Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 13:48 770 4

Най-малко 29 убити, сред които жени и деца, при артилерийски обстрел на бежански лагер в Мианма

  • убити-
  • артилерийски обстрел-
  • бежански лагер-
  • мианмар-
  • атака-
  • цивилни-
  • жени и деца

Най-смъртоносните атаки срещу цивилни, откакто армията взе властта в страната.

Най-малко 29 убити, сред които жени и деца, при артилерийски обстрел на бежански лагер в Мианма - 1
Снимкa: Shutterstock

Артилерийски обстрел на бежански лагер в Мианма, близо до границата с Китай, е причинил смъртта на най-малко двадесет и девет души, сред които жени и деца, съобщиха днес местни източници и медии, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е една от най-смъртоносните атаки срещу цивилни, откакто армията взе властта в страната.

Според информация от сътрудници на Ройтерс артилерията е поразила лагер за изселени в границите на Мианма хора, на около 5 километра от базата в граничния град Лайза на Армията за независимост на Качин, която се сражава от години с военната хунта.

В Мианма се разразиха ожесточени конфликти в редица райони след преврата през февруари 2021 г., като милиции на етнически малцинства и движението на съпротивата се борят да подкопаят властта на военната хунта в условията на яростни репресии от страна на силите за сигурност.

Местни източници, в това число и намиращото се в изгнание Правителство на националното единство, обвиниха военните за обстрела, който е бил извършен около полунощ местно време вчера в северния щат Качин.

Говорител на военната хунта обяви, че армията не носи отговорност.

"Водим разследване. Ние винаги се грижим за мира по границата", каза за "Пийпъл мидия" говорителят на военните Зау Мин Тун, като допълни, че взривът може да е дошъл от собствените боеприпаси на етническа въстаническа организация.

Медии в щата Качин информираха за тридесет убити. Агенция Ройтерс прави уговорката, че информацията не е проверена чрез независим източник и че за момента няма коментар от говорител на Армията за независимост на Качин.

Представителството на ООН в Мианма заяви в социалната мрежа "Фейсбук", че е дълбоко обезпокоено от информациите за случилото се, като посочи, че "мирните граждани никога не трябва да бъдат мишена".

Правителството на националното единство осъди "яростното нападение" над цивилни и обяви, че светът трябва да предприеме действия, за да спре жестокостите, и да изправи генералите в Мианма на съд.

"Този акт на военния съвет (Националният съвет за отбрана и сигурност, бел. ред.) е военно престъпление и престъпление срещу човечеството", заяви говорителят на Правителството на националното единство, Кяу Зау, допълвайки, че тази атака до границата с Китай е показала незачитането от страна на хунтата на изискването от съседната държава за мир и стабилност, цитирана от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трябва

    0 0 Отговор
    Да се разберем кой на кои е фен!
  • 3 Онзи

    0 0 Отговор
    Света се побърка тотално
  • 4 мани беги

    1 0 Отговор
    Мианмар (Бирма)