Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 04:27 1 703 10

Катастрофа на камион, превозващ токсично вещество, причини смъртни случаи в щата Илинойс ВИДЕО

  • сащ-
  • илинойс-
  • евакуация-
  • катастрофа-
  • загинали-
  • токсично вещество

Предприета евакуация на жителите в района

Американски федерален регулаторен орган потвърди, че катастрофа на камион полуремарке, превозващ токсично вещество, в централната част на щата Илинойс, е довела до "множество смъртни случаи" и отделяне на опасни вещества във въздуха, заради което е предприета евакуация на жителите в района, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Националния съвет за транспортна безопасност разследва инцидента, станал близо до Тютополис, съобщи говорителката на съвета Дженифър Габрис.

Пожарникари, полицаи и други спасители, работили на мястото снощи, снощи все още бяха там, опитвайки се да овладеят облака от безводен амоняк, който се отделяше от преобърнатата цистерна, отбелязва АП.

"Имаме много смели пожарникари, спешни медици, специалисти по опасни вещества, полицаи, които работят на това място в момента", заяви на пресконференция днес шерифът на окръг Ефингам Пол Кюнс.

Властите не съобщават колко души са загинали или са били ранени. По информация на ФАКТИ загиналите са петима.

"Със съжаление трябва да съобщя, че имаме няколко смъртни случая, но не разполагам с данни за точния им брой", каза Кюнс.

Говорителката на щатската полиция Мелани Арнолд заяви, че властите първоначално са смятали, че има петима загинали, но тази информация се е оказала прибързана поради първоначалното объркване. Арнолд каза, че в резултат на катастрофата се е образувал облак от безводен амоняк на пътното платно и условията са били много опасни, така че се е наложило спасителите да изчакат.

Началникът на противопожарната служба Тим Макмахън съобщи, че цистерната е започнала да изтича, след като се е преобърнала в канавката. Властите все още не позволяват на автомобилите да се движат в този район. Евакуирани са жителите в радиус от километър и половина от инцидента. Тютополис е с население от около 1600 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То е ясно

    13 1 Отговор
    Путин е виновен !
  • 2 ха ха ха

    13 0 Отговор
    Тя са изключително прости с тая каравана да превозват токсични вещества .
  • 3 Мефистофел

    8 4 Отговор
    Щатът е Илиной, нищо, че се пише Илинойс (Illinois). И езерото Тахо се пише Tahoe, Тусон (индианско племе и град) се пишеTucson. И много други примери.

    Коментиран от #4

  • 4 Да знаеш

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мефистофел":

    Пише се и се прознася така, както е възприето на български, това е правило при имената,
    хАмериканците да си ги изговарят както искат.
    Има много подобни примери - например френските автомобили Рено, Пежо -
    така е възприето у нас, така се изговарят.
    Кажи ги тези названия във Франция и няма да те разберат, за какво говориш!

    Коментиран от #5

  • 5 Мефистофел

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да знаеш":

    Пич, ти точно моето становище потвърждаваш. Чувал ли си за автомобили Ранаулт и Пеугеот? Ама за Илиной(с) не важи, а? Толкова ли не се усети?

    Коментиран от #6

  • 6 Да знаеш

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мефистофел":

    Става въпрос за Илинойс, на български е възприето така.
    В Кравария названията на селищата се пишат и произнасят по различни правила.
    Тези правила се определят от преобладаващото население там -
    англичани, французи, италианци, ирландци, германци, китайци, латиноси и т.н.
    Използват се и много названия на местното индианско население,
    но те са преминали през съответната транслитерация на по-горе изброените народи.

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 Мефистофел

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да знаеш":

    Напълно те разбирам какво имаш предвид. Но аз на български съм го чувал о виждал написано и в двата варианта. Със, и без "с" на края.
    ПП. Между другото, ако искаш, разрови се по архива на Факти. Търси статии за граждански самолети. Ще видиш, че никога не пиша Еърбъс, винаги пиша Ербюс. Стремя се да се придържам към оригинала. Може и да звучи странно, но не е лишено от смисъл
  • 8 Мефистофел

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да знаеш":

    Направих си труда да се разровя из архива да търся Ербюс. Хвана ме мързела, все пак е неделя сутрин, но открих и нещо друго в мненията си. Никога не използвам американизми от типа на "електорат" или "муниципален". Винаги пиша "избиратели", "градски", "местен" (местни) и т.н. Все пак на български е така, нали? България е оцеляла през 500г. турско робство (не "османско присъствие"), понеже си е запазила езика, културата и традициите. Няма да се оставим Обористан да ни пороби с холивудски помии и принудителна употреба на лексиката им.
  • 9 Мефистофел

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да знаеш":

    Също така никога не пиша "Държавен департамент" или "Държавен секретар". Винаги - "Министерство (или министър) на външните работи". Не се шегувам, ако имаш свободно време в неделя, провери.
  • 10 ........

    1 0 Отговор
    Ей сега Камилата Харис ще се надиша с чист въздух хаха.