Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 07:09 2 907 29

Израел призова жители на Газа да напуснат домовете си

  • израел-
  • хамас-
  • газа

Това стана след думите на премиера Нетаняху за "могъщо отмъщение

Израел призова жители на Газа да напуснат домовете си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия призова жителите на няколко района на Ивицата Газа да напуснат домовете си, след като премиерът Бенямин Нетаняху обеща "могъщо отмъщение" на палестинските екстремисти от "Хамас" за това, което той нарече "черен ден" за Израел. Въоръжената палестинска групировка започна вчера вълна от ракетни атаки и изпрати бойци в Израел, което е най-голямата ескалация от десетилетия. Около 250 души са убитите в Израел. Смята, че десетки израелци са били взети за заложници. Страната вече отговори с вълна от въздушни удари срещу Газа, при които, според официални лица са били убити повече от 230 души. Хиляди са ранените и от двете страни.

В обръщение тази нощ израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на израелците, че влизат в „дълга и трудна война“ и обяви, че армията ще действа, за да унищожи палестинското движение "Хамас" след атаката му срещу Израел:

"Хамас" започна жестока и зла война. Ще спечелим тази война, но цената е прекалено висока. Израелската армия незабавно ще използва цялата си мощ, за да разруши капацитета на "Хамас". Ще ги унищожим и ще постигнем огромно отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и гражданите му"

Нетаняху подчерта, че цялото правителство стои зад решението да има категорични ответни действия срещу "Хамас". Израелската армия се подготвя не само за въздушни операции, но и за наземна офанзива. Военните са предупредили жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си, защото ще извършат удари срещу цели на "Хамас".
Американският президент Джо Байдън осъди "безскрупулното нападение" на Хамас срещу Израел. Той заяви:

"Съединените щати подкрепят Израел. Никога няма да пропуснем да ги подкрепим. Ще гарантираме, че имат помощта, от която се нуждаят гражданите им, така че да продължат да се защитават".

Вашингтон и Тел Авив вече преговарят за предоставянето на американска военна помощ, съобщи източник от Белия дом.

Саудитска Арабия призова за „незабавно спиране на ескалацията на конфликта между палестинците и Израел“.

Френският президент Еманюел Макрон осъди безпрецедентното нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас". Той е обсъдил ситуацията с израелския премиер Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, както и с други лидери от региона. Абас от своя страна е поискал от Макрон да се намеси, за да спре "израелската агресия" срещу палестинците.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за световна солидарност с Израел. По думите му - подобно на Украйна, която бе нападната от Русия преди близо 20 месеца, Израел има "пълното право" да се защити.

Поради ситуацията редица авиолинии отмениха полетите си до Израел.

Източник: БНР


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    38 21 Отговор
    от евреин само беди

    Коментиран от #14

  • 2 Много зло племе..

    40 14 Отговор
    От времената на Ирод никаква промяна!
  • 3 !!!!!

    30 22 Отговор
    Ако Сирия и Иран се вдигнат с Израел е свършено.

    Коментиран от #5

  • 4 Който е ударил по евреите

    21 24 Отговор
    не е видял нищо хубаво
  • 5 Ако Сирия и Иран се вдигнат

    26 12 Отговор

    До коментар #3 от "!!!!!":

    с тях е свършено. Сега ще гледаме как ще се дуят, а Израел като влезе в Газа ще се кротнат. Имат ли избор?
  • 6 Преди малко

    19 14 Отговор
    пуснаха клипове на ютуб с първия отговор на Израел за вчерашната атака.Еатуласите да гледат ,преди да пишат глупости
  • 7 8888

    30 14 Отговор
    Ивицата Газа е най - големия концентрационен лагер на открито .Десетки години евреите безчинстват .

    Коментиран от #10, #25

  • 8 руслямистите

    9 10 Отговор
    ще получат в ивицата си 👍
  • 9 Д. Димитров

    34 14 Отговор
    А защо никой от тия световни "лидери", по скоро световни ТЕРОРИСТИ от запада не коментират сградите срутени от еврейте, пълни с цивилни, защо никой не казва колко са убитите цивилни за последните 20 години, или палестинските деца не са като еврейските, американските или европейските деца??? Защо никой 20 години не коментира издевателствата върху местните палестинци от заселниците еврей? Или едните хора са една класа а другите друга? Докато има двоен аршин и слугинаж мир няма да има на земята. За еврейте всички други народи са "гоя", тоест роби, така учат и децата си.... Америка и почти целия западен свят се управлява от еврей или техни слуги, така че отговора на въпроса "КОЙ Е СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИСТ" е ясен! Дано има Бог, защото ако го има ще заеме правилната страна и ще стане това което е трябва да стане. Ако има как да Пратим Мони Паси на фронта в ивицата Газа заедно с Лорер и Магарев ще е много добре, а още по добре ще е ако не се върнат! До кога?

    Коментиран от #18, #19

  • 10 Газа принадлежи вече

    11 23 Отговор

    До коментар #7 от "8888":

    на Евреите,които споменаваш!Вече е Еврейска земя,помни и гледай как се развиват събитията!ШАЛОМ🇮🇱
  • 11 Българин

    21 11 Отговор
    Според най-логичната и реалистична теория Мосад нищо не е проспал. Твърдението за проспиване на нападението е измислица, за да се намери повод за нападение над Газа. Ако нещата стоят така, то Нетаняху печели две неща. Първо, че консолидира евреите в Израел около себе си заради обстоятелствата и лека-полека успява да неутрализира протестите срещу себе си. И второ, че положението на палестинците в Газа ще се влоши. Но при все това Израел си нанася голяма имиджова вреда в света, защото жертвите, ранените, влачените, пленената техника, преминаването на толкова строго пазена граница, неиздържането на Железния купол и т.н. са факт.

    Коментиран от #16, #17, #20

  • 12 Меркава

    12 19 Отговор
    Ща запари под краката на палестинските терористи, огън и жупел ще вали над Палестина!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Антифашист

    11 19 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Но нацистите са в Украйна, а?!
    Рубладжии гнусни...
  • 15 Патриот

    19 11 Отговор
    Жидовете разпнаха и убиха Господа Иисуса Христа , ивреите убиват милиони християни явно и тайно , затова ще са във вечни мъки и на този свят , и в пъкъла !
  • 16 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Ако наистина може би най доброто разузнаване в света не е проспало атаката то нещата които изброяваш трябва да случат за да може Израел да писне целият си военен потенциал срещу Хамас . Как стоят наистина нещата едва ли ще разберем
  • 17 Българските турци

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    И си представи своята версия в България... с цената на хиляди цивилни жертви !?... Пак ли ?...
  • 18 Ангел

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Д. Димитров":

    Разбира се че ще мерим с двоен аршин. Хората не са равни можем ли да сравним Гьоте или Достоевски с вас или мен...
  • 19 стоян

    6 8 Отговор

    До коментар #9 от "Д. Димитров":

    До 9 ком - ,, кой е световния терорист е ясен ,, - ясен е другар -чекистите и ятоласите са терористите навсякъде по света и са замесени във всеки преврат за сваляне на законно избрани правителства

    Коментиран от #22

  • 20 стоян

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    До 11 ком - а другия логичен въпрос е защо палестинските терористи започнаха тая безмислена за палестинците война която няма как да спечелят и кой им е спонсора точно на вчерашния рожден ден на другаря ви путин - не е ли той спонсора да отклони вниманието на света от Украйна и путиновата война

    Коментиран от #27

  • 21 Някой си

    4 4 Отговор
    ....R.I.P Газа.....R.I.P Филистима...
  • 22 Минувач

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    Ти в ред ли си или се шегуваш? Кой събарял законно избрани правителства? Сериозно това ли написа, визирейки Русия? А сега си помисли - Сирия и кой обяви война и желание за сваляне на ЗАКОННО избранния Асад? Не забравяй и Украйна и кой организира Майдана за сваляне на ЗАКОННО избрано правителство. Опитите на ЦРУ за сваляне на неудобни президенти по цял свят са вече десетки, в Южна Америка са най-много. За съжаление повечето опити са успешни.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 стоян

    2 8 Отговор

    До коментар #22 от "Минувач":

    До 22 ком - в ред съм - чул ли си за семейство Асад - преди 50 гд са взели власта с помоща на кумунистите от сесесерето и до сега управляват - самите сирийци се надигнаха и поискаха демокрация със свободни избори другар

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Людоед

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "8888":

    Къв концентрационен лагер бе? Имат по хубави сгради от почти всички наши градове
  • 26 факуса

    2 2 Отговор
    взеха и да гонят хората от земите им,наглост,после що ги мразели,странно наистина,как може мразиш някой дет се настанил на земята ти,че и от останалото те гони
  • 27 факуса

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "стоян":

    и как да ги спонсорира нали са фалирали,айде уточнете нещата с галя и тогаз коментирайте, да не си противоречите в опорките
  • 28 Нов си в сайта,личи си

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян":

    Няма нужда да пишеш / до ком 22 / недей се притеснява,сайта си знае работата
  • 29 Може би

    0 1 Отговор
    не е никак лошо да напомня на еврейските защитници, че и тука ни грози подобно нещо. Когато под натискът на фащ променихме конституцията за продажба на Българска земя на чужденци, най много за това настояваха Израел и Турция. Промяната на закона стана при председателството на Огнян Герджиков и Камелия Касабова. От тогава масово изкупуват земя турци и най - вече евреи. Вторите изкупуват и ВОДОИЗТОЧНИЦИ. Строят и селища от затворен тип. Така е било на времето в Палестина. Сега виждаме какво става. Също ни грози и тука. Така че опичайте си акъла, да не изревем после като изненадани.