Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 14:23 1 565 3

Президентът на Малдивите: Чуждестранните военни сили не могат да останат тук повече

  • малдиви-
  • президент-
  • военни

Това обяви новоизбраният президент на островната държава

Президентът на Малдивите: Чуждестранните военни сили не могат да останат тук повече - 1
Източник: БГНЕС

Чуждестранните военни сили не могат да останат на Малдивите. Това обяви новоизбраният президент на островната държава Мохамед Муизу по време на митинг, който отпразнува победата му на президентски избори, съобщава "Ройтерс".

Муизу победи действащия президент Ибрахим Солих на втори тур в края на миналата седмица. Новоизбраният президент бе подкрепен от коалиция, за която е известно, че симпатизира с Китай, и е подкрепяла кампанията "Индия вън" от преди няколко години срещу малка част от индийската армия.

"Всички страни, които са съгласни с нашата про-Малдивска политика, ще бъдат наши близки приятели и съюзници", каза Муизу пред поддръжниците си на събитието в понеделник. "Ще изпратим обратно чуждестранните войници на Малдивите", добави той, без да назовава някоя конкретна страна, цитира news.bg.

В миналото неговата партия е гледала на преобладаващото влияние на Индия като на потенциална заплаха за суверенитета. Муизу е обвинявал южноазиатската страна, че се стреми да установи постоянно военно присъствие в архипелага в Индийския океан.

Индия, която има традиционно близки връзки с Малдивите, отрича обвинението. В момента тя помага за изграждането на военноморско пристанище за малдивските сили, които ще бъдат обучавани от нейните военни.

Ню Делхи ще "изчака и ще наблюдава" политиката на Муизу, твърди високопоставен служител на индийското правителство, който говори при условие за анонимност. "Той трябва да работи с нас и ние трябва да работим с него", добави служителят, като подчерта, че Индия не е против Малдивите.

Действащия президент Ибрахим Солих, който подкрепяше политиката "Индия на първо място", продължава да бъде на поста си до встъпването в длъжност на Муизу на 17 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Лисан

    17 1 Отговор
    Пак шут за кравичките.
    Тия не могат да си седнат на д-то вече.
  • 2 пенко

    4 1 Отговор
    МАЛДИВИТЕ СА АБСОЛЮТНА САБСТВЕНОСТ НА СУНИТИТЕ МЮСЮЛМАНИ !!!!!!! МОЖЕШ ДА СИ ЖИТЕЛ НА МАЛДИВИТЕ -САМО АКО СИ СУНИТ ---ВСИЧКИ ДРУГИ ВЪН -АУТ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Иван

    7 0 Отговор
    Потенциална заплаха за суверенитета........в България не е потенциална, а е факт.