Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 19:03 3 624 19

Финансова криза! Египет ще трябва да плати 29,2 милиарда долара за обслужване на външния си дълг

  • кайро-
  • египет

Външният дълг на Кайро е нараснал четири пъти през последното десетилетие, достигайки рекордните 165,4 милиарда долара в края на март

Финансова криза! Египет ще трябва да плати 29,2 милиарда долара за обслужване на външния си дълг  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Египет ще трябва да плати 29,2 милиарда долара за обслужване на външния си дълг през 2024 г. според последната прогноза на Централната банка на страната, пише онлайн изданието "Ентърпрайс прес", цитирано от БТА.

Сумата е с 10 милиарда по-голяма от очакваното плащане в размер на 19,3 милиарда долара през настоящата година и се равнява на близо една пета от брутния външен дълг.

През юни т.г. прогнозата на Централната банка на Египет беше, че обслужването на дълга ще струва 28 милиарда долара за 12-месечния период. Увеличението се дължи основно на вдигането на лихвените проценти. Следващата година северноафриканската държава ще трябва да погаси 6,3 милиарда долара лихви, което с 841 милиона повече от прогнозите отпреди три месеца.

Външният дълг на Египет е нараснал четири пъти през последното десетилетие, достигайки рекордните 165,4 милиарда долара в края на март. Това е около 38,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което е под 50-процентната граница на Международния валутен фонд (МВФ) за управляеми нива на дълга. Над две трети от външния дълг на страната е деноминиран в щатски долари.

Външната позиция на страната се оказа под натиск в последните месеци заради повишените нива на лихвите, нестабилността на финансовите пазари и недостига на чуждестранна валута, отбелязва специализираното бизнес издание. Египетската лира загуби повече от половината от стойността си спрямо долара от март 2022 г.

Египет е изправен пред недостиг на финансови средства в размер на 11 милиарда долара през следващите пет години, сочат изчисленията на "Голдман Сакс". Кайро се опитва да го покрие чрез продажба на държавни активи, финансиране при облекчени услови от международни кредитори, увеличаване на приходите от туризъм и износ и в последно време чрез сделки за обмяна на валута.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 4 Отговор
    Много ми е чудно, как всяка страна дължи пари на банката? Тази банка от къде ги взе тия пари, че да ги дава заем на всяка страна и да няма ни една страна в света без дълг към нея?

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Русофил

    9 14 Отговор
    Египет да се обърне към русията за денги. Май ще получи само рубли.
  • 3 КОТарАК

    5 10 Отговор
    от БРИКС ,дето се събират за софра веднъж годишно , ще му помогнат

    Коментиран от #7

  • 4 незнайко

    15 5 Отговор
    В най скоро време и в БЪЛГАРИЯ ще се случи същото ако продължаваме да си продаваме ДЪРЖАВАТА ! Дълговете на дребните държавички като нас ги заробват ! Само на САЩ с най големия дълг в света не им ПУКА !!!

    Коментиран от #5, #13

  • 5 Русофил

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Който не знае си трае.
  • 6 Калпазанин

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    По точно кой и как ги взима или го карат да ги взима, да си припомним само че този същия сиси благодарение на кого е на власт и всичко ще ти се изясни. Ние не се различаваме много от тях. И още нещо гледай филма духът на времето или zeitgeist и много работи ще ти станат ясни
  • 7 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ще има и остатъци от софрата за бездомни котенца като твоя милост
  • 8 САЩ

    4 1 Отговор
    Крадливи политици..нали изкопаха много злато...
  • 9 бай Мильо от Пловдив

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Преди да задаваш отговори вместо въпроси, вземи прочети малко за системата за емитиране на дълг. Всичко ще ти стане ясно. Банката няма никакви пари - просто емитира дълг, който се връща с реални пари.
  • 10 То е ясно

    3 3 Отговор
    Като се отърват от САЩ и другите Западни чакали,тогава ще просперират.Да се включат към БРИКС.

    Коментиран от #12

  • 11 Интересно защо

    3 0 Отговор
    не теглят дългове в рубли и юани...

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Койне не иска дългове

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    да не тегли заеми

    Коментиран от #15

  • 14 патето Яки

    11 1 Отговор
    Египет 109млн население дълг 165млр долара, България 7млн население дълг 45млр.евро....четири пъти повече на глава
  • 15 патето Яки

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Койне не иска дългове":

    Койне не иска дългове ще го накара посолството да поиска.. ....посланичката накара правителството да поискат още самолети ф16
  • 16 АМИ ПИТАЙ БОКО ШИШИ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Интересно защо":

    КОКОРЧО ТЕ КЪТ ВИДЪТ МОСКВИЧ И ЛАДА НА ГРАНИЦАТА СЕ ЕДНО ВИЖДАТ АРМАТА..... ПРОМИЯТ ЛИ ТИ МОЗЪКА КРАЙ.... ХОРТА ТИ ДАВАТ ХЛЯН ТИ СЪНУВАЩИ ОТРОВА....
  • 17 Брей!

    2 0 Отговор
    А гърците ,...130 + 90 млрд. .

    Коментиран от #18

  • 18 Маца

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Брей!":

    Гърция , 320+90 млрд. ..., към ЕС .
  • 19 БПФ

    0 0 Отговор
    Абе, стайков - защо не напишеш, че дългът на САЩ надхвърли 33 ГБ, а годишните плащания по лихви са нас 1 ГБ?