Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 18:50 3 101 33

Озоновата дупка над Антарктика доби рекордни размери

  • антарктида-
  • озонова дупка-
  • озонов слой-
  • климат-
  • глобално затопляне

Според експерти озоновият слой няма да се върне към нормалното си състояние преди 2050-а година и то при редица условия

Озоновата дупка над Антарктика доби рекордни размери - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото Русия и Китай заедно - толкова голяма е станала озоновата дупка над Антарктика. Какви са причините?

Озоновият слой предпазва Земята от вредните ултравиолетови лъчи. В неговата обвивка обаче има дупка, която е достигнала рекордна големина. Експертите имат теория за причините, но все още не могат да я докажат, пише "Дер Шпигел".

През септември 2023 г. дупката в озона над Антарктика е била с размер 26 милиона кв. км, съобщи Според Европейската космическа агенция (ESA). Това означава, че обемът ѝ е бил приблизително колкото този на общата площ на Русия и Китай взети заедно. Това са едни от най-големите размери, документирани някога.

Озоновата дупка е била по-голяма само през 2006-а, когато е била площ от 29,6 милиона кв. км. Дори и този рекорд обаче може да бъде надминат, коментира "Спектрум". Озонът вероятно ще продължи да се свива още няколко седмици, докато вдигащите се температури в стратосферата не прекъснат процеса.

Размерите на озоновата дупка се променят периодично, обяснява "Дер Шпигел". Обичайно тя нараства между август и октомври, достигайки максимума си между средата на септември и средата на октомври. Когато температурите в стратосферата над Южното полукълбо, където лятото съвпада с нашата зима, отново започнат да се вдигат, свиването на озона се забавя. Полярният вихър се разпада окончателно и озоновата дупка отново се затваря до следващата антарктическа зима.

Какво е обяснението?

"Озоновата дупка започна да расте в началото на 2023-а година и се увеличи рязко от средата на август", казва Антье Инес от Европейската космическа агенция. Все още не е ясно защо дупката тази година е добила толкова огромни размери. Експерти предполагат, че феноменът може да е причинен от мощното изригване на вулкана на остров Тонга в южната част на Тихия океан през януари 2022-а година.

Изригването бе толкова силно, че доведе до нарушение на сателитните сигнали на половината земно кълбо. Освен това вулканът на Тонга е изхвърлил в стратосферата много водни пари, които са достигнала южните полярни региони в годината на изригването - 2022, но чак след като озоновата дупка вече е била затворена, обяснява Антье Инес. "Сега водните пари може да са допринесли за увеличаването на облаците над Южния полюс."

В тези облаци съединения, наречени флуорохлоровъглероди, оказват влияние, което би могло да ускори разрушаването на озона. Водните пари пък могат да засилят полярния вихър, което от своя страна благоприятства за растежа на дупката в озоновия слой. Заради липсата на опит с подобни явления обаче тази теория все още не може да бъде доказана.

Разрушителният ефект на флуорохлоровъглероди

През 70-те и 80-те години на 20 век флуорохлоровъглеводороди, които разрушават озона, са били широко използвани като хладилни агенти. След това са изтекли в околната среда и в продължение на десетилетия са увреждали озоновия слой на Земята. През 1987 г. бе договорена забрана за тяхното използване, но производството им в световен мащаб бе забранено чак след десетилетия - през 2010-а година.

Въпреки това концентрацията на някои от тези вещества продължава да се увеличава, достигайки рекордни нива. През 2019-а година например стана ясно, че компании в Китай очевидно не са спазвали забраната и така са забавяли затварянето на озоновата дупка.

Според експерти озоновият слой няма да се върне към нормалното си състояние преди 2050-а година. Предпоставката е дотогава в атмосферата да не бъдат изпускани по-големи количества флуорохлоровъглероди.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 876

    29 4 Отговор
    От тая дупка трябаше да умрем още преди "апокалипсис 2000", който предшестваше "Нибиру иде - 2012" и "Ковид 19". Не мога да им хвана бройката вече на свършеците на света, докато през това време хората около мен си умираха от съвсем тривиални причини.

    Коментиран от #29

  • 2 ха ха

    11 7 Отговор
    като нещете да сте хора , тогава ще сте опечени и сварени маймуни

    Коментиран от #10

  • 3 Така е !

    22 9 Отговор
    Заради НАТО и Украйна !

    Коментиран от #5

  • 4 Примати

    27 3 Отговор
    От както съм малък на златни пясъци до днес морето стига до едно и също място… ами сега…
  • 5 И Заради Израел

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Така е !":

    И Заради Израел !
  • 6 Всичко живо бяга

    12 1 Отговор
    От Швеция, Дания и Норвегия. Вече 3000 души са в Гърция
  • 7 оФчара

    33 2 Отговор
    Тоя вулкан Тонга,е изхвърлил толкова въглеродни емисии за един ден,колкото всички въглищни централи в света- за хиляда години.Добре че,онова джудже Тумберк май го зарови.
  • 8 хех

    27 1 Отговор
    80-те ги помня с три неща, Хисарския поп, феноменът Чоки и ей тая дупка.

    Коментиран от #26

  • 9 Радиацията е 1500 пъти

    9 2 Отговор
    Над нормалната
  • 10 сварени маймуни

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    сварени маймуни ще има......
  • 11 Вирус

    17 4 Отговор
    Прокиша пак лъже затова ли трябва да приемем измислената зелена сделка хахаха
  • 12 Цял месец вече

    16 1 Отговор
    Има рекордни за 100 години слънчеви изригвания
  • 13 Слънчевите изригвания !!!!

    6 4 Отговор
    Точно мощното изригване на вулкана на остров Тонга в южната част на Тихия океан през януари 2022-а година няма отношение в момента за този феномен.
  • 14 Исторически парк

    17 2 Отговор
    Ей, лъжци нали се беше затворила бе?!
  • 15 В Китай

    14 1 Отговор
    си произвеждат флуорохлоровъглеводороди без проблем. Забраните важат само за западните балъци. То и с горенето на въглища е така.
  • 16 Кондуктор

    9 1 Отговор
    Много синя тая дупка бе.
  • 17 Тенджера на главата

    11 1 Отговор
    Е най добрата защита !
  • 18 Сатана Z

    11 3 Отговор
    Айдеее,пак почнаха с дезинформацията немчурите от либерал-фашистката DW.Троцкисти-Интернационалисти ,а Хитлер се върти в гроба виждайки Израелското знаме опънато на в Берлин на Бранденбургската порта.
    Озонова дупка няма и никога не е имало такава.

    Коментиран от #25

  • 19 МиБ

    10 2 Отговор
    Много летящи чинии минават оттам, затова и озоновият слой не може да се възстанови. Там е като космодрум направо.
  • 20 Пак този

    8 2 Отговор
    УВ преди година се рекламираха за спасител от вируси. Тогава какво пречи дупка, която ще убие всички вируси?
  • 21 тези

    12 1 Отговор
    имат хиляди идеи, но не могат да докажат даже една!
    По просто е да кажат, че не знаят. Какво ще обесняват след години последователите им, когато човечеството спре с "мръсното" производство, но климатичния проблем си стои или се задълбочава!
    Сигурно ще ни обвиняват, че не сме започнали по-рано с обречената зелена политика. А може и да им светне, че със зелена политика или не, някои неща не са в ръцете на хората. Като разумно животно, имаме предимството да въведем мерки, с които живота да се адаптира към промените, иначе като много други преди нас доминирщи видове на планетата си отиваме. Оцелява, който съумее да се адаптира към онова, което не може да контролира.
    Дано са по-умни и да успеят да провеждат политика на решаване на потенциалните проблеми, вместо на увеличаването им от желание да гонят Михайля.
    Иначе ние, така или иначе сме заложници на управляващи елити, следващи някаква химера, наречена зелена сделка. Само дето, странно как една химера пълни яко нечии джобове
  • 22 МирСоИсие

    18 3 Отговор
    Защо ли в статията не се казва например че дупката е голяма колкото САЩ и Канада например а се споменава именно Русия и Китай.

    Пак целенасочено се посочват ЛОШИТЕ.

    Така както ни натяква борбата между САЩ и далечната според картите лош Китай а в същност тях ги дели само един океан .
    Те са сравнително близо но в съзнанието ни се представят далече една от друга.

    Виждате ли как добрият САЩ се бори срещу лошото дори в далечен Китай.
  • 23 абе

    9 1 Отговор
    Путин е виновен, какво ми разсъждават
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 малко си объркал

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "хех":

    чоките и тая дупка си бяха от началото на 90-те попа наистина е от байтошово
  • 27 Ха ха ха

    12 1 Отговор
    Преди години обвиниха фреоните и побъркаха популацията. Смениха ги, корпорациите се нагушиха здраво, всички си смениха хладилниците, климатиците, дезодорантите и т.н. Дупката обявиха за затворена. Между другото имаше австралийци почти откачили от психообработката. Сега пак се била отворила. Зинала е като алчните усти на сатанистите и корпорациите за пари и новите цели са набелязани. Няма да се отопляваме, няма да караме коли, няма да пърдим с извинение, няма да въдим добитък, ще ядем буболечки пълзящи и летящи, и т.н. И няма да има край този цикъл, докато не им избием алчните зъби. Стигнаха дотам, да ни продават право (квоти) за да работим и се въртят огромни пари. Знае се къде отиват. Но времето им изтече и дори няма да успеят отново да ни натъкат пои карантини и да ни запушат устите с маски. Ръцете ни са свободни за дебелите тояги.

    Коментиран от #31, #32

  • 28 322

    4 0 Отговор
    Аман от тъпи изследвания и всяване на паника
  • 29 Мисля, че време

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "876":

    Да ни обяснят за ядрените опити.. и всички други военни опити..
    само погледнете, някое от видеата свързани със всички войни и се замислете, че това е нищожен процент от замърсяването!
  • 30 ХАРПОВЕТЕ ИЗДУХВАТ В КОСМОСА

    1 1 Отговор
    НЕ САМО ОЗОНА АМИ И АТМОСФЕРАТА. СЪЩАТА Е ОТЪНЯЛА В ПЪТИ. ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СЕ ПРИЛАГА ПРЕВРЪЩАНЕТО НИ ИЗВЪНЗЕМНИ НЕ ДИШАЩИ ВЪЗДУХ И ИЗДЪРЖАЩИ НА РАДИАЦИЯ ЗА ДА МОГАТ НОВИТЕ МУТИРАЛИ ЧОВЕШКИ ПОКОЛЕНИЯ ДА ЛЯТЯТ В КОСМОСА БЕЗПРОБЛЕМНО. ПОЗДРАВИ ОТ МАХМУД.
  • 31 1000

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ха ха ха":

    1000% и +++Дали може да си взема един Су,да си пробвам ловните възможности по некоя и друга яхта, а може и имение богаташко. Просто питам, и аз съм хора, за разнообразие примерно?
  • 32 1000

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ха ха ха":

    Пак съм с теб, дали когато правим протест да кажем че имаме сбирка на приятели. Когато има стачка, обменяме опит, думи, чувства. Да започнем с техните камъни в тяхна нива. Да си върнем НРБ.
  • 33 Озоновата

    3 0 Отговор
    Дупка в МОЗЪЦИТЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ ИДЙОТИ РАСТЕ СПОРЕД МЕН!Стига с тези манипулации САЩ МАНИПУЛИРАТ И ВРЕМЕТО,КОЛКОТО И КОНСПИРАТИВНО ДА ВИ СЕ СТРУВА ТОВА Е ФАКТ БАЗИРАН НА ДОКАЗАТЕЛСТВА!