Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 10:10 5 225 13

Таван на плащанията в брой като мярка за борба с данъчните измами в Румъния

  • марчел чолаку-
  • румъния-
  • данъчни измами-
  • мерки-
  • проект

Румънският премиер защити проект за поставяне на таван на плащанията в брой

Таван на плащанията в брой като мярка за борба с данъчните измами в Румъния - 1
Снимкa: Shutterstock

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви снощи, че планираното ограничаване на плащанията в брой за физическите лица има за цел да се бори с данъчните измами, но това не означава забрана на плащанията в брой, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Ако си мислите, че премиерът Марчел Чолаку, докато е спал през нощта, е сънувал, че е добре да се харчат до 5000 леи за един продукт или на едно място ... Това са фискални мерки, идващи от експерти, мисля, че дори не от министъра, а от експертите в министерството на финансите", заяви Чолаку.

Той отбеляза, че предвиденият таван от 5000 леи (1969 лева) не е лична инициатива, а е дошъл като предложение от страна на експертите.

Той изтъкна, че никой няма намерение да изважда парите в брой от пазара.

"Някой забранил ли е парите в брой? Става дума за това на едно-единствено място да не можеш да изхарчиш повече от 5000 леи (в брой) като физическо лице. Смятам, че това е мярка за борба с измамите", посочи Чолаку.

По думите му Румъния има най-високото ниво на укриване на данъци в Европейския съюз, които представляват 10 процента от брутния вътрешен продукт и възлизат на 160 милиарда леи (63 милиарда лева).

"Ако държавният бюджет имаше поне 10 процента от тези 160 милиарда леи, съответно 1 процент от БВП - 16 милиарда леи - щях да спя много спокойно. Мисля, че и г-н (финансовият министър Марчел) Болош също щеше да спи спокойно. Така че е очевидно, че трябва някъде да се намесим. Но да се преувеличава, че някой забранява използването на пари в брой ... Някой има ли в себе си 5000 леи? Аз нямам", посочи още Чолаку.

Премиерът говори пред журналисти снощи, след като участва в представянето на кампанията "Купувай румънското", инициирана от неговата Социалдемократическа партия, в град Жилава, окръг Илфов. По думите на Чолаку да се купуват румънски продукти е "най-автентичният жест на икономически патриотизъм", тъй като това означава да се помага на румънските фирми и техните служители.

Същевременно Чолаку изрази увереност, че и през тази година Румъния ще бъде сред страните с най-висок икономически растеж в Европейския съюз.

В отговор на журналистически въпрос във връзка с обстоятелството, че МВФ понижи от 2,4 процента на 2,2 процента прогнозата си за растежа на румънската икономика през 2023 г., премиерът отбеляза, че "всяка година МВФ и Световната банка идват и прогнозират по-нисък икономически растеж", но въпреки това той е оптимист.

"Аз мисля, че и тази година Румъния ще бъде сред първите страни по икономически растеж в ЕС. Дори съм убеден в това, защото винаги обявяваме апокалипсис, но винаги се нареждаме сред първите три страни по икономически растеж. И това е един здравословен икономически растеж, защото е растеж на базата на инвестиции, привличане на еврофондове (...) Оставам в зоната на оптимизма, не твърде голям оптимизъм, но все пак икономиката е стабилна", коментира Чолаку.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ищван

    2 22 Отговор
    У нас отдавна има такъв таван и той слиза надолу. Като направят електронна валута и изчезне хартията - спират и схемите на сива икономика и плащания на ръка и под маса. Браво на Румънците сега ще се вдигне цената на електрическата Дачия и, ще спре схемата на нашите автоджамбази.

    Коментиран от #2, #6, #7, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пиер

    6 7 Отговор
    Като се въведе електронната валута, ще крадат само интелегентни и образовани хора, а не като сега простаци с евтини схеми страшни татуси и 4 думи в речника си. Ще трябва да разбираш от компютри най-малкото и да си купиш няколко джаджи...

    Коментиран от #8

  • 4 факт

    20 1 Отговор
    Изчезнат ли парите кеш - жална ни майка какво ни чака. Нямам предвид сивата икономика. Човек ще загуби свободата си ! Не на плащането с карта !

    Коментиран от #5

  • 5 Полит.коректен расист

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "факт":

    Къде обаче акъл у такива като Ищван та да го проумее това ?
  • 6 Полит.коректен расист

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ищван":

    Майко мила 🤦‍♂️
    От лодката да паднеш, водата няма да уцелиш !
  • 7 И като

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ищван":

    престанеш да слушаш, и станеш неудобен, с един клик ставаш просяк. Подготвят цифровия концлагер. Пътят към ада е постлан с добри намерения.

    Коментиран от #9

  • 8 Ха ха ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пиер":

    Въобще не се и надявай. Това се прави за повече контрол и власт. Не си въобразявай, че ще те оставят да тарикатееш.
  • 9 ши свикнеш

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "И като":

    нема де да одиш.ний свикнахме отдавна.и кво коуфти в тва?иначе операций в болницата без пари,нъл тъй!плащаш престой,хотел демек.хихихи.друу ко?кинти за сичко стигат.артъка-за курорт-екскурса в турца.и в швеца може.
  • 10 Албанец ама реалиста моля

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ищван":

    Ами и това е много , дава възможност да се спекулира ,само фактури се въртят.
    Въф Косово таван за плащания в брой е до 499 Евро.
    Така се спират малверзациите на фирмите.Не Ка и България въведе такъв таван и ще видим веднага как ще се отрази на хазната.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: