Last news in Fakti

30 Септември, 2023 04:28 658 0

Латинска Америка иска законно право на аборт

  • латинска америка-
  • протести-
  • аборти

В редица страни бяха проведени демонстрации в Деня за декриминализиране и легализиране на абортите

Денят за декриминализиране и легализиране на абортите привлече демонстрации в цяла Латинска Америка вчера, за да се обърне внимание на липсата на защита в страни като Салвадор, страха от загуба на права в Аржентина, интензивните политически дебати в Бразилия и напредъка в Мексико, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

В Салвадор активистките от Феминистката асамблея осъдиха пълното криминализиране на абортите като "най-силния израз на насилие" срещу жените, които могат да бъдат обвинени в убийство при утежняващи вината обстоятелства и осъдени на 30 години затвор дори в случаи на спонтанен аборт.

Активистката Лисет Алас изтъкна необходимостта да се върви напред, за да се постигне "законодателство, което да позволява опазването на живота и здравето на момичетата и жените в страната".

Поради тази причина беше представена инициативата "Момичета, а не майки", в която се настоява за прекъсване на бременността в случаите на сексуално насилие над непълнолетни под 18 години.

Бяха зададени въпроси за това как държавата ще третира случая на момиче, жертва на сексуално насилие от страна на член на въоръжените сили, ако то е изправено и пред нежелана бременност - ситуация, която предизвиква загриженост и критики за нейното третиране и липсата на защита за децата.

На фона на разгорещените дебати в Бразилия феминистки преминаха през най-големите градове на страната, за да подкрепят правото на прекъсване на бременността.

Най-мащабният протест се състоя в Сао Пауло, където хората окупираха част от бул. "Паулиста" с искане абортът да се третира като проблем на общественото здраве.

Споровете около абортите станаха особено актуални в страната, след като председателят на Върховния федерален съд Роза Вебер гласува за легализирането им до 12-ата седмица от бременността. Сега въпросът е отправен както пред Върховния съд, който разглежда възможността за декриминализиране, така и пред консервативните законодатели, които се стремят да забранят аборта изцяло.

Последните, свързани основно с евангелистките църкви и крайната десница, водена от бившия президент Жаир Болсонаро, призоваха за референдум за забрана на абортите, твърдейки, че повечето социологически проучвания по въпроса показват, че повече от половината от населението е против.

Междувременно стотици жени се събраха в центъра на Сантяго, за да защитят закона за прекъсване на бременността от рисковете на настоящото конституционно предложение, лансирано от Републиканската партия, което цели да отмени действащия в Чили закон за абортите.

Министърът на жените и равнопоставеността на половете Антония Орелана изтъкна, че отмяната на трите причини, предвидени в закона - риск за майката, нежизнеспособност на плода и изнасилване - би била "сериозна крачка назад що се отнася до сексуалните и репродуктивните права на жените".

В Аржентина също има притеснения от предложенията, които могат да върнат назад правата за аборт, извоювани преди две години след сложен процес и срещу които хиляди жени и феминистки групи в Аржентина излязоха на шествие в четвъртък.

С лозунги като "За да се противопоставим на фашизма, повече феминизъм" активистите показаха своето отхвърляне на предложенията на консервативните кандидати за президент на страната, като тези на либертарианеца Хавиер Милей, водач на анкетата, който заплаши да потисне институции като Министерството на жените, половете и многообразието и да свика плебисцит по закона за абортите.

Столицата на Еквадор беше сцена на поредните демонстрации под лозунги за "свободен, законен и безопасен аборт".

Сред участниците беше и председателката на Федерацията на учениците от средните училища на Еквадор Даяна Басантес, която разкритикува правителството, че не предлага информация за абортите в случаите на изнасилване след историческото им декриминализиране миналата година.

Басантес също така упрекна изпълнителната власт за поредицата от условия, въведени в нормативната уредба от консервативния президент Гилермо Ласо, според които за да се получи достъп до аборт поради изнасилване се изисква предварително подадена жалба и това да стане в рамките на първите 12 седмици, вместо в първите 18.

По същото време близо 100 души, сред които венецуелски активисти и неправителствени организации, участваха в "зелен митинг" пред седалището на парламента в Каракас, за да поискат легализиране на абортите.

Присъстващите скандираха лозунги и държаха плакати с послания, изискващи прекъсването на бременността да бъде "законно, безопасно и безплатно".

"Нито в затвора за аборт, нито убити за опит", "Да бъдеш майка е решение, а не налагане" и "Религията вън от нашите яйчници", гласяха някои от плакатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА