Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 11:23 2 407 9

В Полша се очертава опозицията да дойде на власт въпреки първото място на "Право и справедливост" на изборите

  • полша-
  • ярослав качински-
  • доналд туск-
  • право и справедливост-
  • матеуш моравецки

Предизборната кампания в Полша е преминала под знака на разделението, като и двете страни са се опитали да представят изборите като решаващи за бъдещето на страната

В Полша се очертава опозицията да дойде на власт въпреки първото място на "Право и справедливост" на изборите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Туск обяви победа на изборите в Полша, опирайки се на надеждите за коалиция, пише британският в. "Гардиън" във връзка с резултатите от произведените вчера полски парламентарни избори.

Туск, който е бивш полски премиер и бивш председател на Европейския съвет, обяви вчера победа, минути след като избирателните секции затвориха, въз основа на предварителни резултати.

Управляващата партия "Право и справедливост" спечели най-много гласове, но не и мнозинство в парламента, което създава предпоставки за идването на власт на опозиционна коалиция, оглавена от Туск.

"Право и справедливост", която управлява Полша в продължение на осем години, превърна държавната телевизия в инструмент за пропаганда на правителството, ограничи правото на аборт и сатанизира представителите на ЛГБТ общността, мигрантите и бежанците. Освен това партията конфронтира Полша с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, което доведе до замразяването на десетки милиарди евро европейско финансиране, пише "Гардиън".

Британското издание се фокусира също върху думите на Туск, че денят на изборите "ще бъде запомнен в историята като рожден ден, като деня на възраждането на Полша".

Според "Гардиън" добрите резултати, получени на изборите от две формации, с които би могла да се коалира "Гражданската коалиция" на Туск (става дума за "Трети път" и "Нова левица"), са предпоставка за сформирането на мнозинство в долната камара на парламента, която е общо с 460 места. Британският всекидневник отбелязва, че окончателните резултатите от изборите ще станат ясни днес или утре.

"Гардиън" пише, че предизборната кампания в Полша е преминала под знака на разделението, като и двете страни са се опитали да представят изборите като решаващи за бъдещето на страната.

В Полша проевропейската опозиция обяви победа на парламентарните избори, пише в. "Монд".

Френското издание припомня обещанията на Доналд Туск да възстанови добрите отношения на Варшава с Европейския съюз и да работи за деблокирането на европейските средства, замразени от Брюксел заради разногласия по време на двата управленски мандата на "Право и справедливост". Опозиционният лидер обеща също да либерализира правото на аборт, което е основна причина за спорове с управляващите от "Право и справедливост", които афишират привързаността си към католическите ценности.

Предварителните резултати сочат, че либералната опозиция в Полша събира мнозинство, необходимо за сформирането на правителство, пише в. "Паис". Испанското издание отбелязва, че опозицията може да дойде на власт въпреки първото място на "Право и справедливост".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Избирател

    41 3 Отговор
    "В Полша се очертава опозицията да дойде на власт въпреки първото място на "Право и справедливост" на изборите"

    И при нас беше така - ПП-ДБ са на власт след ала-бала и коалиция с тези които ужким щяха да вкарват в затвора. Ама каквото наредят от посолствоТО - даже и либарали ще се коалират с левицата в Полша - важни са интересите на господарите а не на самата Полша.
  • 3 и все пак

    6 25 Отговор
    Победа за про-европейските партии....
    Всичко ще бъде наред....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 2 Отговор
    И най-важното са ЛГБТ-тата?!
  • 6 Европейските роби

    12 3 Отговор
    Абе не се ли разбра вече че страните от ЕС се командват от САЩ НЯМА ВЕЧЕ ГЛАСНА РОДЕН ГЛАС БОЖИИ сложете наморника и кайшка та и марш към робинята
  • 7 Адрес 4000

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "дрфтгъхуй":

    Това че слушаш само лгбт родителя Соловьов,води до психични отклонения
    Нито Украйна ще изчезне
    Нито САЩ се изтеглят от Европа
    Та си помисли ти какво смучеш отново
  • 8 Ще ще

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "дрфтгъхуй":

    Вовата няма ряз вече другар..стана футболна топка на всичките дето го има на картата и мрънка като ученичка
  • 9 Мършиии

    3 2 Отговор
    И зглобките няма да ви помогнат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания