлява и преобладава исляма. И ЕС ще се разпадне за ужас на жълтотаветниците и ще дойде време да им се търси сметка за глупостите които сътворяват за съсипването на страната
  • 39 така е

    22 0 Отговор
    Те са с поканени от швайне фрау Меркеланова...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Лъжлив Съби

    17 1 Отговор
    Вие ги поканихте и сега недоволствате!
  • 47 Го го

    25 0 Отговор
    Тези които са в Шенген да си спират бежанците ние не сме ,можем да помогнем само като ги насочваме към Австрия и Нидерландия.
  • 48 Естествен Интелект

    5 1 Отговор
    Щом велевци казват 2/3 - значи е 4/4
  • 49 До баба Меркел

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кмета":

    ТАКА И БЕШЕ НАРЕДЕНО, ТЯ ИЗПЪЛНЯВАШЕ ЗАПОВЕДИ. ЗНАЕТЕ ОТ КОИ. СЕГАШНИТЕ СЪЩО. ДО ПЪЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ЕВРОПА.
  • 50 Болярин

    9 1 Отговор
    Азиатски и африкански индивиди са си помислили, че Европа може да им предложи пет звезден зоопарк !
  • 51 Всички

    12 0 Отговор
    предсказания са, че европа ще стане черна и ще се управлява именно от тях.
  • 52 Ще има

    9 0 Отговор
    и много изнасилвания на русокоси германки
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ганю

    2 0 Отговор
    А какви професии имат тези и какво могат да правят това е важно
    полезни са или вредни как мислите?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: