Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 12:12 2 046 4

Foreign policy: Палестинската автономия попадна в политически капан, а заложниците усложняват драматично ситуацията

  • газа-
  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху-
  • саудитска арабия

Заложниците, взети от "Хамас" ще бъдат скъпа разменна монета, защото те откриват пред палестинските бойци възможността да отговорят на военните действия на Израел със заплахата, че ще ги наранят или убият

Foreign policy: Палестинската автономия попадна в политически капан, а заложниците усложняват драматично ситуацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Движението "Хамас" е било в задънена улица преди нападението срещу Израел от сутринта на 7 октомври, а Палестинската автономия е попаднала в политически капан, отбелязва американското списание "Форин полиси". Авторите на статията - Даниъл Байман, старши сътрудник в Центъра по стратегически и международни и изследвания, и Александър Палмър, преподавател в университета Джорджтаун - смятат, че драмата със заложниците ще усложни рязко ситуацията.

"Групировката "Хамас" управлява Газа, откакто завзе властта там през 2007 г., и винаги е била под натиска на необходимостта от баланс между твърдата ръка на управляващ и добрите намерения на водач на палестинската съпротива срещу Израел. "Хамас" го правеше пред очите на Израел и международната си опозиция, под огромния израелски икономически натиск, който ту се засилваше, то отслабваше, за да стимулира мирното поведение на палестинските бойци, а и налице са злощастните усилия на конкурента в лицето на Палестинската автономия, оглавявана от Махмуд Абас.

В продължение на 16 години лидерите на "Хамас" се опитват да убедят палестинците че те, а не палестинската автономна власт, могат да управляват по-добре, а също и че са по-малко корумпирани. В крайна сметка "Хамас" все още се възприема като съпротивителна организация, а трябва да бъде политическо формирование. Отчасти политическата неспособност на бойците се вижда от управлението им: хората в Газа водят труден живот, с високо равнище на безработицата и ширеща се бедност.

Съответно възможностите на "Хамас" да се заявят като лидери на базата на качеството на живот на обикновените палестинци са ограничени. В същото време групировката възприема Израел като незаконна и враждебна държава. "Хамас" смята, че нападението над Израел е оправдано и от него може да се извлекат политически ползи. Бойците са наясно, че обикновените жители на Газа ще платят ужасяваща цена при отговора на Израел, но се надяват евентуалното политическо споразумение да бъде в полза на "Хамас". Дори и да има просто някаква промяна на настоящото положение, групировката иска да натрупа политически точки, като покаже, че тя, а не Палестинската автономия, се съпротивлява на Израел", пише "Форин полиси".

Според авторите на материала Палестинската автономна власт е хваната от Параграф 22 (по името на едноименния роман на Джоузеф Хелър - парадоксална ситуация, от която човек не може да излезе поради противоречащи си правила).

"Палестинската автономия попадна в политически капан - иска да види как "Хамас" се проваля, но в същото време няма как открито да стиска палци на Израел. Тя претендира да представлява всички палестинци - позиция, която е несъвместима с независимата власт на "Хамас" в Газа. Абас и другите лидери на Палестинската автономия подкрепиха под подразбиране изолацията на Газа, а техните сили за сигурност работят в тясно сътрудничество с Израел да смажат "Хамас" на Западния бряг, често действайки безскрупулно ("Хамас" "върна жеста", като привлече поддръжниците на Палестинската автономия в Газа)", пишат Байман и Палмър, като посочват, че "днес Палестинската автономия страда от криза на легитимността". Отбелязва се, че 87-годишният Абас е недолюбван от палестинците, а когато той се оттегли, хаосът ще погълне Палестинската автономия и "Хамас" ще увеличи влиянието си.

Сп. "Форин полиси" поддържа тезата за провала на израелското разузнаване, а освен това е на мнение, че драмата със заложниците ще усложни неимоверно ситуацията. Припомня се, че през годините Израел непрекъснато е сключвал сделки, за да върне своите хора - дори и телата на мъртвите, които са били в плен на врага. Така например през 2011 г. правителството на Нетаняху е разменило над хиляда затворници за Гилад Шалит - войник от израелската армия, пленен от "Хамас" през 2006 г.

Пленниците, взети от "Хамас" ще бъдат скъпа разменна монета, защото те откриват пред палестинските бойци възможността да отговорят на военните действия на Израел със заплахата, че ще наранят - или евентуално да убият - пленниците си, смята "Форин полиси".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия попиля НАТО

    9 8 Отговор
    САЩ, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство ще помогнат на Израел да се „защити“: съвместно изявление

    Това се прави на фона на вече започналите размирици в различни европейски и американски градове. Явно целта е да налеят още масло в огъня и да подпалят целия свят, след като унизително загубиха в Украйна

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 попиля нато в сънищата си

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русия попиля НАТО":

    Как точно попиля НАТО? Финландия добави брутално дълга нова граница на рашка с НАТО.
    НАТО не си избива армията, рузия си изтрепа професионалната армия, а общо с мобиките почти 300 000 и двойно повече осакатени. Остана без Черноморски флот (остатъците са навряни вече Новоросийск), изпотроши си танкове, самолети, бтр-и, артилерия, пво-о и т.н и т.н изгони си младите хора и интелигенцията, смачка производството и се сприятели със Северна Корея и Иран, които са ДЪНОТО.
    А НАТО какво? В НАТО-вските държави живота не се променя, стандарта ни на живота е няколко пъти по-висок от руско-иранско-сев,корейския, мога свободно да си правя каквото си искам, да наричам всеки самозабравил се диктатор - скапано джудже с ботокс, без това джудже да ме вкара в затворническа колония и да изтрови семейството ми, да ми гръмне самолета или да ни нахрани с новичок.
    Та как точно твоята ееерастка федерация е разпиляла НАТО? НАТО знае ли?
  • 4 ...

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русия попиля НАТО":

    Пхахахахахахах... Силни наркотици ползвате.