Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 20:20 2 366 14

Роберт Фицо получи мандата! Има срок от две седмици, за да сформира правителство

  • роберт фицо-
  • зузана чапутова-
  • словакия

Партията на Фицо спечели 22.9% от гласовете на избирателите и ще има 42 депутати в словашкия парламент, в който има общо 150 места

Роберт Фицо получи мандата! Има срок от две седмици, за да сформира правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашката президентка Зузана Чапутова даде на бившия премиер Роберт Фицо срок от две седмици, за да сформира правителство, след като неговата партия "Посока - социална демокрация" спечели първото място на произведените през уикенда парламентарни избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Споразумяхме се за двуседмичен срок, с който да разполагам за сформирането на правителство. Процесът няма да бъде лесен, но ще направим всичко възможно за сформирането на правителство", каза Фицо пред репортери, след като се срещна със Зузана Чапутова.

Партията на Фицо спечели 22.9% от гласовете на избирателите и ще има 42 депутати в словашкия парламент, в който има общо 150 места.

Ако успее да сформира правителство, 59-годишният Фицо ще стане премиер за четвърти път. За да стане отново премиер, лидерът на "Посока - социална демокрация" ще трябва да си намери коалиционни партньори. За потенциални партньори на Фицо са смятани "Глас - социална демокрация" на бившия премиер Петер Пелегрини и националистическата Словашка национална партия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 5 Отговор
    В Словакия усетиха накъде духа вятъра а нашите соросоиди са бавно развиващи се.

    Коментиран от #10

  • 2 Смех

    6 5 Отговор
    Тия Словакия заедно с Чехия и Полша що се мъчат да се правят на самостоятелни държави направо да си се връщат към Австрия заефно с унгарците и Германия съответно
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    9 3 Отговор
    Кога ще има санкции срещу него? Преди да получи мандата или след като получи мандата?...... или и в двата случая??
  • 5 Мммммм

    4 7 Отговор
    А може пък и да не го сформира! А може ако го сформира и да не бъде русофил!

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Иван

    12 4 Отговор
    Виждам го вече вписан в списъка "Миротворец" на Държавния Департамент, Синагогата и Хазаро-нацистката Хунта в Украйна.
  • 7 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мммммм":

    Може да стане косовар......или да посети Синагогата и да се поеврейчи.
  • 8 Токсик

    16 9 Отговор
    Единственото бъдеще на България е извън ЕС и НАТО в нов неутрален блок заедно със Словакия, Унгария, Австрия и Сърбия. Друг шанс да оцелеем няма. И без друго захранваме тези държави с транзитен руски газ. Освен това, договорът на България с НАТО, който е сключен за 20 години, изтича през април 2024 и може веднага да бъде прекратен, затова нашите неофашисти искат да впишат членството в конституцията! Трябва да се създаде нова АвстроУнгарияБалкания , иначе фашизоидните евроатлантици ще унищожат и подчинят докрай нашата територия и много скоро след това никой няма да си спомня за нас. Без енергетика и без български лев това е повече от сигурно, защото това са ни последните 2 останали суверенитета!

    Коментиран от #11

  • 9 Май

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мммммм":

    Иска да го сформира с един друг...още по-проруски настроен.
  • 10 БСП на Бунището

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аха,накъдето духна вятъра за Армения..Сега реве да я спасява Колективния Запад...
  • 11 Умен по цялата глава

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "Токсик":

    Какъв Лев имаш ти бе - от 2000 та година нямаш лев.Във Валутен Борд си заради гнусните комунисти от БСП и Лева е с фиксиран курс към Евро...Когато се срива Евро - срива се и стойността на Лева...Е какъв Лев имаш??

    Коментиран от #13

  • 12 Тапанар

    3 2 Отговор
    Че и прост аре у лево.
  • 13 Токсик

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Умен по цялата глава":

    Валутния борд досега беше предимство, браво на комунистите, че са го въвели. От валутен борд може да се излезе по всяко време, освен това той беше гарантиран с обезпечение от 18 милиарда евро, които вече са към 30 и които еврофашистите искат да ни приберат, т.е. откраднат безцеремонно щом приемем евро валутата за своя. Не на последно място, си имаме БНБ, което самостоятелно ни определя лихвените проценти в страната, а не е на подчинение на европейската централна банка , иначе ипотечните кредити в момента щяха да са по 7,8,10% както са сега в Европа и САЩ.

    Коментиран от #14

  • 14 оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Токсик":

    Ако е така както казваш че сме имали обезпечение на Валутния Борд с 18,а сега вече вероятно са станали 30 Милиарда Евро и които Еврофашистите искат да откраднат най-безцеремонно като приемем Еврото,то ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ за един Референдум тия Пари да се раздадат на Българите "на калпак",така че след приемане на еврото Еврофашагите ще откраднат на босия цървулите.Ама ДЕЙСТВАЙТЕ по-експедитивно щото Еврото ЧУКА НА ВРАТАТА ,а не само да драскате тука разни Заключения без всякакъв ефект!
Новини по държави: