Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 03:08 4 705 18

13 октомври 1307 г. Френският крал разбива ордена на тамплиерите

  • тамплиери-
  • орден-
  • франция

Пълният списък съставлявал 117 обвинения

13 октомври 1307 г. Френският крал разбива ордена на тамплиерите - 1
Снимка: Shutterstock

На 13 октомври 1307 г. над 140 тамплиери във Франция са арестувани по заповед на крал Филип IV. Те са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес.

Това е краят на един от най-могъщите и напредничави за времето си ордени на католическата църква.

Кралските агенти задържат и самия Велик магистър Жак дьо Моле, Великия визитатор Гуго дьо Пейро, ковчежника и още четирима висши сановници. Официалните обвинения са ерес, идолопоклонничество, содомия и оскверняване на реликвите. Твърдяло се, че плюят върху кръста, ядат деца и трупове и служат на дявола.

Пълният списък съставлявал 117 обвинения. Тамплиерите били подложени на нечувани изтезания от инквизицията, по време на които мнозина се пречупили. А когато по заповед на Филип Хубавия в Париж били изгорени 54 братя, орденът изгубил сили да се бори за оцеляване и с решение на Виенския събор от 1312 г. бил разпуснат. Той бездруго междувременно бил забранен от папа Климент V, а имотите и земите му конфискувани.

На доживотен затвор били осъдени четирима висши сановници на ордена. Според легендата, след като чул присъдата си, Великият магистър и Приор на Нормандия Жак дьо Моле гневно възразил: "Орденът е свят и невинен, а самите вие сте виновни в това, че го предадохте и оклеветихте!" Още същия ден присъдата била заменена със смърт. Четиримата били изгорени на клада. Преданието разказва, че когато пламъците го обхванали, старецът Моле извикал: "Кралят и папата могат да властват над телата, но не и над душите ни!" След което проклел убийците си с обещанието до една година да ги изправи пред Божия съд. И наистина - папа Климент V и крал Филип IV умрели в определения от тамплиера срок. А Франция навлязла в тежък период на бедствия, продължил столетия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха верно

    32 4 Отговор
    За да им прибере мангизите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Явно не са успели!

    28 10 Отговор
    Нищо не е разбито. Сащ и западът се управляват от тн "тайни общества" и от секти. Даже за Джордж Буш младши се знае, че още кога бил в университета е участвал в сектата "Череп и кости." И също, че още и дядо му е бил в тази секта. А при този Буш младши станаха радикални изменения в сащ и по света. Някой гръмна двете Кули в Ню Йорк, после войните срещу Ирак и Афганистан... Затягане на законите, диктатура ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    22 7 Отговор
    Орденът на Тамплиерите са били изключително богати давали са заеми на Крале т.н., развиват Банковото дело, упражнявали са власт в/у Католическата Църква, Войните Тамплиери загинали в боевете са били изхвърляни извън крепостните стени за храна на бездомните кучета.

    Тамплиерите са били едни от най добрите Строители и Каменоделци, някои от разбитите Тамплиери ги приютява Англия и тези останки от Тамплиерството с Англичаните са в основата на Масонският Орден който е децентрализиран.
    Българските Масони Руските Масони Комунисти и Еврейското Масонство са в основата на Коми Движението в Света, като могат да се намерят стихове в Старият Завет на Библията за Еврейското Масонство.


    За плюенето по кръста, да се кръстят като дявола питайте Румен Овчаров и къф беше оня от ДС Рамен Ралчев бифши Коми и сегашни Тамблиери?

    Накои казват че Тамплиерите са се разбирали дори с Арабите, тоест последователите на Мохамед?

    Коментиран от #17

  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    12 3 Отговор
    Евреите наблюдават внимателно Тамплиерите и създават тяхната Кабала, основоположникът на Еврейската Кабала е некъф Испанец Еврейн, вече не му помня името, някъде по времето на залезът на Тамплиерството.

    Испанецът Еврейн написва първите събрани съчинения и трактати на Еврейската Кабала или дявол знае какво по времето на залезът на Тамплиерството, в която Кабала са вложени Тамплиерски разбирания за света.
  • 8 Просто е

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "За съжаление, колкото":

    Като проспахме да отстранят тоя, дето ни хранеше, вече е късно да гоним тоя, дето ни коли. Радваме се и на това, че не ни хваща винаги, когато пасем от заграбените вече пасища, които все пак, бяха и малко наши. Поне, докато пасяхме от тях, никой не ни закачаше.
  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    14 0 Отговор
    Християнските Ордени в Светата Земя са били два.

    Орденът на Тамплиерите помещаващ се в сегашната Джамия Ал Акса.


    Орденът на Хоспиталиерите (Орден на рицарите от болницата Свети Йоан Йерусалимски) , (Order of Knights of the Hospital of Saint John of Jerusalem) съществува и до днес като Малтийският Орден под ръководство но Ватикана, това е средновековен и ранен модерен католически военен орден.
    Основан е в Кралство Йерусалим през 12 век и е имал седалище там до 1291 г., след което е базиран в замъка Колоси в Кипър (1302-1310), остров Родос (1310-1522), Малта (1530-1798) и Санкт Петербург (1799-1801).
  • 10 Истината в историята

    15 4 Отговор
    винаги е била изнасилвана от победителите. За времето си “Светата инквизиция” е била министерството на истината и фактите го доказват. Едва ли тамплиерите са това, за което ги обвиняват, но нима някой очаква друг резултат след намесата на тогавашното министерство на истината…

    Коментиран от #11

  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Истината в историята":

    “Светата Инквизиция” се движи по две направления, гонения на Тамплиерите, гонения на Катари, Албигойци и др. които произлизат от Българското Богомилство, също други секти и ереси, има съвпадение м/у Катари и Национал Социалисти в Германия и взаимна връзка в която Католическата Църква е била общ враг на Катари и Германски Национал Социалисти.

    Българската Ортодоксална Православна и Руската Ортодоксална Православна са били подложени на гонения и разруха от Българското, Руско и Еврейско Коми Масонство.

    Коментиран от #13

  • 12 🇧🇬🇪🇺💯

    9 3 Отговор
    Във Ватикана и до днес е закачена във въздуха без да допира до нищо така наречената Богомилска Библия.
  • 13 Някой

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ако мислиш ,че инквизицията не съществува днес ,жестоко се лъжеш)))
  • 14 МВФ

    15 1 Отговор
    Орденът на тамплиерите, популярен напоследък като орденът на банкерите. След като предизвикаха няколко световни финансови кризи, нанесоха щети за стотици милиарди и обраха спестяванията на много хора и тях може да ги застигне някое проклятие.
  • 15 Къде ти тук

    9 2 Отговор
    Тамплиерите са първите глобалисти опитали се да шунтират етносите,държавата и религиите в името на печалбата. Уж освобождавали Божи гроб пък създали първата банкова система,първата глобална туристическа организация и забогатяли колкото всичките тогаавшни държави накуп. Къде ти тук християнство и вяра?

    Коментиран от #16

  • 16 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Къде ти тук":

    Хахах хогоохо....тамплиерите били първите борци срещу...путин!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Косача

    2 0 Отговор
    Кралят и Папата са им били големи длъжници, с невъзможност да си върнат дълговете. Метежът, срещу ордена е ,,уредил" този дълг. Подобно поведение се забелязва и днес. САЩ имат над 33 трилиона дълг и расте. Невъзможен за погасяване, но решим по два начина. Единият е фалит на държавата, другият е война. Досещате се кой път избран
Новини по държави: