Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 04:33 1 189 3

ООН праща международни сили в Хаити - Октомври 2023

  • хаити-
  • оон-
  • съвет за сигурност

Резолюцията за разполагането им ще бъде гласувана от Съвета за сигурност в понеделник

ООН праща международни сили в Хаити - Октомври 2023 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН в понеделник ще гласува резолюция за разполагането на международни сили в Хаити, които да помогнат на властите да потушат насилието, упражнявано от местните банди, и да възстановят сигурността, за да могат да се произведат дълго отлаганите избори, предаде Асошиейтед прес.

Изготвената от САЩ резолюция приветства предложението на Кения да оглави многонационалните сили за сигурност. В текста ясно се посочва, че въпросните сили няма да са част от ООН и ще се финансират на доброволни начала.

Резолюцията разрешава на силите да работят в продължение на една година.

Те ще могат да оказват оперативна подкрепа на полицията на Хаити, която страда от недостиг на финансиране и ресурси. В страната с население над 11 000 000 души работят едва около 10 000 служители на реда.

В резолюцията се казва, че международните сили ще подпомагат на местната полиция "чрез планиране и провеждане на съвместни операции за подкрепа на сигурността".

Силите ще помагат и за охраната на "обекти от критичната инфраструктура и транзитни места като летища, пристанища и ключови кръстовища".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктора

    12 2 Отговор
    Щом САЩисаните са намесени, значи нещата не са добре. С тяхна помощ се достигна до това положение. Да не забравяме кой им беше посланик, кой извършваше политически убийства и кой сега е наш американски посланик.
  • 2 Бинго бонго

    1 0 Отговор
    Някой африкански вуду шаман що не изпратят от ООН?
  • 3 3.14К

    5 0 Отговор
    А кой беше дълги години посланник на щатите в Хаити и създаде условията за този хаос. Корупция, мародерства, убиха им президента и сега същият посланник е началник на Галя.