Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 11:36 1 557 33

Шумър критикува Китай, че не подкрепя Израел след нападението на "Хамас"

  • хамас-
  • нападение-
  • израел-
  • шумър-
  • китай-
  • критика

Лидерът на мнозинството в САЩ заяви, че е много разочарован от изявлението на Китай за неотдавнашната атака  "Хамас", защото не показва никакво съчувствие или подкрепа за Израел

Шумър критикува Китай, че не подкрепя Израел след нападението на "Хамас" - 1
Снимкa: Shutterstock

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ, Шумър, разкритикува Китай в понеделник и каза на китайския външен министър Ван И, че е много разочарован от изявлението на Китай за неотдавнашната атака "Хамас", защото не показва никакво съчувствие или подкрепа за Израел.

Шумър ръководи делегация от шестима сенатори в Китай тази седмица. Делегацията, която включва трима демократи и трима републиканци, е първото посещение на американски законодатели от 2019 г. насам и идва в момент на нарастващи атаки срещу Китай в Конгреса, тъй като Америка се бори с възхода на Китай като глобална сила.

"Призовавам вас и китайския народ да застанете до израелския народ и да осъдите тези страхливи и злобни атаки", каза Шумър.

Изявление на китайското външно министерство в неделя призова двете страни да проявят сдържаност и незабавно да прекратят военните действия – но не спомена за безпрецедентната изненадваща атака на Хамас рано в събота, при която досега са загинали повече от 1100 души, а хиляди са ранени от двете страни.

В изявлението на министерството Китай също така заяви, че създаването на независима държава Палестина е основният начин за решаване на проблема.

"Повторението на конфликта показва още веднъж, че продължителният застой на мирния процес не може да продължава", се казва в изявлението, като се добавя, че международната общност трябва да действа с по-голяма спешност и да улесни възобновяването на мирните преговори.

Уанг, който говори пред Шумър във встъпителните си думи, не отговори, преди журналистите да бъдат изведени от залата.

Двете правителства се опитват да организират среща между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин по време на регионална среща на върха в Сан Франциско следващия месец в опит да управляват все по-напрегнатите отношения.

Китай традиционно подкрепя палестинската кауза, но също така засили връзките си с Израел, тъй като се стреми към по-голяма роля в търговията, технологиите и дипломацията. През последните години тя засили участието си в Близкия изток, като съдейства за възстановяването на връзките между Саудитска Арабия и Иран и приветства сирийския президент Башар Асад на посещение в Китай.

"Бях много разочарован от изявлението на външното министерство, което не показа съчувствие или подкрепа за Израел в тези смутни времена", каза Шумър в края на изказването си.

Той каза, че основният приоритет за делегацията на Сената е търсенето на справедлива търговия между двете страни.

"Искаме китайският народ да има икономически възможности. Това би било добре за Америка", каза той. "Но Китай също трябва да осигури равни условия за американските компании и работници. Повечето американци, включително нашата делегация, не вярват, че сега имаме тази справедливост.

Ван призова САЩ да зачитат основните интереси на Китай и правата за развитие. Китайското правителство разглежда американските ограничения върху търговията и износа на технологии за Китай като опити за задържане на икономическия растеж на страната.

Шумър също така повдигна въпросите за китайските компании, които според САЩ доставят химикали за производството на фентанил, като гарантира, че Китай не подкрепя това, което той нарече "неморална война" на Русия срещу Украйна, напредък в областта на правата на човека и освобождаване на задържаните американци.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    30 0 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас.
  • 2 Хаха

    50 0 Отговор
    А шумъра подкрепя окупациата на палестина, явно така излиза

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Естествено, че подкрепя окупацията на Палестина. Как да не я подкрепя, след като е евреин? Трябва и китайските гои решително да застанат зад израелската окупация.
  • 4 Пич

    38 2 Отговор
    Тотални малоумици !!! Никой не трябва да подкрепя никой , а по най бързият начин да ги разтървават , че конфликта има потенциал да ескалира до световен !!!

    Коментиран от #11

  • 5 КИТАЙ СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА

    31 0 Отговор
    и чака САЩ да се сринат икономически, военно и да се разпаднат след гражданска война между бели и цветнокожи
  • 6 В КИТАЙ НЯМА ЕВРЕИ

    32 0 Отговор
    Докато в САЩ са завзели половината страна, вкл. ФЕД и Холивуд
  • 7 където отидат все се...рат на метеното

    27 0 Отговор
    Посрещтна ги китайски министър . След това изказване ще ги изпрати портиера на министерството .
    Помним Обама как го държаха два часа в самолета и го смъкнаха пред задния вход .
  • 8 ТаУмВзе

    24 0 Отговор
    Са Моше ще опищи орталъка, като колежката им Злеленски! Израел е окупираната територия на Палестина.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДЪРЖАВА ПАЛЕСТИНА НЯМА

    10 2 Отговор
    Съгласно резолюция на ООН. Няма да има мир и за Израел

    Коментиран от #25

  • 11 Соваж бейби

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Че кой го боли зад..а за Израел?
    Кои са те ?да не са нещо повече от дуругите където има войни и инфлация ?Бог бави ама не забравя !

    Коментиран от #23

  • 12 ЕВРЕИТЕ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ

    20 0 Отговор
    играят на хазарт, затова идват специало. Половината реклами на казината са на иврит. И карат тротинетките като безумни по пешеходните зони. И да блъснат някого - голяма работа това са гои
  • 13 Китай

    23 0 Отговор
    Не чухме Шумър да подкрепя и изпитва съчувствие към гражданите в ДНР и ЛНР които 8 години бяха обстрелвани от окраинските фашисти.
  • 14 Доналд

    8 0 Отговор
    Борба,срещу възхода на Китай.Как си позвоява.
  • 15 Реалист

    19 0 Отговор
    ФАЩ е евртейска колония която върши черната работа на евреите.
  • 16 Азов

    13 0 Отговор
    Еврейчета!
  • 17 Си Дзинпин

    15 1 Отговор
    Браво на чалмарите!
    Продължавайте все така. Чи фут и те да се посвият доста.
  • 18 Факт

    24 0 Отговор
    Щом сащ ви призовава да правите нещо - значи трябва да правите точно обратното ! Правило номер 1 !
    Лъжи и измами. сащ и и$раел - световни агресори и окупатори ! Свобода за Палестина ! Върнете територията на Палестина !
  • 19 моссад ли ??? какво е то ???

    16 1 Отговор
    Всички ,които се смятат за хора,трябва да подкрепят Палестина.
    Тя се бори със своите окупатори от Израел,които завладяха земите им.
    Светът е по голям от ПЕТ.
    Беше го казал един голям,световно признат политик.
  • 20 #идиоти вън

    8 1 Отговор
    Този май не е чувал за маймуната на дървото наблщдаваща биещите се тигри. А дали е чел Конфизий или Сун Дзъ?!?!?
  • 21 Аааа

    22 1 Отговор
    До онзи ден мятаха бомби я в Сирия я Ливан и другаде сега като избиха малко и от тях искат съчувствие. Иначе било холокост
  • 22 защо

    19 0 Отговор
    израел не признават съществуването на палестина като държава - а са се настанили в тяхната държава и всяка година превземат по някои квартал и гонят палестинците от там - къде е оон за тази наглост
    - наричат хизбула терористи дето са законно избрани от населението
  • 23 Пич

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Хахаха..... цветисто казано , но не става дума за ЗДНКа на Израел! Ако проследите ситуацията по нашироко , ще видите , че повечето арабски държави , заедно с прилежащите им паравоенни организации , са започнали да се задвижват ! Съберете този факт , с факта на продължителното заселване на Европа , с млади мъже мигранти , което Урсулианците проспаха. И предположете , че ако това замислено и изпълнявано отдавна , за да се стигне до сегашните събития , чии задн... са в опасност !!!

    Коментиран от #28

  • 24 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    17 1 Отговор
    Този Нашмукър си въобразява, че всички трябва да съчувстваме на юдейските бандити...
  • 25 защо

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪРЖАВА ПАЛЕСТИНА НЯМА":

    нямало е израел а палестина си е законната държава там - ама щом шерифите евреи са казали друго мнение няма - и черна гора няма ама краварите я създадоха - после обясняват как сърбите не са прави
    - все едно да ни вземат излаза на черно море до не е българсни и да кажат че ние сме терористи че се опитваме да си го върнеме - нагли евреи
  • 26 стоян георгиев

    10 0 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас.
  • 27 Сана Марин

    6 1 Отговор
    По случай разочарованието на Шумър,Ван И небрежно го премести.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Крокодилът Гена

    6 1 Отговор
    Ще отроня и аз няколко сълзи за Израел,кво да правя.Биг брадър спусна отгоре,че трябва да сме съпричастни,такава е директивата.
  • 30 Хахаха

    5 1 Отговор
    Кои сте вие та да казвате на Китай какво да прави Китай няма да ви подкрепи без значение какво правите все пак тя е отворена за търговия със всички държави без значение от интересите на отделни държави ако искаш търговия със Китай няма проблем че сащ те осъждат няма значение бизнеса си е бизнес Китай не слогува на назапада и си гледа собствените интереси дали се харесва на някой или не е без значение ако искат са свободни да си изнесат бизнеса от Китай те няма да ги спрат но повече няма да се върнат там Израел мизраел САЩ фащ нямат гласът там както те си гледат интересите така и Китай си ги гледа ако САЩ нападнат Палестина независимите държави могат да помогнат да предоставят помощ да се защитава от агресорите нали така се казва хахахахаха очаквам да видя какво ще се случи пуканки те са готови
  • 31 пенко

    4 1 Отговор
    ТОЗИ ОБИКНОВЕН ЕВРЕИН -СЕМИТ -ЦИОНИСТ --КОГО ДА КРИТИКУВА !?!?!?!?!?
  • 32 Бен Гурион и Бен л.

    2 1 Отговор
    До като не се създаде държава Палестина с границите от 1967 година и които почти всички членове на ООН са гласували мир няма да има.
  • 33 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас