Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 16:39 1 768 3

Ще спрат ли авиокомпаниите да таксуват за ръчен багаж?

  • авиокомпания-
  • авиокомпании-
  • багаж-
  • ръчен багаж-
  • самолети-
  • полети-
  • такса-
  • ес

Ръчният багаж в самолета е "неотменим компонент" от пътуването, се казва в решение на Съда на ЕС

Ще спрат ли авиокомпаниите да таксуват за ръчен багаж? - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският парламент иска да бъдат въведени универсални правила за ръчния багаж, който може да се качва на борда на самолетите. Общите изисквания за размера, теглото и вида на ръчния и регистрирания багаж водят до по-голяма прозрачност за пътуващите със самолет, според резолюция, одобрена от членовете на ЕП. От друга страна, различните правила и скритите разходи затрудняват значително сравняването на цените, особено по отношение на ръчния багаж.

Началото на дискусията беше поставено от петиция на германски пътник, който се оплака от различните разпоредби на авиолиниите. През последните години все повече авиокомпании започнаха да събират допълнителни такси за ръчен багаж. В някои случаи безплатно се допускат само дамски чанти или малки раници. Стивън Бергер, старши юрист в потребителската организация "Beuc", заяви, че настоящата ситуация е "абсурдна" за пътниците.

През август в Испания започна разследване на няколко нискотарифни превозвачи във връзка с таксите за ръчен багаж и други допълнителни такси, като например за избора на определени места, пише европейското издание “Политико”. "Чрез тази практика на разделяне на услугите и таксуване на пътниците с допълнително за тях, тези компании предлагат много конкурентни цени в рекламите си", заяви испанското министерство, което им дава "привилегирована" позиция в резултатите от търсачките. Но това също така означава, че пътниците в крайна сметка могат да платят много повече от първоначално обявената цена на полета.

Ръчният багаж е "неотменим компонент” от пътуването

В резолюцията си Европарламентът се позовава на решение на Съда на Европейския съюз от 2014 г., в което се посочва, че ръчният багаж се счита за "неотменим компонент" от превоза на пътници и че за него не могат да се събират допълнителни такси, ако теглото и размерът му "отговарят на разумните изисквания".

Освен това различните правила на съответните авиокомпании водят до объркване, закъснения и спорове между пътниците и персонала, коментират евродепутатите. Те заявиха, че проверките на размера на ръчния багаж, извършвани от персонала на изхода към самолета, често са произволни и показват, че "различните размери на безплатния багаж са излишни". Членовете на ЕП призоваха за единни и прозрачни цени и еднакви изисквания за всички авиокомпании.

Резолюцията на Европейския парламент не е правно обвързваща. Тя обаче има политическа тежест, тъй като сега Европейската комисия е призована да представи конкретни политически мерки за изпълнение.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    2 0 Отговор
    И накрая пак го изяждат пътниците, защото “нискотарифните” ще таксуват просто повече за самия полет.
  • 2 Боро

    0 0 Отговор
    Нискотарифен полет с наложени такси: багаж до 20 кг, избор на място и запазване на 2 съседни места - и цената става като на нормален самолет. Само че условията са идиотски - седиш сгънат като котка в миши капан, не можеш да се облегнеш, нито да се протегнеш. А ако си по-висок (над 1,65) се чудиш къде да си сложиш краката. През пролетта имах нещастието да пътувам скъпо и неудобно цели 4 часа. Трябва забрана за полети над 2 часа на такива самолети. И ми е много чудно защо 2 души трябваше да платим такси за съседни места (по около 100лв на човек), след като си платихме такси и за избор на места?
    Между другото, такси за ръчен багаж (чантичка тип портмоне) не ни взеха.
  • 3 Уса

    0 2 Отговор
    За любителите на нискотарифните им пожелавам без избор на място по средата между индиици от нисшата каста