Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Октомври, 2023 15:12 4 604 51

Могат ли "Хамас" да изиграят роля за евентуално поражение на Украйна

  • хамас-
  • израел-
  • украйна-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху

Стотици единици военна техника и други средства вече са заловени от "Хамас", степента, до която загубата на предно разполагане на средства е ограничила допълнително израелския арсенал, остава неясна

Могат ли "Хамас" да изиграят роля за евентуално поражение на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на продължаващите сблъсъци между израелските и хамаските сили изглежда все по-вероятно продължаващата офанзива на паравоенната групировка срещу израелските сили да окаже значително влияние не само върху световните цени на петрола, но и върху изхода от продължаващата руско-украинска война, пише Military Watch Magazine.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Недостигът на боеприпаси в Израел и предишните стъпки на Съединените щати да изтеглят боеприпасите, съхранявани в близкоизточната страна, за да ги дарят на Украйна, подхраниха вече нарастващата опозиция във Вашингтон, особено в рамките на Републиканската партия, за продължаване на подкрепата за украинските военни усилия в мащабите, наблюдавани през последните 20 месеца. Вместо това бяха отправени призиви за насочване на оръжия към Израел.

След като украинските знамена, показани в западния свят в знак на солидарност, започнаха да се заменят с израелски, от забележителности като Бранденбургската врата до различни медийни сайтове, офанзивата на "Хамас" има потенциала сериозно да подкопае способността на Киев да продължи военните си усилия. Това се случва в момент, когато украинските сили са в криза след месеци на неуспешни офанзиви и неотдавнашни жертви от порядъка на десетки хиляди души, като преди това бяха направени широко разпространени прогнози, че неуспехът в скъпоструващата и финансирана предимно от Запада офанзива само ще засили още повече призивите за преоценка на по-нататъшната помощ.

Макар че Израел вече получи американски ракети-прехващачи за своята система за противовъздушна отбрана "Железен купол" (Iron Dome), евентуална масирана израелска офанзива с наземни сили в управляваната от "Хамас"' ивица Газа би изисквала много от същите видове оръжия като тези, които понастоящем се искат от Украйна. CNN съобщава, че Пентагонът инструктира производителите на отбранителни продукти да ускорят изпълнението на съществуващите израелски поръчки и "работи денонощно ... за запълване на допълнителните складове с боеприпаси по света и начините за бързото им придвижване до Израел". Предупрежденията на израелското правителство за "продължителна" военна кампания срещу "Хамас" показват, че ще са необходими големи доставки на боеприпаси, като Тел Авив обеща да "унищожи" милицията и политическата групировка, което много вероятно ще изисква наземни операции.

Атаките на "Хамас" от 7 октомври временно оставиха израелските сили в безпорядък, като завземането на военни бази постави в ръцете на бойната групировка големи арсенали, включително бойни танкове. Кадри от удари на безпилотни самолети на "Хамас" също показват ефективно използване на въздушна сила, включително за унищожаване на израелски танкове Merkava IV и други бронирани средства.

Тъй като стотици единици военна техника и други средства вече са заловени от "Хамас", степента, до която загубата на предно разполагане на средства е ограничила допълнително израелския арсенал, остава неясна. Значителната възможност "Хизбула" да се намеси, за да предотврати или използва израелска сухопътна офанзива в Газа, като нейните сили разполагат с възможности, които са с порядък по-големи от тези на "Хамас", допълнително увеличи натиска върху израелската отбрана. Тъй като ръководството и медиите на "Хамас" не изразяват особено мнение за политиката извън непосредствения регион на действие, малко вероятно е групировката да е възнамерявала операциите ѝ да имат по-широко геополитическо въздействие или да възпрепятстват геополитическите позиции на Украйна или НАТО.

Въпреки това моментът, в който нападението съвпада с нарастващите противоречия в Америка относно помощта за Украйна, означава, че то има потенциала да отбележи повратна точка за източноевропейските военни усилия, с последици, които могат да надхвърлят тези, усещани в Близкия изток или за собствената кауза на "Хамас". В момент, когато Украйна изглежда все по-зле подготвена за постигане на военните си цели, пренасочването на помощта към Израел би предоставило на Западния блок възможност да спаси лицето си, за да намали инвестициите си в конфликта и да притисне Киев да се върне на масата за преговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    Терорът Милост Няма

    Коментиран от #28

  • 3 Майна

    24 5 Отговор
    Това не е статия от Окраина, а е крадене и сглобка..
    Както и да е.., хазарите са способни главно в това
  • 4 Гладна руска кокошка

    12 54 Отговор
    просо сънува! Ще гризнете дръвцето, другари!

    Коментиран от #18

  • 5 Айде сега..

    44 6 Отговор
    Те укрите сами си се срутиха,сега арабелите им виновни че the money свършили! Аа,не така древни братя,ганьовските номера не минават! Сега върви само номера на китайката- един пояс,един път..
  • 6 Хахах

    21 1 Отговор
    Само това "евентуално"незнам от къде дойде???!!
  • 7 лоза

    3 5 Отговор
    Могат,защо не?!
  • 8 Тото

    44 5 Отговор
    Украйна вече понесе поражение , стотици хиляди погребани млади мъже,разрушена инфраструктура,пълен фалит на държавата ,задължения за 124578854678години напред!!!!

    Коментиран от #34

  • 9 ДА ама НЕ !

    10 56 Отговор
    Не е тайна !
    Оръжието си върви за Украйна !
    И ВСУ и АЗОВ газят руската мечка 🐻 !
    Лечка полечка !

    Коментиран от #41

  • 10 Българин

    10 62 Отговор
    Руснаците трябва да се заличат като нация

    Коментиран от #15, #32

  • 11 щамов работник

    4 7 Отговор
    Номерът на китайката на горния й пояс не е много голям,един път само не се купува.В магазин за бельо ще ви упътят.
  • 12 Българка

    13 48 Отговор
    Еднакво важни за световен мир е терористите да бъдат разгромени, а терористичните държави Иран и Русия изолирани от цивилизационните държаво. Еднакво важно е и Израел, и Украйна да могат адекватно да се защитят и отвърнат на терористите и агресорите

    Коментиран от #17, #22, #26, #44

  • 13 даммм

    11 6 Отговор
    Путя точно за този сценарии си мечтае.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Койдозлу

    26 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Да те заличат теб маннаффите ,хохохольска сууу Ка провокатор.
  • 16 ще бъде забавно

    40 3 Отговор
    За усрайна не знам но успяха да обединят целия арабски свят срещу фащ и исраел.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тити

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Гладна руска кокошка":

    Ти да му гризнеш гла Вата.
  • 19 Надявате ли се дрогари?

    4 13 Отговор
    Другарите от Фокус откровенно разпространяват руска пропаганда..обяснете им че понеже чаршафите нямат тежко въоръжение оръжията които ще се ползват са оръжия на пехотата предимно

    Коментиран от #29

  • 20 хъмъ

    36 4 Отговор
    За пореден път американците се наиграха и показаха, колко са "умни"! Шах с пешката им направиха и сега се чудят, какво да жертват, но мат-а им е вързан в кърпа! То не може само със "сила" требе и акъл!
    Да поздравим Америка за поредния грандиозен провал!
  • 21 Порно

    33 3 Отговор
    А беше време, когато Израел воюваше едновременно с Египет, Сирия и Йордания, и им разказваше играта. Сега се чудят как да се справят с две групировки.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    13 1 Отговор
    Знаех си,че Хамас ще победи в Украйна!Ако се включат и тамилски тигри в Шри Ланка,не ми се мисли!
  • 24 Могат

    22 2 Отговор
    Като всичките западнали вече се откажат от Крайната, без тяхна помощ крайната е загубила войната за два дена.
  • 25 Спецназ

    27 2 Отговор
    Факт е че ракетите от масирания удар,

    ХАМАС са ги получили от:

    "ЩЕ подпомагаме Украйна с въоръжение докато е нужно!"

    (Ънкъл Джо).

    Америте ВЪОРЪЖИХА ХАНАС!
    ХАХАХАХАХ! :)))
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бах

    37 7 Отговор
    Много добре се получи с арабите и израелците .
    Украйна вече не е интересна . Зеления евреин нацист спря да квичи и да се разнася по света със вмирисаната зелена тениска .
    Ясно е че Русия ще си прибере изконните Руски територий . Всичко се развива по план .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Много смешно е

    22 3 Отговор

    До коментар #19 от "Надявате ли се дрогари?":

    да определяте като руска пропаганда преведен без редакция материал от независимо западно издание. Може да не отговаря на вашите виждания, но това не значи, че е чиято и да е пропаганда. С просто око е видно, че Украйна като тема отива на заден план, а според развитието на събитията в следващите дни и седмици може тотално да изпадне от новините на деня. А без западната подкрепа киевският режим има нулеви шансове. Гледах преди малко клипче от украински войници с какво ги хранят - консерви с отдавна изтекъл срок на годност, където има и червеи. А бившият им министър на отбраната, отговорен за всички тези безобразия, го изпратиха с почести да си живее живота в Лондон. На другия ден си пусна снимка с чаша шампанско на някаква яхта. Арестович също започна да критикува властта там /защото отдавна е в чужбина и СБУ няма как да го докопа/ и да изтъква множеството стратегически, логистични и всякакви други грешки на екипа на Зеления клоун.
  • 30 Мишел

    17 0 Отговор
    Хамас, Хизбула, Иран само ще сменят хода на войната в Украйна. Украйна ще се предаде, след като Китай тръгне военно да си връща Тайван
  • 31 хаха

    17 0 Отговор
    Поражението на урките вече е факт , само продажниците от фейки още не са разбрали. По интересно ще е ако израелците претърпят поражение.
  • 32 русофил

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Преди това ще бъдете заличени вие продажните българи.
  • 33 Ддд

    16 0 Отговор
    Италианската държавна телевизия вече не споменава Украйна в новинарските емисии. Кореспондентите ги командирова Израел..... Франция предотвратява терористични атаки... Украйна чао.
  • 34 О....

    3 11 Отговор

    До коментар #8 от "Тото":

    Значи Русия вече е спечелила, кога ли че аз неразбрах....да не е преди три дни или май беше за три дни
  • 35 Рушляк

    3 13 Отговор
    Рушляците си мислят така но дупе да им е яко когато изрелците приключат с Газа, изрелското общество видя кой на коя страна е. ма то не е за учудване, варварин варваринаго люби

    Коментиран от #43

  • 36 То така е било планирано

    1 2 Отговор
    Други предложения има ли?
  • 37 Иван Павлович

    1 8 Отговор
    Колко много руски дух..а..чи, руски памперси драскат ,ей кавали що не заминете да правите свир..ки в тила на фронта ,как се казва ,"пацани нада разслабится " с това ще сте много полезни.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ком

    9 0 Отговор
    Поражението на Украйна се случва без връзка с конфликта в Палестина. Но е добро извинение. Всъщност проблемите ще избухнат когато в света се надигане терористична вълна.
  • 41 Не ама Да

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДА ама НЕ !":

    Хахаха....... хахаха
  • 42 Защо ли не се

    8 6 Отговор
    Учудвам, че за всичко Русия ви е виновна. Не защитавам руснаците но тая опора вече е доста демоде. Защо никой не споменава правото на палестинците да се защитават и да си върнат окупираните от Израел тетитории. Защо великите евроатлантици мълчат по тоя въпрос? Каква е разликата между Азов, Хамас и Хис Була? Също какеа е разликата между Нагорни Карабах и Косово? Всички тези въпроси имат един отговор, а той е, че ЕС(ЕК) и НАТО използват двойни стандарти в зависимост от това какво изнася на САЩ. ЕС е една лицемерна сбирщина по подобие на СССР. Българската управляваща върхушка(ШАРЛАТАНИ ООД) по нищо не отстъпва на това лицемерие. Оня велик Атлантик Мунчо Пасито дето постоянно ходи с украински жалейки по ревера сега се скри в дън земя. Сигурно го е срам да си закачи палестинска или еврейска такава, въпреки, че си е евреин като Зеленски.
  • 43 Те и САЩ

    4 6 Отговор

    До коментар #35 от "Рушляк":

    20 години приключва ха в Авганистан, но накрая цял свят видя как се изтеглят от там.
  • 44 Алоооу

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Кифло САЩ каква държава са?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Просвeтен!

    9 3 Отговор
    Джуджето дърто от Русия е платило на Хамас за терора за да насъска арабите срещу евреите след реакцията на Тел Авив и така да пренсочи част от помощта и вниманието на САЩ, от Киев към Израел... 2+2=4........
  • 49 Добро утро!

    7 0 Отговор
    Типично за русофилите е да изопачават фактите напълно безскруполно и нелепо до абсурдно.
  • 50 Някой

    0 0 Отговор
    Преди месец ли ми излизаше реклама на Гугъл от Рафаел (изрелски, а не френските Рафале) за ПВО на камиони. Да си бях купил! ;) Както преди рекламираха Ф-16, за да го наложат.
  • 51 стоян георгиев - маленкийо

    1 0 Отговор
    Че и без Хамас 00крайна е взела дала,чао 00крайна мичка ви пайна.
Новини по държави: