Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 05:54 878 2

Германия прибра с два военни самолета 80 свои граждани от Израел

  • германия-
  • самолети-
  • тел авив-
  • израел-
  • евакуация

И двата самолета са оставили в Тел Авив медицински консумативи

Два германски военнотранспортни самолета вече излетяха от Израел за Германия в ранните днешни часове с осемдесет души на борда, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на въоръжените сили в Берлин. Агенцията отбелязва, че държави бързат да изведат своите граждани в Израел, за да бъдат в безопасност след нападението на "Хамас" над еврейската държава на 7 октомври.

Първо около полунощ е излетял първият военнотранспортен самолет с 51 пътници е излетял от Израел. Той беше пристигнал, за да вземе гражданите, вчера.

Военнотранспортен самолет А400М с 29 души на борда е излетял от Тел Авив в 2:48 местно време (и българско), едва час след като се е призевил в Израел, обяви Бундесверът в публикация в социалната платформа "Екс" (бивша "Туитър"). "Подготвили сме още полети", уточниха от Берлин.

Според парламентарния говорител по отбраната Волфганг Хелмих и двата самолета са занесли в Израел медицински консумативи. Германската авиокомпания "Луфтханза" организира специални полети до Изпаер за извеждане на германски граждани от Израел тази седмица. Само в петък за Германия бяха качени над 800 души, отбелязва ДПА.

Вчера обаче "Луфтханза" обяви, че временно преустановява евакуационните си полети от съображения за сигурност и "нерешени въпроси, свързани с оперативната стабилност в Тел Авив". Външното министерство на Германия обяви, че досега е помогнало на около 2800 души да напуснат Израел по суша, въздух и вода.

Министерството призова вчера германските граждани, които търсят начин да напуснат Израел, да се регистрират в съответния списък за предпазни мерки при криза. Поддържа се контакт с всеки един, уверяват от ведомството. За тези, които искат да се придвижат през Йордания, министерството на външните работи на Германия организира автобуси до йорданския град Акаба.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Ганьо

    6 1 Отговор
    от първия ден ги е заприбирал и край нямат ! Че и с червен килим ги посреща Мара и през VIP - а минават "височайшите" !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: