Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 09:23 819 5

Ердоган: Очаквам конкретни стъпки от съюзниците в борбата срещу тероризма

  • турция-
  • анкара-
  • ердоган-
  • тероризъм-
  • атентат

Това заяви турският президент на церемония по откриването на съоръжение на Държавния съвет в Анкара

Ердоган: Очаквам конкретни стъпки от съюзниците в борбата срещу тероризма - 1
Източник: БГНЕС

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че очаква конкретни стъпки от съюзниците в подкрепа на борбата срещу тероризма след бомбения атентат в Анкара през уикенда, за който отговорност пое кюрдска въоръжена групировка, предава Reuters.

Ердоган направи съответното изявление, след като турската полиция организира акции в цялата страна във вторник, в рамките на които бяха задържани десетки заподозрени за предполагаеми връзки със забранената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

"Искаме да видим конкретни стъпки от приятели в допълнение към посланията за осъждане“, заяви Ердоган на церемония по откриването на съоръжение на Държавния съвет в Анкара.

"Те трябва да знаят, че изявления, които осъждат тероризма и ни утешават, няма да излекуват раните ни“, допълни президентът на югоизточната ни съседка.

Двама нападатели детонираха бомба близо до правителствени сгради в Анкара в неделя, ранявайки двама полицаи. И двамата нападатели бяха ликвидирани.

ПКК, която е определена за терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ, пое отговорност за атаката, първата в турската столица от години.

Впоследствие Турция нанесе въздушни удари по цели на ПКК Северен Ирак и в понеделник задържа заподозрени в Истанбул, часове след като ПКК пое отговорност за атентата в столицата.

Държавната информационна агенция Anadolu съобщи, че около 90 души в 18 провинции в страната впоследствие са били задържани във вторник по подозрение за връзки с ПКК.

Няколко членове на прокюрдската Демократична партия на народите (HDP), която се кандидатира под знамето на Зелената левица на общите избори, са сред задържаните.

Отделно министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че операции, включващи хиляди служители на сигурността, са били проведени в цялата страна, насочени към "разузнавателните звена“ на ПКК, като десетки са арестувани. По време на операции в цялата страна, насочени към хора, притежаващи незаконни огнестрелни оръжия, са били задържани общо 928 души, поясни той в платформата за съобщения X (старата Twitter).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    0 2 Отговор
    Той и Путин очакваше, ама го оставиха да се оправя сам.
  • 2 и този вече

    2 7 Отговор
    се амортизира. Мислех че е умен,но явно не е след като 3/4 от населението на Турция го мрази.

    Коментиран от #4

  • 3 Тошо

    5 2 Отговор
    Глупост е да очакваш стъпки от съюзниците американци след като те ти организират периодично терор атаките.Агата е в тотална заблуда и объркване."Съюзниците" ще му вземат главата този път и Путин няма да може да го спаси.
  • 4 Мммюмммм

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "и този вече":

    На президентските избори е избран с близо 51,5%.
    Над половината а твоето твърдение за 3/4 означава че 75 % трябва да го мразят.
  • 5 Смех

    1 0 Отговор
    Сащ що толкова ги е страх от ПКК бе айде за Турке е ясно
Новини по държави: