Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 19:07 1 313 32

Гласът на Путин: Русия не се е отказала от мораториума върху ядрените опити

  • русия-
  • ядрени оръжия-
  • владимир путин-
  • дмитрий песков

През февруари Путин спря участието си в договора Нов СТАРТ, последният голям договор за контрол на оръжията на Русия с Вашингтон

Гласът на Путин: Русия не се е отказала от мораториума върху ядрените опити - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл заяви във вторник, че Русия не се е отказала от мораториума върху ядрените опити, и отхвърли предложението на редактор на държавен телевизионен канал Москва да взриви термоядрено устройство в Сибир като предупреждение към запада, предава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин, който управлява най-голямата ядрена сила в света, многократно е предупреждавал Запада, че всяка атака срещу Русия може да провокира ядрен отговор.

Последният ядрен опит на Съветския съюз се проведе през 1990 г. Последният ядрен опит на Съединените щати беше извършен през 1992 г., а Франция и Китай проведоха последните си ядрени опити през 1996 г., според данни на ООН .

Кремъл каза, че не се е отказал от мораториума, когато беше попитан за забележките на Маргарита Симонян, главен редактор на финансираната от държавата телевизия RT, която предложи Русия да взриви ядрена бомба над Сибир.

"В момента не сме напуснали режима на отказ от ядрени опити", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Не мисля, че подобни дискусии сега са възможни от официална гледна точка", каза Песков и добави, че думите на Симонян не "винаги" отразяват официалната позиция на Москва.

Симонян каза, че украинската криза върви към ядрен ултиматум и че Западът няма да спре, докато Русия не изпрати ядрено послание.

"Ядреният ултиматум става все по-неизбежен и все по-невъзможен за избягване", каза Симонян. "Те няма да отстъпят, освен ако не е болезнено за тях."

Тя се пошегува, че подобна експлозия ще направи електронните устройства безполезни - и по този начин ще я улесни да обясни на децата си защо не им се разрешават устройства като iPad.

Ядрената реторика от руската държавна телевизия беше особено остра в края на миналата година, но беше по-тиха през първата половина на тази година.

Съединените щати откриха ядрената ера през юли 1945 г. с тест на 20-килотона атомна бомба в Аламогордо, Ню Мексико, през юли 1945 г., а след това хвърлиха атомни бомби върху японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. в края на Втората световна война.

Съветският съюз шокира Запада, като детонира първата си ядрена бомба само четири години по-късно, през август 1949 г.

През петте десетилетия между 1945 г. и Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити от 1996 г. са извършени над 2000 ядрени опита, 1032 от които от Съединените щати и 715 от тях от Съветския съюз, показват данни на ООН.

През февруари Путин спря участието си в договора Нов СТАРТ, последният голям договор за контрол на оръжията на Русия с Вашингтон.

Той също така предупреди, че ако Съединените щати се върнат към ядрените опити, Русия също ще ги възобнови.

New York Times съобщи в понеделник, че сателитни изображения и авиационни данни предполагат, че Русия може да се готви да тества експериментална крилата ракета с ядрено задвижване - или може би наскоро е тествала такава.

"Не знам откъде журналистите на NYT са разбрали това", каза Песков от Кремъл. "Очевидно е необходимо да се проучат по-подробно сателитните изображения.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    7 3 Отговор
    Думите са едно, но делата са друго.Недоверието и подозрението към Запада е сто процента.

    Коментиран от #23

  • 2 Русофил

    8 14 Отговор
    Голяма грешка е направил Труман, че не е хвърлил атомни бомби над Масква
    есента на 1946. Сега тия нямаше да палят света.

    Коментиран от #5

  • 3 Абе

    4 7 Отговор
    Песков на стол ли се е качил?

    Коментиран от #15

  • 4 г@з@т на пу$$ин

    1 3 Отговор
    пръъъцццццццм
  • 5 Гориил

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    В този случай Труман трябваше да бомбардира Европа, която Червената армия беше превърнала в месомелачка. И това не беше част от плановете на Вашингтон, тъй като европейците трябваше да изплатят многомилиардни дългове срещу американски лихви. Следвоенният просперитет на Америка се дължи на бързото възраждане и обогатяване на Европа.По същество Европа беше заложник на доброто или лошото настроение на Сталин.Това е, което предпази бесните от необмислени действия.
  • 6 Швейк

    7 2 Отговор
    Русия не се е отказала и от първи ядрен удар.

    Коментиран от #10

  • 7 Ела да ти кажа

    3 7 Отговор
    Тоя путин чака да измрът ветераните от втората световна война. За да може да нападне Украйна. Само тези хора знаят какво престъпление се извършва.

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ела да ти кажа":

    Единственото вярно нещо, което казахте е, че Путин знае как да чака.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Варненец

    4 5 Отговор
    Страааах, а иначе всеки ден медведя плаши с ядрен удар, а коня му приглася. Сега разбрахте ли, копейки, че тея са като кимчо, само устата им големи.
  • 10 Варненец

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Швейк":

    Първия ще и бъде последен, запада е подготвен, при дори и една ядрена бомба, рашка ще е изравнена със земята и то с конвенционални оръжия. Даже дрОгаря Си ще помогне.
  • 11 Ела да ти кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Значи съм прав
  • 12 Хахахаха

    4 3 Отговор
    1 долар - 99.59 рубли! На печелившите, ЧЕСТИТО! Хахахаха.

    Коментиран от #17

  • 13 Варненец

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Напротив, казваме, че путлер вече няма какво друго да направи, освен да се спотайва в бункера и да чака. Но няма да дочака. Виж Китай ще дочака.

    Коментиран от #18

  • 14 Много е забавно

    5 5 Отговор
    Путинофилите продължават да дират запада из Украйна. Но намират само путинофилска мършичка. И украински дебел твърд тояга
  • 15 КОТарАК

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    1.75 е Песков. джуджето трябва да е кинта и петдесет максмум. танкистите дето ги награждаваше в Кремъл стърчаха с глава над него
  • 16 Гориил

    7 4 Отговор
    Първата стъпка е оттеглянето на Русия от споразумението. Оттук нататък всичко, което можете да направите, е да се молите.

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Варненец

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Аааа, недей така, днес ми обясниха копейките, че един долар бил 1007 йени, ама не смятат, че рушляците преди войната, са вземали 500 евро, а сега вземат под 300. Японците не работят за 300 евро, колкото и йени да са това.
  • 18 хахах

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Не бе сега пристигат 1000000 комунистически корейчета на помощ. Много пропаднало нещо се оказа тая изгнила империя. Много тежко ще падне
  • 19 Екстра е

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    Илюзията на путинофила е че някой го е страх от него.Тази илюзия го накара да затърка армията си в Украйна. И тепърва ще ни забавлява руската простотия

    Коментиран от #25

  • 20 Варненец

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    Това копейките сте за съжаление, даже за хоспитализиране. Рушофил, трябва да стане тежка психиатрична диагноза.

    Коментиран от #21

  • 21 смехът е здраве

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Варненец":

    Путинофила е местния шут. Палячото на компанията. Аз имам един дето разправя за руски лоазер дето реже планетата и тн.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Варненец

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "смехът е здраве":

    Твоя е откровено е луд, аз имам приятел, дето ми разказва фантастични истории, как можеш преди 89-та да ходи в САЩ на екскурзия, при това не е с партийно потекло. Всичко имало, магазините били пълни и отиваш и си купуваш апартамент и кола, когато си поискаш. Просто е изкукал и той донякъде :)
  • 23 Неееееее

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Гориле, няма по мразена страна за момента от Русия!!Путин е изпаднал в безсилие,плановете му се провалят! И пак я подкара с плашене !!Очакваше запада да се разедини ,но се случи точно обратното!! Русия я чака агония!!
  • 24 И аз имам един такъв шут

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "смехът е здраве":

    На бас че е от цск
  • 25 шшшт намиг

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "Екстра е":

    Да се надяваме,че тази илюзия. Ще помогне на местните путинофили да си затрият главите

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тони

    2 2 Отговор
    Би било интересно, ако на всички жители на Европа, толкова мили и добросърдечни, бяха показани всички подробности за това как техните любими светли украински елфи изгаряха хора в Одеса и как след това се подиграваха на мъртвите, наричайки ги „изгорена вата“ , „пържени колоради“ и „майски кебапчета“, показват бомбардировките на Луганск, алеята на ангелите, престъпленията на торнадовците, консерви „сепар в заквасена сметана“ и много, много други подобни - ще подкрепят ли те също единодушно Украйна?

    Коментиран от #31

  • 30 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    2 1 Отговор
    Толкова много лъжете че никой на света не ви вярва
  • 31 Хмхмхмхмхм

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Тони":

    /...как техните любими светли украински елфи изгаряха хора в Одеса .../Тцъ, тцъ, тцъ, ти да видиш, че не тръбяхте ли путлеристите нонстоп, че поне 1 от теи уж изгорени хора, бил украински граждани с български корени;0 И на тази лъжа й се видя края и беше раобличена, а доказателствата са в един сайт, който е създаден специално за разобличение на руските фалшиви новини, казва се фактчек точка бг. С две думи, всички тъпотии за изгорени в Украйна хора с български произход, са пълна и абсолютна ЛЪЖА. Целта е българите да мразим украинците, обаче ние не сме прости и простовати хора. всякакви мошеници, лъжци и дори психопати са минали през страната ни в опит да извлекат полза от мошеничествата си, и ние не сме наивните руски балъци, които всеки руски властимащ може да ги лъже на лягане и на ставане от телевизора...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания