Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Октомври, 2023 12:07 3 332 103

В Словакия спечели човек, според когото "украинските фашисти" са провокирали Путин

  • украйна-
  • роберт фицо-
  • ес-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • словакия-
  • владимир путин

Това може да представлява предизвикателство за единството на НАТО и ЕС по отношение на Украйна

В Словакия спечели човек, според когото "украинските фашисти" са провокирали Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Партия, оглавявана от прокремълска фигура, излезе на върха, след като си осигури повече гласове от очакваното на изборите в Словакия, показват предварителните резултати. Това може да представлява предизвикателство за единството на НАТО и ЕС по отношение на Украйна“, пише CNN в материал за проведените в събота избори в Словакия, предаден без редакторска намеса от "Фокус“.

Според предварителните резултати, публикувани от Статистическата служба на Словакия в 9 часа сутринта местно време, популистката партия SMER на Роберт Фицо спечели 22,9% от гласовете. Прогресивна Словакия (PS), либерална и проукраинска партия, спечели 17,9%. Фицо, който е два пъти бивш министър-председател, сега има шанс да си върне поста, но първо трябва да потърси коалиционни партньори, тъй като неговата партия не си осигури достатъчно голям дял от гласовете, за да управлява сама.

Още новини от Украйна

Говорейки след победата си, Фицо увери, че "ще направи всичко“ по силите си, за да даде тласък на мирните преговори между Русия и Украйна. "Повече убийства няма да помогнат на никого“, категоричен е той. Малко вероятно е преговорите да бъдат приветствани в Украйна, тъй като засега те вероятно ще включват предложения за териториални отстъпки на Русия – което не е приемливо за Киев. Умеренолявата партия Хлас, водена от бивш член на SMER и създадена като разклонение на SMER след вътрешни спорове, се класира трета с 14,7% от гласовете и може да играе ролята на балансьор.

Тъй като седем политически партии достигат прага от 5%, необходим за влизане в парламента, коалиционните преговори почти сигурно ще включват множество играчи и може да са дълги и объркани. Въпреки че не е напълно категоричен, резултатът на SMER е по-добър от очакваното – последните проучвания на общественото мнение, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че SMER и PS са наравно. Фицо обеща незабавно прекратяване на словашката военна подкрепа за Украйна и обеща да блокира амбициите на Украйна за НАТО, което би преобърнало твърдата подкрепа на Словакия за Украйна. Михал Шимечка, лидерът на PS, заяви, че резултатът е "лоша новина за страната“.

"Истината е, че SMER е победител. И ние, разбира се, уважаваме това, въпреки че смятаме, че това е лоша новина за страната. И ще бъде още по-лоша новина, ако г-н Фицо състави правителството“, заяви той на пресконференция рано в неделя. Президентът на Словакия Зузана Чапутова отбеляза преди изборите, че ще поиска от лидера на най-силната партия да състави правителство, което означава, че Фицо ще получи първия мандат. Фицо и Smer все още не са коментирали резултатите. Шимечка каза, че неговата партия ще направи "всичко по силите си“, за да попречи на Фицо да управлява.

"Ще се свържа с другите политически лидери на партии, избрани в парламента – на неформална основа – за да обсъдим начини за предотвратяване на това“, отбеляза той. "Смятаме, че това ще бъде наистина лоша новина за страната, за нашата демокрация, за нашето върховенство на закона и за нашето международно положение, за нашите финанси и за нашата икономика, ако г-н Фицо състави правителството“. Петер Пелегрини, лидерът на Хлас, обяви, че неговата партия е "много доволна от резултата“. "Резултатите дотук показват, че "Хлас“ ще бъде партия, без която ще бъде невъзможно да се състави каквото и да било нормално, работещо коалиционно правителство“, отбеляза той и добави, че партията ще "вземе правилното решение“ да стане част от правителството което ще изведе Словакия от "упадъка и кризата, в които (предишните лидери на страната) ни вкараха“. Хлас беше неясен относно позицията си за Украйна в предизборната кампания. По-рано Пелегрини предположи, че Словакия "няма какво да дари“ на Киев, но също така каза, че страната трябва да продължи да произвежда боеприпаси за Украйна.

Сериозни последици за региона

Словакия, източноевропейска нация с около 5,5 милиона души, трябваше да гласува, за да избере своя пети министър-председател за четири години, след като премина през поредица от колебливи коалиционни правителства. Едно правителство, ръководено от SMER, може да има сериозни последици за региона, пише CNN. Словакия е член както на НАТО, така и на Европейския съюз, беше сред шепата европейски страни, които настояваха за строги санкции на ЕС срещу Русия и дари голямо количество военно оборудване на Украйна. Но това вероятно ще се промени при Фицо, който обвини "украинските нацисти и фашисти“ за провокирането на руския президент Владимир Путин да започне инвазията, "повтаряйки фалшивия разказ, който Путин използва, за да оправдае своята инвазия“.

Докато беше в опозиция, Фицо стана близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, особено що се отнася до критиките към Европейския съюз. Има спекулации, че ако се върне на власт, Фицо и Орбан може да се обединят и да създадат пречки за Брюксел. Ако управляващата в Полша партия "Право и справедливост" успее да спечели трети мандат на полските парламентарни избори следващия месец, този блок от размирници в ЕС може да стане още по-силен.

Междувременно либералната партия PS настояваше за напълно различно бъдеще за Словакия – включително продължаваща силна подкрепа за Киев и силни връзки със Запада. Преди това Фицо беше министър-председател на Словакия повече от десетилетие, първо между 2006 и 2010 г. и след това отново от 2012 до 2018 г. Той беше принуден да подаде оставка през март 2018 г. след седмици на масови протести срещу убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Куциак съобщи за корупция сред елита на страната, включително хора, пряко свързани с Фицо и неговата партия SMER.

Кампанията беше белязана от опасения относно дезинформацията, като Вера Йоурова, висш служител по цифровите въпроси на Европейската комисия, заяви предварително, че гласуването ще бъде "тест“ за това колко ефективни са социалните медии в противодействието на руската пропаганда в Словакия. Проучванията показват, че проруските настроения на Фицо се споделят от много словаци. Според проучване на GlobSec, базиран в Братислава мозъчен тръст за сигурност, само 40% от словаците вярват, че Русия е отговорна за войната в Украйна, най-ниският процент сред осемте централно-източноевропейски и балтийски държави, върху които GlobSec се фокусира. В Чешката република, която е била една държава със Словакия, 71% от хората обвиняват Русия за войната. Същото изследване установи, че 50% от словаците възприемат САЩ – дългосрочен съюзник на страната – като заплаха за сигурността.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    133 15 Отговор
    В Словакия усетиха накъде духа вятъра,а ние както винаги със закъснение.

    Коментиран от #18, #24, #31

  • 2 честен ционист

    81 8 Отговор
    И при вас на другите избори (последните) ще спечели Коцето.

    Коментиран от #46

  • 3 днес

    132 10 Отговор
    в Словакия и Унгария, утре в цялия ЕС ще се върне разума и мисълта за националния интерес

    Коментиран от #23

  • 4 Браво!!!

    94 8 Отговор
    Много се радвам. СмърФ за укронацистите. Измий ги до крак, Путине!

    Коментиран от #20, #40

  • 5 ХАХАХА

    88 3 Отговор
    Истината боде ли боде! Освен марионетките правителства останалите са напълно съгласни с Фицо
  • 6 ежко

    86 3 Отговор
    Либералите си отиват, да отсъпят място на по-нормални партии!Време е Алтернатива за Германия доа направи същото.
  • 7 Гошо

    104 3 Отговор
    Само тая Украйна ви в главите В Словакия спечели човек които мисли и решава проблемите на страната си В прав текс ви каза -Словакия има проблеми далеч по важни от Украйна
  • 8 Българин

    88 12 Отговор
    Време ни е за Възраждане!

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 .....

    74 4 Отговор
    Браво още един Орбан, а и заглавието на статията много точно го казва
  • 11 Аз празнувам 3ти Март

    106 3 Отговор
    Интересно защо украинските фашисти е в кавички?!? Кой ръкопляска на 98 годишни изверги от СС ???
  • 12 Ххххххххх

    67 0 Отговор
    Словакия си даде целия си арсенал на укрите и сега са голи отвсякъде. Това се очакваше.

    Коментиран от #34

  • 13 Стършел

    58 4 Отговор
    Добра новина ,,Понеделнишка" ,а скоро и другите страни, а Накрая и у НАС!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 456

    42 1 Отговор
    А догодина и AfD в Германия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 И това ще мине

    6 64 Отговор
    Почвам да си мисля, че всички бивши комунистически страни ще се наложи да минем през някакъв тип про-кремълско управление за известен прериод от време, за да се види, че нищо не става от такива марионетни политици, и че хората ще започнат да живеят все по-зле....за справка вижте - Унгария.... И това ще бъде последният напън на ссср носталгиците, защото просто ще измрат от старост и яд....

    Коментиран от #32, #53, #103

  • 18 ФИЦО

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Въоръжаването на Украйна не носи нищо друго освен убийство“, кандидат за премиер на Словакия
    „Киев няма да приеме нито един куршум отново от нас“, каза водещият кандидат за министър-председател на Словакия Роберт Фицо в интервю С наближаването на парламентарните избори цялото внимание на Запада е насочено към проруския кандидат, който през последните седмици уверено заема първите места в гласуването.
    Според Фицо „въоръжаването на Украйна не носи нищо друго освен убийство“. В подкрепа на риториката си бившият премиер отново отбеляза, че ако спечели изборите, веднага ще спре да доставя пари и оръжия на Киев и също така добави, че страната му „вече няма оръжия, които могат да бъдат пожертвани“.
    Фицо възнамерява да отмени „безсмислените“ икономически санкции срещу Москва - той ги обвинява за растящата инфлация и нарастващата криза на разходите за живот в Европа.
    Изразявайки истинските интереси на своя народ и разкривайки съмненията на Европа, политикът „е възнаграден за това с лидерство на изборите в страната“, пише изданието. Страховете на западните съюзници не са неоснователни: възгледите на Фицо се чуват все повече сред съюзниците на Украйна на фона на опасенията, че Западът няма да може да осигури достатъчна военна подкрепа, за да победи Русия.
    Освен това, ако партията на Фицо спечели, експертите очакват появата на нов антиукраински съюз.
    Словакия може да обедини сили с Унгария, водена от пропутинския премиер Виктор Орбан, за да „подкопае“ новите с
  • 19 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    50 5 Отговор
    Да вземем пример от Словакия и да изберем правилните хора...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Булба67

    34 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    А ,у нас ,,посолствата" нищичко не дават!

    Коментиран от #28

  • 22 Грух

    53 4 Отговор
    Унгария, сега Словакия, следващите - ние ! Ха, дано, дай Боже !

    Коментиран от #27

  • 23 честен ционист

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "днес":

    На опашка ще се редите за членство в БРИКС, ама вие специално сте за Арабската лига.
  • 24 любител

    45 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    прав си пич нашите малоумни управляващи винаги са заставали на страната губещите както сега така и по време на войните. за разлика от управниците в други страни където мислят за благото на народа си а не за собствения си интерес а той е да станат милионери-милиардери за сметка на собствения си народ.

    Коментиран от #35

  • 25 Тра-ла-ла

    33 2 Отговор
    Нали идеята на демокрацията е тази - да се предпочита избора на мнозинството. Щом мнозинството хора споделят неговото мислене, значи и можете да кажете и същото за тях.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 честен ционист

    0 25 Отговор

    До коментар #22 от "Грух":

    При вас направо руски военновременен наместник.

    Коментиран от #43

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Анонимен

    10 3 Отговор
    Либерали комунисти все сте си бкп дс кгб, доган да не би да не работи за путин. Работи заедно с пеевски, всички сте, но в различни разпръснати партии работехте под прикритие. Лиляна от герб, нима не е от род бкп. Георги Димитров е давил къща на дядо й и живеят в нея, в София. Много сте, единни сте бкп дс кгб. Капиталисти сте, а роба си е роб до веки веков.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ФИЦО

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Словакия може да обедини сили с Унгария, водена от пропутинския премиер Виктор Орбан, за да „подкопае“ новите санкции на ЕС, които изискват единодушната подкрепа на всичките 27 страни членки.
    Според проучване, проведено от НАТО, днес Словакия е страната с най-ниска подкрепа за действията на алианса: само 51% от населението на Словакия все още иска да остане член на блока, а около 60% са за незабавно прекратяване на помощта за Украйна.
    Западът следи отблизо днешните избори на фона на "нарастващата умора от война в Източна Европа". Победата на Фицо не само ясно ще подкопае помощта за Украйна, но и ще даде пример за други „колебливи“ страни от ЕС.
  • 32 Грух

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "И това ще мине":

    Човече, защо говориш така.. Ма, моля ти се, чуй се само.. Какво ти е, сподели с нас тук, ще те утешим, ще ти олекне.. Голяма тегоба ще да те мъчи, че таквиз ги гаргариш.. Ще се моля за теб, о, неизвестни ми страдалецо..
  • 33 123

    38 1 Отговор
    До автора на статията стига с тая пропаганда, щом някой не слуша посолството и защитава националните си интереси веднага става Путинист или рубладжия, а когато стои наведен от посолството той е прогресивен и демократ
  • 34 😆😆😆

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ххххххххх":

    И наше са на път да си дадат и задниците като свърши останалото 🙄😆😆😆
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Когато едно решение е грешка

    16 0 Отговор
    Не е погрешно да бъде променено с правилното. Само идиот може държи на своето грешно решение. Явно се опитвте, всички ни да превърнета в идиоти.
  • 37 Но пък

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    И двете мантри са исторически доказана истина.

    Коментиран от #49

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аватар

    17 0 Отговор
    ЕС трябва да промени вътрешната и външната си политика,а вместо това сочи с пръст и нарича всеки ,който е скептичен към тази налагана от ЕК политика,прокремълска фигура.Това не е продуктивно.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Браво

    13 3 Отговор
    Скоро и в други страни.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Грух

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "честен ционист":

    Може, може, стига да се занимае с таквиз като вас..
  • 44 Брей,

    16 4 Отговор
    От последните стотина статии по темата Украйна имаме само една позитивна! По данни на укринформ е унищожен руски трафопост край някакво село.

    Думата "контраофанзива" не се споменава изобщо, но за сметка на това изглежда САЩ отрязаха финансирането на Украйна.

    Сало Уганде!
  • 45 все пак не всички са облъчени

    18 0 Отговор
    все още имало и НЕпродажни политици поздравления за словакия !!!
  • 46 странно

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    щом пишеш при вас значи не си българин щом не си българин какво майка си търсиш тука ???

    Коментиран от #99

  • 47 Коментар

    6 8 Отговор
    Излъгаха Капутова да си изнесе ПВО-то и увиснаха без никаква защита.На укрите не им пречи да обърнат оръжията срещу Словакия.Лесна мишена са сега.Така че няма вече значение кой е спечелил.След дъжд-качулка.Вече всичко е изнесено и затова са им се мешали в изборите сега.
  • 48 Словаците първи си дадоха

    3 19 Отговор
    Самолети МиГ.А този Фицо мицо няма с кой да направи коалиция и няма да управлява.Копейките да не се възбуждат.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тодоров

    18 3 Отговор
    Правилен избор на словаците. Унгария, Словакия, след десетина дни Полша, след това България.......Идва видов ден за либерално-джендърска Европа. А дали Запада ще ги/ни нарича антидемократи, антиукраинци, антинатовци или еди как си, си е техен проблем. Ако искат да се случи нещо добро за хората в Европа, то е да принудят Зеленски да седне на масата за преговори и да забрави за някои условия от своя десетточков мирен план.
  • 51 Механик

    17 3 Отговор
    И какво неправилно е казал тоя човек та сте го емнали?
    Е, на вас може да не ви изнася истината, но това не я прави по-малко истина.
  • 52 Очаквайте

    14 4 Отговор
    След изборите в Германия:
    Германия подаде молба за членство в БРИКС:)

    2026 година: България приема еврото, но вече никъде другаде не го използват:)
  • 53 май ти не си

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "И това ще мине":

    виждал унгария…
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ха ха ха

    6 13 Отговор
    От бившите соц страни, хванати в желязната хватка на съветската орбита на експлоатация, зависимост и подчинение , само Словакия може да се конкурира по изостаналост и да е равностойна с България...!!!

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Нормално

    10 3 Отговор

    До коментар #55 от "Ха ха ха":

    Досега Словакия бяха управлявани от евроатлантици, също като нас:)
  • 59 Путлер плаща,

    5 8 Отговор
    а алчни задни части в целият свят има !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ЕЛИ

    15 3 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ НЕ ИЗПЪЛНИ МИНСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ,НА КАКВО СЕ НАДЯВАХА ТОЙ И ДРУГИТЕ ГЛУПАЦИ Е ТРУДНО И НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОТГОВОРИ,ДОНБАС ЩЕШЕ ДА Е АВТОНОМИЯ НО КЪМ УКРАЙНА,
  • 63 Пилотът Гошу

    6 1 Отговор
    Явно нещо се е объркало и не е спечелил правилният кандидат 😂😂😂😂😂
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 На зеления

    10 4 Отговор
    Наркоман ,му се вижда края.
  • 66 Пилотът Гошу

    2 6 Отговор

    До коментар #61 от "Морския":

    Я довърши изречението:
    няма вечни приятели, само вечни интереси.
    Жокер - правилният отговор не е Русия. В политиката почтени няма никъде, но Русия едва ли е топ пример....
  • 67 Симо

    13 3 Отговор
    Европа лека, полека започва да изтрезнява. Предстоящият глад ще отрезви и останките и политическата група загърбила европейския интерес, за да гони собствения си, ще бъде измерена на дъното като политически трупове. Малко късно, но все пак по-добре от никога. Естествено ние ще сме последни и в това! Да изберем национално отговорни хора във властта.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Мдааа

    5 18 Отговор
    Словаците заслужават войната да стъпи на тяхна територия. За да разберат кого са подкрепили.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Павел пенев

    8 4 Отговор
    Скоро и в ЕС начело ще застанат личности,които ще изразяват мнението на Фицо. Украинските неофашисти ще си получат заслуженото.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 пенко

    0 0 Отговор
    БРАВО "БЛИЗНАК " !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 87 М3 голд

    5 2 Отговор
    Колкото и да го овъртате, Словакия излиза с достойнство от калта, където ние сме все още. И ще застане до Унгария, о в близко време и до други страни. Нека минат изборите в Германия. Италия се лута.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Вирус

    2 0 Отговор
    Що прокремълска щото не харесват тъпия запад ли да им лижи подметките
  • 98 А.........

    0 2 Отговор
    То и слафчо спечели преди време и кво.........асра се и се скри.
  • 99 Българин е,

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "странно":

    но ренегат
  • 100 дядото

    5 0 Отговор
    или човек,който поставя на челно място националните интереси на словашкия народ. политик,който не желае словакия да е марионетка на интересите на нато и ес,който желае да осигури по-свестен живот на народа си.
  • 101 Марче,

    1 0 Отговор
    ти,както и всички останали пр0краински фенове,да не би да хванахте 3апек от тази информация?ТО,нали нямало фа6исти в 0карина?Или вече взеха да ги разкриват?Само в Бг мислите обратно?Както винаги,ние сме на грешната страна,доказано е във времето.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Американската пропаганда

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "И това ще мине":

    елементарна, но за сметка на това обилна. Над 30 г. ЦРУ демонизира БКП ДС КГБ и отделни аспекти от живота, но си трае за постиженията и уредения живот на хората. Трае си за развитието на страната , която се свлече от 20-то до 95-то в света. Пробутват евтин холивудски екшън за доброто ЦРУ и лошото КГБ. Е, с украинската им война блесна същността на така наречената американска "демокрация". Която граничи с чист фашизъм, използвайки неговите методи на цензура, принуда и диктат.
Новини по държави: