Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 16:50 1 669 16

Лио Варадкар: Израел да не използва "несъразмерна сила" срещу Газа

  • ирландия-
  • израел-
  • палестинци-
  • хамас-
  • несъразмерна сила

Броят на палестинците, убити при израелските въздушни удари в ивицата Газа, нарасна днес до най-малко 1050

Лио Варадкар: Израел да не използва "несъразмерна сила" срещу Газа - 1
Снимкa: Shutterstock

Ирландският премиер Лио Варадкар предупреди днес израелското правителство, че международната солидарност с Израел след нападенията на Хамас може "да се изпари", ако отговорът му срещу Газа "е несъразмерен", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"За съжаление, Израел е обграден от врагове, които искат да го изличат от лицето на земята, и затова той трябва да може да се защитава. Той обаче трябва да го прави по начин, който е съразмерен", подчерта ирландският премиер.

"Становището на Ирландия по този въпрос е много ясно - Израел е демократична и суверенна държава, това е държава, която е международно призната и има право на съществуване", каза Варадкар.

Варадкар отлеряда, че в момента има голяма солидарност с Израел от страна на САЩ и европейските страни. "Тази солидарност обаче може да се изпари, и според мен ще се изпари, ако израелският отговор срещу Газа е несъразмерен, особено ако се атакуват мирни граждани", предупреди ирландският премиер.

Броят на палестинците, убити при израелските въздушни удари в ивицата Газа, нарасна днес до най-малко 1050.

В събота "Хамас" - радикалната ислямистка групировка, която управлява Газа - изби израелски граждани в пограничните градове и на музикален фестивал. По данни на израелската армия загиналите в Израел са над 1200.

Израел отговори с масирани въздушни удари по гъстонаселения и изключително беден палестински анклав. Израел наложи и "пълна блокада" в ивицата Газа, прекъсвайки комуналните услуги.

"Силно против сме да се отрязва достъпа до гражданска инфраструктура като водо- и електроснадбяване, според нас това е много погрешен подход", добави Варадкар.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 3 Отговор
    Петък 13-ти ще ресне като 2020 год в Бейрут.
  • 2 Ха ха ха

    16 22 Отговор
    А какво да ги галят с перце ли .Ако бяха заклали децатати или женати със сигурност няма да плещиш тези глупости

    Коментиран от #15

  • 3 Шаломовците са кондоммм/

    12 2 Отговор
    Употребен
  • 4 Хаха

    6 14 Отговор
    Тоя пък. На евреите решил ултиматуми да поставя.
  • 5 12...34

    3 2 Отговор
    Ми какво да ги правят,пържоли с вино са.
  • 6 Никой

    4 9 Отговор
    " Хамас " са известни на всички като терористична организация повече от 4 ри десетилетия и говорят открито за това. Повечето терористични организации отправят закани към либералния демократичен свят. Но вместо да бъдат силно респектирани или унищоженинамреме , те буквално се забавляват, като се подиграват на същите тези либерални демокрации. Защо ? Защото ние в заслепението си ходим и преговаряме с тях , да ги коткаме и омилостивяваме,да им плащаме пари,за да могат да живеят и кротнат малко. Пък ние ще ги храним. Всички либерални бълнувание и безпочвени мечти за спокоен свят , както виждаме са посрещани от терористите с насмешка. Те никога не са се отказвали да атакуват Свободния свят и Израел. Терористите от " Хамас " си живеят в нещото наречено " палестинска държава " в ивицата Газа,от там често-често пуцат с ракети по Израел , за което света мълчи сляп и глух. И когато Израел отвърне на провокациите ,същия този свят почва да вопие " как си позволяват да закачат горките палистинци,те толкова са изстрадали ". Че кой не даваше пари на тази и " измислена палестинска държава " Германия,САЩ, ЕС, че дори и Израел. Само мир да има ..... Да има, ама няма.

    Коментиран от #9

  • 7 въпроса е

    8 1 Отговор
    дали Израел ще контролира своята реакция. Ако всички закани, които слушахме тези дни се материализират, то ужаса от насилието на Израел ще бъде огромен. След това, или война, или поява на картата на палестинска държава (автономията повече няма да е решение).
    Не знам дали това е бил изначалния замисъл на Хамас, за да предприеме атаката, но предстои да видим.
    Ключа е в Израел - коя врата ще отвори решава Натаняху - каквото посеят, това ще пожънат
  • 8 НАЧАЛНИК,ВАША СВЕТЛОСТ

    4 9 Отговор
    МА ТОВА ГО КАЖЕТЕ И НА ПУ.ИН
    ЗА ОКУПИРАНИТЕ ОТ РУ.НАЦИТЕ
    УКРАИНСКИ ЗЕМИ,А🤔.....
  • 9 иди

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    и живей ти на тези помощи, та да те видим дали пак ще ги пишеш тези недомислия.
    Който е посетил Газа, знае какво осигурява финсовата подкрепа на САЩ, ЕС и останалия цивилизован свят. Не случайно се разпространява израза за най-големия затвор на открито - Газа.
    Защо мислиш, е хората там са по-лошо качество и трябва да живеят като скотове? Това ли е разбирането ни за справедливост и хуманност?

    Коментиран от #14

  • 10 дипломатично

    9 2 Отговор
    напомняне на Израел, че има международни конвенции, които трябва да се спазват.
    Правилата, май действително се променят и си спомняме за правото! Браво!
  • 11 Човека КоZа

    8 1 Отговор
    ...и да спрат да убиват деца и цивилни със (забранения) бял фосфор?
  • 12 Хм Хм

    5 1 Отговор
    Господинчото знае, че израелците ще използват много, ама много несъразмерна сила. Ама какво като знае. Въпросът е дали Хамас нарочно настъпи мотиката. Газа ще е огромна човешка трагедия.
  • 13 Жоро

    0 8 Отговор
    Предлагам Ирландия да приеме като бежанци всички палестинци, да им осигури ток, вода, храна и безгрижно съществуване.... Много е лесно да се критикува и обвинява, когато си сит, доволен и не се страхуваш, че въоръжени терористи, някой на 5-6 години, ще бомбят дома ти, ще пленят, изнасилят и убият дъщеря ти.... Ако някой ежедневно застрашава мира и живота на ирландците, този щеше да говори така за помагачите на терористите??? Стига двуличие!!
  • 14 Христо

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "иди":

    Ти, ако си безработен и вземаш помощи, които не ти стигат, ще направиш ли 10-15 деца??? Кой е отговорен за живота на децата??? Техните родители. Защо обвиняваш някой, че не можеш да си планираш раждаемостта в семейството ти, напротив плодиш се като хлабарка...и искаш друг да храни, облича, образова и отговаря за чааветата ти???
  • 15 Всъщност,

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха":

    Симпатиите на нормалните хора са били винаги към онеправданите палестинци. Не става дума за атлантистите, разбира се
  • 16 хххх

    1 0 Отговор
    Длъжни са да гледат да я "оразмерят" ли??