Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 08:59 1 821 53

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" пристигна в южнокорейско пристанище

  • самолетоносач-
  • роналд рейгън-
  • сащ-
  • южна корея-
  • северна корея-
  • пристанище-
  • пусан-
  • кндр

Пристигането на ударната група на самолетоносача, която включва и ескадрен миноносец, се смята за демонстрация на сила срещу Северна Корея

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" пристигна в южнокорейско пристанище - 1
Снимкa: Shutterstock

Американският атомен самолетоносач "Роналд Рейгън" пристигна в южнокорейското пристанище Пусан след тристранни военни учения с участието на САЩ, Южна Корея и Япония, съобщиха Асошиейтед прес и Йонхап, цитирана от БТА.

Предишното посещение на "Роналд Рейгън" в тази страна беше през септември 2022 г. Това е вторият американски самолетоносач, посещаващ страната тази година, след "Нимиц", който пристигна в Пусан за военноморски учения през март.

Пристигането на ударната група на самолетоносача, която включва и ескадрен миноносец, се смята за демонстрация на сила срещу Северна Корея (КНДР) в момент, когато лидерът на изолирания режим Ким Чен-ун отново потвърди стремежа си да развива връзките с Русия. Корабите ще останат в Република Корея на петдневно посещение.

Сегашното посещение се извършва на фона на засилено напрежение на Корейския полуостров, след като КНДР показа нова подводница миналия месец. Освен това Пхенян обеща да изпрати в орбита сателит този месец, след два неуспешни опита тази година.

По време на предишно посещение на "Роналд Рейгън" властите на КНДР заявиха, че разполагането му в региона има негативно отражение върху регионалната сигурност и извършиха изпитания на балистични ракети, припомня АП.

Засилват се и опасенията, че Северът се стреми да получи от Русия модерни технологии, в замяна на доставки на боеприпаси за руската армия, изчерпани от продължаващата война с Украйна.

Миналия месец Ким Чен-ун посети Русия, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и да разгледа заводи за производство на оръжие. Днес Ким и Путин си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки между двете страни. В посланието до руския си колега Ким изразява силното си задоволство от "обмена на откровени и изчерпателни мнения" с Путин по време на пътуването му до Русия, като същевременно изразява твърдата си убеденост, че двустранните връзки ще се развият на ново ниво. Ким също така изразява надежда, че руският народ ще победи "упоритата хегемонистична политика на империалистите и действията им за изолиране и задушаване на Русия", според официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

"Надявам се, че руският народ, който се е заел да изгради силна нация, винаги ще постига само победа и слава в борбата си за защита на суверенитета, достойнството, сигурността и мира в страната, като разбива упоритата хегемонистична политика на империалистите и антируския план за нейното изолиране и задушаване", заявява Ким.

От своя страна Путин изразява задоволство от положителното развитие на двустранните отношения във всички техни аспекти, според същия източник.

"Убеден съм, че изпълнението на споразуменията ще допринесе за по-нататъшното разширяване на конструктивното двустранно сътрудничество за подобряване на благосъстоянието на народите на двете страни и за гарантиране на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и Североизточна Азия като цяло", казва руският президент.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извинете

    21 9 Отговор
    Прочетох потънал, а той пристигнал. По разписание ли е пристигнал

    Коментиран от #48

  • 2 Сомалийския пират

    11 21 Отговор
    А дебелото човече се скри в бункера си.
  • 3 Владивосток

    17 11 Отговор
    Тихоокеанският ни флот ще го преоборудва в подводница

    Коментиран от #30

  • 4 Хари

    22 7 Отговор
    Плаши Пеьо гаргите. Търси беля. Оня с ракетите да не го прави подводен самолетоносач.
  • 5 Бял Муджахидин от сащ

    12 7 Отговор
    Чекайте бреее......Сомалия не е до Корея.С тия корита може да плашите африканците само и то не всички.
  • 6 корабл

    6 8 Отговор
    Тука дим няма да видиш - вижда се върховото постижение на американската техника .
  • 7 Това е идеална цел

    9 6 Отговор
    За Кимчо от С. Корея са си изпробва някоя от ракетите. Фашистан вече не е хегемон. Првкале о много станаха "изгоите" му и стават все по-силни. Освен С.К. , Иран, Русия, Китай... И не ги виждам краварите и евро -пудвлите как ще се справят? Европа просто умря много жалко, като пудел на Фащ.
  • 8 Не е демонстрация на сила

    13 5 Отговор
    А си е чиста провокация на интриганта зад океана! Където отиде, винаги има напрежение, войни, интриги!
  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 8 Отговор
    ЕДИН ВЪПРОС КАКВО ПРАВЯТ САМОЛЕТОНОСАЧИ НА ФАЩ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА СЛЕД КАТО НЯМАТ РАБОТА ТАМ

    Коментиран от #11, #15, #38, #43

  • 10 Умен по цялата глава

    8 2 Отговор
    "...за по-нататъшното разширяване на конструктивното двустранно сътрудничество за подобряване на благосъстоянието на народите на двете страни ..."Използват Риторика от миналия век,а Народите от Русия и Северна Корея живят в пълна Мизерия....
  • 11 ГЕРО НАШИЯ

    10 14 Отговор

    До коментар #9 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Американските самолетоносачи имат работа навсякъде, защото ако не знаеш Америка е световен стожер, за мир. Без нейната намеса света отдавна да е приключил. Следят всичко да е в рамките на нормалното и, ако има отклонения своевременно ги тушират.

    Коментиран от #13, #14, #34

  • 12 Гришката

    9 7 Отговор
    Руския самолетоносач е тръгнал също натам, очаква се да стигне през 2234 година. Движи се с 0.22 възела и е маскиран с димна завеса, за противника изглежда на буреносен облак. На борда му има 200 огняра дето поддържат парното и котлите. Също така има и 400 състезатели от Мосва по кану-каяк като се развали двигателя и кораба спре, да гребат на смени до постигане на крайната точка на целта им !
  • 13 Ха ха ха

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "ГЕРО НАШИЯ":

    Америка е една бандитска страна, построена върху костите на коренното население на Северна Америка. Подобно нещо е и Израел. Идват, унищожават местните и след това се правят на много "демократични" на чужда земя. Но вече свършва тая. Народите се осъзнаха.

    Коментиран от #18

  • 14 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "ГЕРО НАШИЯ":

    ФАЩ СА НАЙ ГОЛЯМАТА ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА В СВЕТА БЕЗ ТЯХ НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА 80 ПРОЦЕНТА ОТ ВОИНИТЕ СЛЕД 1945 Г

    Коментиран от #19

  • 15 Ветеран от Протеста

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Щом са там,значи имат някаква работа бе Дончо..Ама ти не гледаш,че ромите режат гората,а се занимаваш със САЩ и Световния Ред...Не чуваш ли резачките бе - хайде отивай да вардиш гората!!!

    Коментиран от #16

  • 16 ТИ СИ

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Ветеран от Протеста":

    ПЛАТЕНА ПОДЛОГА

    Коментиран от #23

  • 17 Кашчей

    7 10 Отговор
    Америка е най-добрата за живеене държава, това е държавата на неограничените възможности. Само там за един ден от просяк може да станеш милионер, има свобода - демокрация и възможност, за развитие на талантливите хора в различни насоки. Може да постигнеш американската мечта честно с труд и мисъл. Никой не ти взима бизнеса там. Затова всички нормални хора емигрират в Америка, а не в Русия.

    Коментиран от #20, #22, #31

  • 18 живкович

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха ха":

    Осъзнати бяха и индианците но с лък и копие не можеш да се биеш срещу пушките и пистолетите.
    Така че, по-добре да си живеят мирно и тихо, отколкото да мрът като кучета и да не постигнат нищо, понеже нямат необходимото оръжие, за да показват зъби. Всичко друго граничи с глупоста. Да пращаш жива маса като пушечно месо, познат сценарии
  • 19 Кандидат Милионер

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Явно си Дончо -трола слязал от Гората...Ако ги нямаше САЩ след 1945 та,още щяхме да сме в Руска комунистическа Окупация ,ние ,а и половин Европа и Азия...Колко ти плащат да ръсиш Руска пропаганда бе Горски??Ти осъзнаваш ли,че няма нормален човек в България,който да ги взема на сериозно и ги подминава с Ирония...Щото даже не си заслужава да опонира ...
  • 20 Е, да. Ако седнеш на

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кашчей":

    Масата на бандитите и мафията има възможност да ти подхвърлят и на теб някоя троха. Виж какво направиха тези със света? Превърна се в постоянно бойно поле. И да ми ги хвалиш, че там при тях било .... Еми като откраднаха нефта на Ирак и сега постоянно също крадат и от Сирия, какво искаш? Тези са най-голямата организирана престъпност в света. Печатат уж "пари", но без никакво покритие! Огромна военна машинария, с военен бюджет над трилион долара годишно, за да мачкат цял свят... Това са...
  • 21 ИНЖ

    8 4 Отговор
    Видяхме "силната руска нация" - орда грабители, затворници и бандити. Грабят, разрушават и насилват. А нашите путинофили си мислят, че техните домове, жени и дъщери ще бъдат пощадени, ако РФ ни "освободи"???

    Коментиран от #28

  • 22 Чакай още малко

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Кашчей":

    И там, както в Европа, идват милиони пълчища от към Мексико. Дончо искаше да прави ограда, ама "демократичните" не искат. Е, след някоя година шеф на Фащ ще са южно-американската мафия и картелите на дрогата. Но и това е "бизнес" и то много печеливш.
  • 23 Ветеран от Протеста

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "ТИ СИ":

    Аз съм един нормален средностатистически Българин,който има работа,пие си кафето и се забавлява с Простотиите дето ги ръсите...Ами виж разликата от Южна и Северна Корея бе пич...Комунизма в С Корея освен оръжие ,други не сътворява,а в Ю.Корея ,един и същи Народ са,имат 21 едрени централи като Козлодуй...21 ядрени централи захранват Промишленост произвеждаща автомобили заринали целия Свят..Електроника и квото се сетиш.
    Самолетоносача пази Благосъстоянието на Ю.Корейския Народ от попълзновенията на Комунистически и други Престъпни посегателства!!!

    Коментиран от #29

  • 24 да дад а

    3 4 Отговор
    В Америка няма мутри на които да се отчиташ по един, или друг начин. Няма никой да ти вземе бизнеса.
    В бившия соц лагер, ръководен от Русия и в самата Русия. Ако имаш печеливш бизнес ти се отнема, или плащаш 80 процента от него. Е хайде прави бизнес в България да видим можеш ли... евентуално някакъв дребен с 10 000лв печалба да се издържаш само и да не пречиш...
  • 25 Ах...

    3 4 Отговор
    ...кави хубави руски радиоуправляеми стелт торпеда, с много, много, много взрив има за него, тепърва предстоят исторически неща във военната история, за китайските прототипи не ми се мисли!

    Коментиран от #44, #52

  • 26 123456

    3 3 Отговор
    винаги ми е било интересно тия самолетоносачи защо не потъват... как биха могли ... и как така стомана стои над вода, а после потъва ,

    Коментиран от #27

  • 27 отговор

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "123456":

    Това се учи в седми клас - питай Айнщай като го видиш !

    Коментиран от #36

  • 28 Да идват бе!

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "ИНЖ":

    Работните ни бяха съюзници и във БГ беше тогава много по-добре от сега! Жената шиеше в цех престилки за съюза и цял живот имаше работа. Ние правехме компоти, електроника и даже пасти за зъби продавахме там. А те ни дадоха най-съвременни оръжия, свръхзвукови самолети, хиляди джугани с електроника. Тогава можете и сами да прегазим 2-те натовски страни, Турция и Гърция. А фащ какво направиха от нас? Разграден двор. Всичко се унищожи, за да сме им послушни роби на каишка и паничка боб. Искам пак "руската окупация"! 10 нови АЕЦа, 30 български космонавти, магистрала от Бургас до Владивосток и нито един "родител 1" и "родител 2", никакви корони, маски и каски .. бензина 50 ст и да се грея на нафта. Нафтата тогава беше по-евтина от водата бе. Това ако е "окупация"??.

    Коментиран от #53

  • 29 Разликата между

    5 6 Отговор

    До коментар #23 от "Ветеран от Протеста":

    Северна и Южна Корея е, че Южната е напълно зависима от сащ. Ако сащ изчезнат, Ким от Северна Корея ще ги прегази за една седмица и ще ги "анексира", заеми с цялата им индустрия! Ха-ха-ха
    Подобно нещо е и Германистан. Имало индустрия? И кво? Хегемонът реши, че вече не им трябват и им взриви газопроводите. И сега йок индустрия и атомни централи... И става Африка. Разберете, на първо място е свободата, пък след това индустрия и благоденствие за народа ти.

    Коментиран от #37, #39, #40

  • 30 хохохо

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Владивосток":

    От кога имате такъв флот?Вероятно е без аналогов.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ксаниба

    4 4 Отговор
    Плуващи мишени. Ръшъните незабележимите дморски дронове цеоят, па камо ли тая тенджера.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Световен стожер е

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "ГЕРО НАШИЯ":

    На модерния колониализъм, като вече не може да се поробват директно със сила малки нации по света се използват други методи за измукване на богатствата им
  • 35 коритото

    3 3 Отговор
    Той себе си едва носи - тръгнал самолети да носи /
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 НАЧАЛНИК,ВАШЕ СИЯТЕЛСТВО☝

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    МИ ЧИ ВИЕ
    ХОДИТЕ(.????!!)ЛЯТОТО И НА
    ЧЕРНО МОРЕ И НА ЕГЕЙСКО МОРЕ....
    .НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ...И те така
  • 39 МаДа

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Разликата между":

    Южната е напълно зависима от сащ(?), а северната първи приятел на сесесере то.
    Тва е причиинатаа за разликите.
    А, и сащ им крадът ресурсите, както и на Япония и Германия, а сесесере то 45г.ни подарява уран, мед, храна и квото се сетиш.😁

    Коментиран от #51

  • 40 аз съм за..

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Разликата между":

    БРИКС..посейдон и буревестник-новия световен ред..

    Коментиран от #50

  • 41 рушанките що нямат самолетоносачи хахаха

    3 2 Отговор
    Досега им гледах срама - имат един ама той се палил, горял, гасили го, още го ремонтират, сигурно с двигатели на въглища хахахах добре бе, нали се перчат много - ЩО НЯМАТ ДЕЙСТВАЩ САМОЛЕТОНОСАЧ?!!?
    На САЩ преброих 12 !
    Да не би щото е скъпа и труднодостижима технология?! Много ясно. Е, те ше кажат - не ни трябват хахаха кво друго да кажат, гроздето е кисело.
    То всъщност видехме, че и с танковете (срАмата) е същия цирк - небоеспособни, с ПВО-то C400 пробито като гевгир, топ крайцера с тройна ПВО защита лежи на дъното на Черно Море, К52 станаха за смях след тия колосални загуби, какво още им остана читаво? Жилетки, каски, костюми, оръжия, всичко най-добро го вкарват на черно от запада и елитните им части НЕ са оборудвани с РУСКИ сделани оръжия.
    Дори едни смешни и елементарни дронове са им внос от ИРАН... щом тия камилари са с по-високи технологии от тях, смятай....

    Коментиран от #46, #47, #49

  • 42 Ха така

    3 2 Отговор
    Приятелят на путлер ким искал да напада Южна Корея. Да видим сега дали ще му стиска.
  • 43 Ооооо

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Имат работа, рокет мен Ким иска да напада Южна Корея.
  • 44 Ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ах...":

    Я по-добре мисли, че това което пишеш са пълни глупости и напразни надежди.
  • 45 Охридското езеро

    1 2 Отговор
    Ще го продават на Хюндай,барабар с екипажа.
  • 46 Какъв самолетоносач бе пич

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "рушанките що нямат самолетоносачи хахаха":

    Те един автомобил нямат бе ти самолетоносач искаш
  • 47 Руската техника не е като американската

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "рушанките що нямат самолетоносачи хахаха":

    Самолетоносача идва с други по малки бойни кораби на американците, руския кознецов идва стелт, димка невидима, и руския пушилник идва с с други кора и ама да го теглят. Беазаналовата армата и тя така на червения площад, с подържащ танк с веригата като закъса арматата да има кой да я тегли, буквално, руска подводница като потъне после няма кой да я извади, абе безаналогова работа
  • 48 Еми поне

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Извинете":

    не са го влачили буксири и не пуши. Следващ въпрос моля!
  • 49 Жоро

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "рушанките що нямат самолетоносачи хахаха":

    Има един клип в Ютюб лицето на големия генерал Герасимов как му падна чейнето когато путлера се опита да отвори вратата на руския Хамър и дръжката на вратата му остана в ръката пред очите на всички генерали, как е пуснато това видео в нета ме знам, не са разбрали че някой ги е снимал сигурно
  • 50 Купи си БРИКС рубли

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "аз съм за..":

    И чакай да поскъпнат, дядо ти и татко ти и те са чакали
  • 51 Да ама не

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "МаДа":

    Точно сесесесрът се осссра и нас омаца да станем най бедната страна в Европа а можехме да сме Швейцария, за справка Гърция е най слабата страна извън сесесер орбитата и пак са по добре от нас
  • 52 Рашавия

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ах...":

    Радио управление под под водата нема шампи. Не е възможно ако няма антена над.
    Дори ядрените подводници използват специални изплуващи буйове като са под вода за комуникация.
    Ма ти тея неща ги знаеш, нал тъй, щото си служил у казармата?
    ... като трудовак...
    От ТАСС кво друго можеш да научиш освен лъжи и фантасмагории.., и дебиииилни мечти.
    Ма се пак да те светна;
    - използва се или ултразвуково упавление, или по кабел.
  • 53 България мрази русия

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да идват бе!":

    Благодарение на 45 годишното руско робство България изостава от света с 100 години,както и всяка друга държава която беше собственост на СССР.През соца гледахме западните стоки като извънземни продукти,докато живеехме в изолираната от света грозна и гузна реалност ! Българите в момента живеят по-добре отвсякога,а България е по-свободна отвсякога!