Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 05:24 1 935 6

Северна Корея критикува МААЕ

  • северна корея-
  • маае-
  • ядрена програма

Пхенян осъди агенцията, че се е присъединила към ръководената от САЩ кампания за оказване на натиск върху ядрената програма на страната

Северна Корея критикува МААЕ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея осъди Международната агенция за атомна енергия, че се е присъединила към ръководената от САЩ кампания за оказване на натиск над нея и че е приела резолюция относно нейната ядрена програма, предаде Ройтерс.

Неназован говорител на Министерството на ядрената енергетика на Пхенян направи изявление, в което разкритикува резолюцията, приета в петък в МААЕ, която призовава Северна Корея да ограничи своите ядрени програми. Говорителят определи резолюцията като "резултат от заговор" от страна на САЩ и техните съюзници, заявявайки, че статутът на Корея като държава с ядрени оръжия вече е станал "необратим".

"Подобен фарс на враждебните сили е откровено признание за тяхното зловещо намерение да прикрият престъпните си действия на сериозно застрашаване на международната система за неразпространение на ядрените оръжия и да оправдаят враждебната си политика спрямо КНДР", каза говорителят, цитиран от севернокорейската държавна медия КЦТА.

Говорителят също така обвини ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси "в създаването на атмосфера за оказване на натиск върху КНДР чрез разпространяване на фалшиви твърдения" за предстоящ севернокорейски ядрен опит. Миналата година Гроси предупреди, че Пхенян може да
да възобнови ядрените опити за първи път от 2017 г. насам

"Ако МААЕ иска да избегне международните критики, че е платен глашатай на САЩ, то би било добре да се заеме с преодоляване на трудностите, пред които е изправена международната
общност", заяви говорителят, визирайки, както той каза, американското ядрено разпространение и изхвърлянето на отпадъчни води от авариралата японска атомна електроцентрала "Фукушима".

МААЕ няма достъп до Северна Корея, откакто Пхенян през 2009 г. изгони нейните инспектори, а след това рестартира ядрените си опити.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 н1х1

    23 3 Отговор
    Смърт за САЩ!

    Коментиран от #6

  • 2 Ким си ги знае

    14 3 Отговор
    Браво С. Корея! Аман от ехидни американски лицемери които подписват договори за да не ги спазват.
  • 3 Онуфри

    8 2 Отговор
    Щом УСА имат право на ядрени оръжия значи и всички одтанали имат. Нека не забравяме че говедо-бой са единствените които са използвали ядрена бомба. Макар че урсулестата преди няколко дни на реч в Япония каза че Рудия е хвърлила бомбите на Хирошима и Нагасаки.
  • 4 Д-р Хаус

    7 2 Отговор
    Другаря Ким ще ви лекува
  • 5 Точно и ясно

    7 1 Отговор
    За да изчезне заплахата за света, трябва да се разрине Обора
  • 6 Българин

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "н1х1":

    Мамка ви комуняги
Новини по държави: