Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 16:56 716 6

Тясното сътрудничество между страните от Западните Балкани може да доближи Черна гора до членство в ЕС

  • дритан абазович-
  • сътрудничество-
  • западни балкани-
  • черна гора-
  • членство в ес

Това заяви премиерът на Черна гора Дритан Абазович

Тясното сътрудничество между страните от Западните Балкани може да доближи Черна гора до членство в ЕС  - 1
Снимкa: Shutterstock

Само по-тясното сътрудничество между страните от Западните Балкани може да изведе Черна гора до членство в Европейския съюз, заяви премиерът на Черна гора Дритан Абазович в речта си на срещата на върха на лидерите на Берлинския процес. Абазович благодари в социалните мрежи на Еди Рама за гостоприемството и отличната организация на срещата в Тирана, предаде БТА.

“Днес Тирана е център на европейската политика”, написа той.

Черногорският министър-председател е подчертал, че Черна гора с цел по-тясна регионална интеграция, е започнала проекти за подобряване на пътната инфраструктура към всички съседни страни, което ще допринесе за по-голяма взаимна мобилност, а оттам и за отлични регионални и добросъседски отношения.

По информация на правителството на Черна гора той е говорил по време на първата сесия на тема „Интегриране на региона в единния пазар и подобряване на конвергенцията с ЕС“.

Абазович е посочил, че само по-тясното сътрудничество на страните от Западните Балкани може да доведе до напредъка на региона и приближаването му към ЕС. Той е приветствал предстоящото подписване на Регионално споразумение за взаимно признаване на професионални квалификации като продължение на предишните подписани споразумения на последната среща на върха в Берлин, което “ще донесе на нашите граждани много осезаеми ползи, възможности за заетост и достъп до пазара на труда в други страни от Западните Балкани”.

Говорейки за глобалните предизвикателства пред сигурността, Абазович е потвърдил подкрепата на Черна гора за Украйна в защита срещу руската агресия.

“В геополитически контекст той (Дритан Абазович) повтори осъждането от правителството на Черна гора на атаката на Хамас срещу Израел, като в същото време призова за зачитане на международното хуманитарно право, щаденето на цивилни в ивицата Газа и доставката на хуманитарна помощ на нуждаещите се“, се казва още в правителственото съобщение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Късно е

    0 0 Отговор
    ЕС се разпада.
  • 3 Гошо

    0 0 Отговор
    Да ги приближи може,даже така може да ги приближи че да се притиснати до врата, но да влязат няма
  • 4 Борисов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    отчаяно се е хванал за американската сглобка, иначе го чака затвор.
  • 5 Човек

    1 0 Отговор
    Накрая всички ще влязат в ЕС и задружно ще просперират. Само сръбският кенеф ще остане отвън и ще бъде заобикалян от разстояние.
  • 6 Да, по-бързо ще влезете,

    1 0 Отговор
    Особено ако се обвържете със Сърбия и Северна Македония. Горе-долу след 300 години 😂