Last news in Fakti

29 Септември, 2023 19:57 3 588 9

Първият дипломат на ЕС: Очаквам срещу властите в Белград да бъдат въведени наказателни мерки

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич-
  • жозеп борел

На 3 юни Жозеп Борел призова Прищина и Белград да предприемат спешни и безусловни мерки за успокояване на ситуацията в северната част на Косово, за създаване на условия за предсрочни избори

Първият дипломат на ЕС: Очаквам срещу властите в Белград да бъдат въведени наказателни мерки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Брюксел следи отблизо дали Сърбия изпълнява изискванията на ЕС за успокояване на напрежението в северно Косово и ако прецени, че Белград не ги спазва, е готов да обмисли въвеждането на наказателни мерки срещу властите в Сърбия, каза европейският външен министър Жозеп Борел, цитиран от вестник "Данас", информира БТА.

"По отношение на Косово са взети мерки. Това са политически и финансови мерки, сред които спиране на посещения и събития на високо ниво, с изключение на диалога, воден от ЕС. Тези мерки оказват влияние и върху финансовата подкрепа за Косово. Спирането е временно и обратимо и ще бъде отменено веднага щом има деескалация на терена. В същото време наблюдаваме отблизо изпълнява ли Сърбия изискванията на ЕС и в случай на неспазване ЕС е готов да обмисли мерки" срещу Белград, каза Борел.

В отговор на парламентарен въпрос, поставен още през юни, след конфликта пред общинските сгради в северно Косово, той повтори, че "деескалацията трябва да се случи сега, и от двете страни“ и че актове на насилие като този от 29 май са "напълно неприемливи и не може да бъдат повторени в бъдеще".

На 3 юни Борел от името на ЕС призова Косово и Сърбия да предприемат спешни и безусловни мерки за успокояване на ситуацията в северната част на Косово, за създаване на условия за предсрочни избори и в четирите общини в северната част на Косово с безусловното участие на косовските сърби. Той призова страните да действат отговорно и незабавно да приложат споразумението по пътя към нормализиране на отношенията и неговия анекс, което включва, без по-нататъшно забавяне или предварителни условия, началото на работата по създаване на Съюз на сръбските общини.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    36 5 Отговор
    Пфу дреме им на сърбите за ЕС.
  • 2 ТаУмВзе

    30 5 Отговор
    Дреме му на Вучич, той си е вързал гащите отдавна.
  • 3 хулио

    31 3 Отговор
    Този олигофрен борел пак е препил

    Коментиран от #5

  • 4 Урюрвкос

    31 2 Отговор
    първия дипломат навсякъде ходи с туба бензин и кутия кибрит
  • 5 Бай Лисан

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "хулио":

    Ми той не е спирал, само долива.
    Тръгнал е по пътя на ишиаса...
  • 6 Спецназ

    3 18 Отговор
    Сръбете са следващите след наследниците на АлексАндар,

    които ще видят ЕС през крив макарон.

    ДА СЕ връща бодливата тел и кльоновете да
    се запазим от тия малоумници на западната ни Граница!
  • 7 Реалист

    14 2 Отговор
    На Борел от ЕС ще му носят драната кожата в Кремъл за извинение
  • 8 Някой

    21 1 Отговор
    На кой ли му пука за санкциите на ЕС? Нямало да има посещения на високо равнище ... Притрябвало им е на сърбите.
    Въобще, ЕС се превръща в посмешище.
  • 9 Откровение

    7 2 Отговор
    Сърбия да се признаят с Косово - отново замнина мечтата на западните лицемери - Сърбия да признае незаконното им творение Косово..............
Новини по държави: