Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 07:03 1 424 7

11 000 души са пострадали от земетресенията в Афганистан

  • афганистан-
  • оон-
  • земетресение-
  • ранени

Броят на жертвите се очаква да расте

11 000 души са пострадали от земетресенията в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 11 000 души са пострадали от поредицата земетресения в афганистанската провинция Херат в събота сутринта, съобщи Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от ДПА, предаде БТА.

Всеки дом в поне 11 села в Афганистан е разрушен от трусовете, заяви хуманитарната агенция на Обединените нации. По нейни данни загиналите са малко над 1000, въпреки че обявеният от афгнистанските власти брой на жертвите е над 2500, според местни медии.

"Броят на жертвите се очаква да расте, тъй като все още не е осъществен достъп до по-отдалечените райони и не е приключила оценката на щетите", посочи службата. Вчера ООН отдели 5 милиарда долара за спешна хуманитарна помощ и отправи призив към дарителите да предоставят средства час по-скоро щом станат ясни нуждите след опустошителните трусове.

Само в регионалната болница в Херат са приети над 550 ранени, включително близо 230 непълнолетни деца. Раздадена е първоначална хуманитарна помощ, включително хигиенни пособия, храна и питейна вода. В събота сутринта регионът беше разтърсен от няколко земетресения. Двата най-силни труса са били с магнитуд 6,3, според Геофизичния институт на САЩ, който следи сеизмичнат активност по целия свят.

Китайският Червен кръст предложи да предостави спешна парична помощ в подкрепа на спасителните работи след земетресението в Афганистан, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от Ройтерс. В частност става дума за сумата от 200 000 долара, която да бъде изпратена на Афганистанския Червен полумесец.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба шмеркел

    4 5 Отговор
    елате всичките при баба на групички през България

    Коментиран от #5

  • 2 Това е лицемерието на запада

    12 2 Отговор
    Няма помощ, няма отразяване на събитията, не ги интересува, че загиват хора! Иначе са много загрижени за други точки на света!

    Коментиран от #7

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Природата няма Приятели
  • 4 Митко каратиста

    4 1 Отговор
    РСМ ще помогнат ,нали са роднини с Афганистанците, и те са потомци на Александър. Ще изпратят лопати,мотики,ръчни колички за разчистване и пирони 7-ца за реализиране на временни убежища.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чингис Хан

    2 2 Отговор
    Тези хора ще оцелеят и такива като тях заради трудностите , българина стана благочестив с фейсбук инстаграм и всичко скоро ще е на свещи защото няма да има ток а при наводнения и земетресения няма да издържи на нищо за дълъг период. С меките и безволеви хора това се случва. Шапки долу за палестинците и всички народи, които се борят срещу империята на злото ФАЩ
  • 7 Да питам...

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Това е лицемерието на запада":

    А що пък трябва да ме интересува..от какъв зор..мм? Гаче ли някого го интересува когато ние сме в беда..? Кой ни помогна за наводненията..никой..дойде ли някой в Карловско миналата година да рине кал ..никой не дойде, нали? Е, тогава защо трябва да ме интересуват някакви м..ли в Афганистан???..питам аз...?
Новини по държави: