Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 06:29 1 324 0

Новият президент на Малдивите освободи от затвора своя ментор

  • малдиви-
  • президент-
  • затвор

Бившият държавен глава Абдула Ямин излиза на свобода

Новият президент на Малдивите освободи от затвора своя ментор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избраният за президент на Малдивите Мохамед Муизу освободи от затвора своя ментор, бившия президент Абдула Ямин /на снимката/. Това стана в деня след победата на Муизу на втория тур на президентския вот, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Отиващият си президент Ибрахим Мохамед Солих се съгласи с молбата на Муизу за освобождаване на Ямин и нареди да се прекрати задържането на предшественика му в строго охраняван затвор и той да продължи да излежава наказанието си под домашен арест в дома си в Мале. Стотици поддръжници посрещнаха пристигането на Ямин в дома му. Ямин беше на власт между 2013 и 2018 г. Сега той излежава 11-годишна присъда за корупция и пране на пари.

Новият президент на Малдивите, който ще встъпи в длъжност на 17 ноември, спечели 54,06 % от гласовете в събота срещу 61-годишния г-н Солих. "Той започна работа по съставянето на екипа си", заяви вчера източник, близък до новоизбрания президент. "Той иска плавен и мирен преход", допълни източникът.

В събота вечерта Муизу призова за единство. "Независимо от политическата им принадлежност, пред мен има само граждани на Малдивите", заяви той.

Победата на Муизу може да доведе до по-тесни връзки на Малдивите с Пекин в един изключително стратегически регион. Мека на луксозния туризъм, този архипелаг в Индийския океан се намира на най-натоварените транспортни пътища в света, в район, където Индия и Китай се борят за влияние.

Именно по време на мандата на Ямин Малдивите влязоха в орбитата на Пекин и се отдалечиха от традиционния си съюз с Индия. Солих критикуваше Ямин, че е вкарал страната в капана на китайския дълг, като е взел огромни заеми от Китай за инфраструктурни проекти. След като дойде на власт, Солих действа бързо, за да възстанови отношенията на архипелага с Делхи, като покани индийския министър-председател Нарендра Моди да присъства на встъпването му в длъжност и позволи да се засили индийското военно присъствие на Малдивите.

Муизу пък критикува това сближаване с Индия и безрезервно защитава финансовата щедрост на Пекин.

Когато заемаше постове в правителството на Ямин, Муизу защитаваше проекта финансиран от Китай за мост, свързващ столицата с главното летище на страната, на стойност 200 млн. долара.

Китай не реагира веднага на победата на Муизу на президентския вот, но индийският министър-председател Нарендра Моди го поздрави и заяви, че Делхи е решен да укрепи изпитаните отношения между Индия и Малдивите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА