Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 13:13 875 5

След десетилетие в управлението! Правителствената коалиция в Люксембург падна от власт

  • люксембург-
  • жан-клод юнкер-
  • ксавие бетел

С население от едва 650 000 души Люксембург е една от най-малките държави в ЕС, но в същото време е най-богатата в Евросъюза по брутен вътрешен продукт на глава от населението

След десетилетие в управлението! Правителствената коалиция в Люксембург падна от власт  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доминираната от либералите коалиция, която управляваше Люксембург цяло десетилетие, падна от власт след парламентарните избори в неделя. И въпреки че във вътрешната и външната политика на Великото херцогство като цяло не се очакват кой знае какви промени, голямата новина след вота е очертаващото се завръщане на християндемократите в управлението.

Тройната управляваща коалиция в Люксембург, оглавявана от премиера либерал Ксавие Бетел, се разпадна заради лошия резултат на партията на Зелените на оспорваните парламентарни избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Според резултатите от вота либералната Демократическа партия (ДП) на Бетел увеличава депутатите си в 60-местния парламент от 12 на 14, а броят на мандатите на Люксембурската социалистическа работническа партия (ЛСРП) се покачва с един (11). Зелените се сриват от девет на четири депутатски места, което прави сигурно, че коалицията няма да успее да остане във властта за нов петгодишен мандат.

Християндемократите от Християнсоциалната народна партия (ХСНП) остават първа политическа сила с 21 депутати и е много вероятно да станат определящият фактор при съставянето на следващото правителство.

Преди десет години Бетел наследи Жан-Клод Юнкер, християндемократа, който по онова време беше най-дълго управлявалият демократично избран лидер в Европа. През последните десет години нетипично за нея ХСНП беше извън властта, въпреки че продължаваше да бъде първа политическа сила. След последните избори коалицията на Бетел разполагаше с 31 от 60-те места в люксембургския парламент.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РЕАКЦИИ

Големият губещ в изборната нощ се оказаха Зелените заради сериозния срив в подкрепата за тях с оглед на това, че групата им в новия състав на Камарата на депутатите ще бъде наполовина по-малка.

„Изборният резултат е изключително разочароващ“, каза Саманта Тансон, лидерът на Зелените, цитирана от ДПА. „Надявах се на по-добро представяне.“

Трипартийната коалиция, от която Зелените бяха част, ще има 29 места в новия парламент, тоест с две по-малко от необходимите за мнозинство, което означава, че някои от партиите в нея отиват в опозиция.

На другия полюс бяха християндемократите, които ще бъдат най-голямата парламентарно представена политическа сила в новия парламент.

„Люксембургците дадоха на ХСНП ясен мандат да състави следващото правителство“, каза лидерът на консервативната ХСНП Люк Фриден, който е бивш финансов министър.

За да управляват, християндемократите ще трябва да намерят коалиционен партньор. От сега се знае, че това ще бъдат или либералите от ДП, или социалистите от ЛСРП.

В лагера на ДП могат да бъдат разочаровани единствено от слабото представяне на Зелените, но същевременно имат сериозен повод да са доволни от силния си резултат. Либералите на премиера Бетел не изключиха възможността да влязат в управление с ХСНП.

„ДП има отговорност да продължи напред“, каза премиерът.

Другият възможен участник в новата управляваща коалиция, която ще се сформира след изборите, социалистите от ЛСРП, също дадоха положителни сигнали на ХСНП. Лидерът им Полет Ленерт изрази готовност да участва в разговори с останалите политически сили за съставяне на правителство.

Преговорите за сформиране на управленска коалиция се очаква да продължат между няколко дни и няколко седмици.

ЗАВОЙ НАДЯСНО

Слизането от власт на коалицията около Бетел е знаменателно и поради обстоятелството, че той беше едва вторият лидер на Люксембург след Втората световна война, който не е представител на ХСНП, отбелязва Ройтерс. Най-голямото олицетворение на тази безапелационна доминация на консерваторите в местната политиката е 19-годишното управление на бившия председател на Европейската комисия Юнкер.

Наред с успеха на християндемократите от ХСНП другият голям печеливш на тези избори беше крайнодясната Алтернативна демократическа партия на реформите (АДПР), която се представи изключително силно на вота.

Със своите пет депутатски места, които ще има в новия парламент, АДПР на практика изпревари Зелените и ще бъде четвърта политическа сила, докато Зелените се сриват на пето място.

БЕЗ РЕЗКИ ПРОМЕНИ

Във външната политика на най-богатата държава в ЕС, не се очаква да има никаква промяна въпреки изборните резултати и предстоящите размествания в управлението, отбелязва Ройтерс.

Люксембургските правителства неизменно и последователно вече 40 години поддържат един и същ икономически модел на държавата, основан на финансовите услуги и ниското корпоративно данъчно облагане.

Финансовите услуги са най-големият сектор в икономиката на Великото херцогство, в която водещата роля някога играе стоманата.

С население от едва 650 000 души Люксембург е една от най-малките държави в ЕС, но в същото време е най-богатата в Евросъюза по брутен вътрешен продукт на глава от населението.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Педер/пръйд ес

    14 2 Отговор
    Пада ГЛАВОЛОМНО
  • 2 Мдаа

    12 1 Отговор
    Нациста Юнкер,чийто дядо изобрети за нацистите самолета отнел милиони животи- ЮНКЕРС .
  • 3 Зелените в ЕС са Вредни и опасни

    15 1 Отговор
    Като Дървениците които нападнаха Франция и Англия!!

    Коментиран от #4

  • 4 Един от тяХ

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Зелените в ЕС са Вредни и опасни":

    И ние платените от Козяк нападнахме сайта както въпросните дървеници...
  • 5 Ламбо

    8 0 Отговор
    Обратните взеха да омръзват .