Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 20:20 5 658 68

Сухопътната операция на Израел ще е кървава баня

  • израел-
  • хамас-
  • сащ-
  • ивицата газа

Операцията може да доведе до смъртта на "хиляди хора и унищожаването на цели градски квартали“

Сухопътната операция на Израел ще е кървава баня - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обявената сухопътна операция на Израел срещу бойците на Хамас в Ивицата Газа може да доведе до огромни жертви и от двете страни и рискува да въвлече други държави в конфликта. Това пише Washington Post, позовавайки се на експерти, предаде агенция "Фокус".

"Вярвам, че те (Силите за отбрана на Израел (СОИ)) бързо ще се втурнат там (в Ивицата Газа), ще бъде кървава баня“, цитира изданието бившия началник на Централното командване на американската армия генерал в оставка Кенет Макензи. Той също така предположи, че "насилието ще продължи и след неотдавнашната атака на Хамас" и че израелските войски ще "затънат в бъркотията на уличните боеве".

Според пенсионирания американски полковник и военен експерт в RAND Corporation Джан Джентил израелската офанзива ще "приеме много по-голям обхват“ в сравнение с предишни операции. Но въпреки военното превъзходство на Израел над Хамас по отношение на числеността на войските и технологиите, палестинските бойци са "добре подготвени“ да се изправят срещу враг в градска среда, коментира пред вестника бившият високопоставен служител на Пентагона Мик Мълрой.

Военни експерти от страни от Близкия изток, интервюирани от изданието, също смятат, че широкомащабна израелска офанзива срещу гъсто населените райони на Ивицата Газа може да "продължи седмици“ и да доведе до смъртта на "хиляди хора и унищожаването на цели градски квартали“. Израелският посланик в Съединените щати Майкъл Херцог потвърди пред CNN в понеделник, че Израел "подготвя наземна операция“. По-рано New York Times съобщи, че наземната операция на Израел в Ивицата Газа е трябвало да започне миналия уикенд, но е била отложена "с няколко дни“ поради облачно време, което би попречило на способността на израелските пилоти и оператори на дронове да подкрепят сухопътните сили от въздуха. Еврейската държава планира да изпрати десетки хиляди войници, за да превземат град Газа и да свалят настоящите власти в палестинския анклав. Най-голямата наземна операция на Израел след израелско-ливанския конфликт от 2006 г. може да хвърли страната в "кървави градски битки" в продължение на месеци на малко "парче земя с население от над 2 милиона души", посочва изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Асдф

    28 36 Отговор
    Много русофили джихадисти ще се изкъпят в тази баня 😭
  • 3 нима?

    31 54 Отговор
    Когато Хамас тръгна да напада Израел, нима не знаеха какво ще им се стовари на главите? Или Шутин им обеща че ще им помогне? Колкото помогна на арменците. И на нас колкото ни помогна 1989та.
  • 4 Вирус

    39 16 Отговор
    Ама нали това е целта на глобалистите затънали в дългове
  • 5 Ха ха ха така така

    28 53 Отговор
    Палестинците са измислен народ , и като такъв са просто сбирщина от ислямисти -терористи , нека се сърдят сами на себе си , те си избраха Хамас да ги ръководи и командва , значи те ще си носят отговорността за това, което ще им се случва след зверствата на избрания от тях Хамас ......
  • 6 Мхм

    29 13 Отговор
    А ми нормално Меркавата е Леопард 2 с двигател отпред на Леопард 2 му хвърчат нитовете по полята Меркавата бяма да е по добре
  • 7 Спецназ

    34 13 Отговор
    Хазарите ако полазят в градски боеве,

    ще си мислят отначало, че са ловци, дошли да отстрелват,

    НО ще разберат по трудния начин. че ТЕ СА ДИВЕЧА!!

    Коментиран от #23

  • 8 21.09.2023 БТА

    12 6 Отговор
    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    В същото време Саудитска Арабия и Израел са все "по-близо с всеки изминал ден" до нормализиране на отношенията си, което би било историческо, заяви в сряда по телевизия "Фокс нюз" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

    Коментиран от #9

  • 9 анализирай това

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "21.09.2023 БТА":

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.
  • 10 ха ха

    8 0 Отговор
    като ги знам какви са кръвожадни тия направо го играят подстрекатели
  • 11 Майна

    26 14 Отговор
    Незнам тези безмозъчни ,,и,зверги,, какво може да ге спре..
    Скот Ритър излезе със статия, вчера, описващ цялата му работа като американски военен участващ именно в дипломатически мисии( и военни, разузнавач е все пак) и заяеи- ВЕЧЕ НЯМАМ НИЩО КАТО СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ИЗРАЕЛ ! СЛЕД ВСИЧКО , КОЕТО ВЪРШАТ В МОМЕНТА,!,,
    Всеки един е съучастник към случващото се в Газа
  • 12 САЩ

    19 15 Отговор
    Нали това искаха арабеските защо нападнаха Израел
  • 13 ЕС подготвя

    13 11 Отговор
    въздушен мост за хуманитарна помощ за ивицата Газа .

    Коментиран от #18

  • 14 Калпазанин

    21 5 Отговор
    Аджеба, и къде е тогава е онн и защо там некви си взимат заплати или ги е статх че рокфелер ще им вдигне наема ли? И останалите държави наоколо ще гледат безучастно ли? Ако не са англосаксиите тази "държава" и този терор не само в палестина а и по света нямаше да го има
  • 15 БиБи Паулус

    29 10 Отговор
    Сталинград 2.0 а в ролята на нацистите Израел.

    Коментиран от #17

  • 16 М да

    14 5 Отговор
    Левичарите са по–голям проблем и от терористите, защото те създават средата благоприятстваща развитието на тероризма, те дори ги финансират индиректно и от глупост разбира се.
  • 17 О...

    11 8 Отговор

    До коментар #15 от "БиБи Паулус":

    Араби и Сталинград, звучи като хубав виц

    Коментиран от #20

  • 18 Ццц

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "ЕС подготвя":

    Тия ляволиберастки тъпа.нари ще затрият Европа.....мисля че им идва краля, лошо е че със своята глупост ще доведат на власт руски проксита
  • 19 колко славянско

    10 9 Отговор
    Русия помага на мюсолмани.
  • 20 Сенките от руините

    10 12 Отговор

    До коментар #17 от "О...":

    Много работи звучат като виц, когато си кибик, но на горящите в танка евреи, ще им се стори малко трагично.

    Коментиран от #24, #25, #26, #28, #34

  • 21 С0юзмультфильм

    9 6 Отговор
    Слава на Израел! Дано им свърши фосфора и напалма.
  • 22 Архимандрисандрит Бибиан

    3 2 Отговор
    "Добрио самарянин" преди две иледолетиа е казал: Не замръквай под един покрив с неверници и не вечерай с них на една маса! Кой е " добрио самарянин" ристиени? Та мисалта ми е каде фашизама го е не измислил Мосулини.
  • 23 О...

    13 14 Отговор

    До коментар #7 от "Спецназ":

    Израелците когато и където са хващали арабелите са ги спуквали от бой, най–често , както и в случая арабелите сами са се натискали и са започвали първи след което са им начесвали крастата, мисля че ще минат не много години и след нешното начастване и още доста арабски страни ще установят дипломатически отношения с Израел
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 С0юзмультфильм

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Сенките от руините":

    Ибрик маймунски, чакат те да ги снимаш докато горят.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Майна

    9 7 Отговор
    Ето ви защо :
    ,,На 9 юли 1947 г. равин Фишман , член на Еврейската агенция, заявява в специална анкетна комисия на ООН, че Израел трябва да се разшири „от река Египет до Ефрат, включвайки части от Сирия и Ливан“.

    Също така е важно да се отбележи, че Израел има друга важна причина за разширяване и това е в крайна сметка да контролира природните ресурси, включително петрол и газ в целия Близък изток. Що се отнася до големия петрол, Вашингтон и Пентагонът споделят сходни цели с Израел, когато става въпрос за природни ресурси в региона.

    От войната в Персийския залив в началото на 90-те години на миналия век Вашингтон и Пентагонът заедно с кюрдското ръководство се опитаха да създадат „Свободен Кюрдистан “, който включваше области от Ирак, Иран, Сирия и дори Турция, за да доминират потенциалните енергийни пазари. С други думи, американската върхушка и Израел печелят по много начини, като балканизират Близкия изток, като по този начин улесняват контрола върху петролните и газовите полета.,

    Коментиран от #30

  • 28 С0юзмультфильм

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Сенките от руините":

    Такива като теб трябва да се кастрират.

    Коментиран от #41

  • 29 ма мола ви са не стреляйте!

    7 4 Отговор
    19:05 ч
    Хамас пое отговорност за нови ракетни атаки срещу израелски градове

    През последния час въоръженото крило на палестинската въоръжена групировка Хамас заяви, че е отговорно за изстрелването на "бараж от ракети" по Тел Авив и Ерусалим в Израел днес.

    В изявление Бригадите Ал Касам заявиха, че последните атаки са в отговор на "насочването на Израел срещу цивилни".

    Нашият кореспондент Йоланде Кнел каза, че е била в приюта в Йерусалим, след като е чула неочакваната ракетна сирена.

    Тя каза: „Нашият претъпкан офис на Би Би Си трябваше да се скрие в безопасната стая, когато сирените се включиха.“

    Коментиран от #32

  • 30 С0юзмультфильм

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Майна":

    Може ама не ми се верва
  • 31 Да, бе

    12 11 Отговор
    Банята ще е за юдеите и пак ще е на газ... Тоя мустакатия чичка една работа не свърши, като хората... Само проблеми остави, недовършени.
  • 32 С0юзмультфильм

    8 8 Отговор

    До коментар #29 от "ма мола ви са не стреляйте!":

    Това по руската талавизия ви го прожектират.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Въх

    10 11 Отговор

    До коментар #20 от "Сенките от руините":

    Разбира се , че ще има жертви и от страна на израелската армия, но поради техно..логичното и интелек..туално им превъз..ходство, още от сега е ясно какъв ще е крайният резултат
  • 35 Дън Бай

    6 3 Отговор
    Айде сега. В Ирак беше без баня.
  • 36 това е края на Хамас

    3 11 Отговор
    Без значение, дали ще бъдат избити, или ще сложат оръжие и ще си понесат отговорността по друг начин.
  • 37 Майна

    11 5 Отговор
    Велик Израел,а...
    Имало,,Холокоста( жертвоприношение , името му го дадоха те)
    Има много укриване доказателства ,правени от експерти, че нито е имало газови камери, нито ..пещи..
    Та не знаели за нападението сега,а..
    Хм..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 оня с коня

    9 11 Отговор
    Ако Израел изтърват момент като този при който вследствие на Възд Атака с 5000 ракети Хамаз изби около 1500 МИРНИ ИЗРАЕЛСКИ ГРАЖДАНИ,то Палестина получи ли Отсрочка ще я използва за доставка на далеч по-смъртоносни Оръжия от Иран и следващото нападение по Израел ще баде Десеторно по-кърваво и Нагло.Затова и мъдрият народ е казал"Кови Желязото докато е Горещо"!

    Коментиран от #42, #43

  • 40 С0юзмультфильм

    8 12 Отговор
    Слава на Израел и Украйна!
  • 41 Сенки от руините

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "С0юзмультфильм":

    А такива като теб трябва в свинарник да се развъждат, при себеподобни.
  • 42 С0юзмультфильм

    4 6 Отговор

    До коментар #39 от "оня с коня":

    Дано използват всички възможни средства.
  • 43 Другият с Магарето

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "оня с коня":

    Всъщност Израел с кого воюва? Щото хич не ясно, но все пак това си е техния "11 септември". .
  • 44 Израел-нацисти 1

    13 4 Отговор
    Целта на израелското нападение е да избие колкото се може повече палестинци и да направи Газа нефункционална и необитаема. Режимът на Нетаняху възнамерява да изтрие Газа от лицето на земята, факт, потвърден от съобщението от миналия четвъртък, че Израел настоява 1,1 милиона души, живеещи в северната ивица Газа, да бъдат евакуирани в рамките на 24 часа. Това всъщност е марш на смъртта за жителите на Газа.Това е геноциден проект. Газа има 2,2 милиона жители и има една от най-високите гъстоти на населението в света. Половината от населението, или около милион души, е на възраст под 18 години. Възпрепятствани да напуснат поради затварянето на пропускателните пунктове към Израел и Египет, те са изправени пред систематичен глад, постоянни бомбардировки и перспектива за неминуема инвазия.
  • 45 Предстои

    5 11 Отговор
    Нетаняху не издържа да ги "освободи" и ще вкара пехотата..иначе най-лесно е да ги обсадят и да обявят ценоразпис за скалп на Хамас..другите чаршафи ще ги предадат за нула време
  • 46 Израел-нацисти 2

    12 3 Отговор
    Откакто започнаха своето жестоко нападение срещу Газа в събота, израелските отбранителни сили са хвърлили 6000 бомби с общо около 4000 тона върху анклава. Според палестинските здравни власти 1417 души са били убити, половината от тях жени и деца, но броят им несъмнено е много по-голям. АП публикува видео от бежанския лагер Джабалия в северната част на ивицата Газа, където 116 000 души са натъпкани на 1,4 квадратни километра. АП отбеляза, че лагерът е бил „разрушен“ от израелските въздушни удари.Режимът на Нетаняху прекъсна всички източници на електричество, вода и доставки на гориво за Газа, акт на колективно наказание, който сам по себе си представлява военно престъпление. Международният комитет на Червения кръст предупреди в четвъртък, че „болниците рискуват да се превърнат в морги“, тъй като техните захранвани с гориво генератори се изчерпват и Израел отказва да отвори хуманитарни коридори за евакуация на болни и тежко ранени. Спряна е дихателната поддръжка на бебета в кувьози и възрастни пациенти.

    Коментиран от #54, #56

  • 47 Каквото и да стане.....

    8 10 Отговор
    От Хамас нищо да не остане....
    А Путин за гол охлюв 🐌 да се хване !
    Салман Ружди.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Майна

    10 4 Отговор
    Страх, ясно дано се всушат в Страха си..
    То така или иначе И, зраел няма да я има, след всичко ,което сътвори, но да се спре това клане:
    ,,Израел бомбардира и обсажда Газа повече от седмица и извършва безброй жестокости и нарушения на човешките права. Няма причина да вярваме, че има някаква загриженост за благосъстоянието на палестинските цивилни от страна на израелското правителство – което, въпреки че отложи наземната офанзива, продължава да пречи на водата, храната и лекарствата да достигнат до Газа.

    Това, което изглежда се случва, е просто вълна от страх в Тел Авив. Наземното нападение автоматично ще започне война на изтощение, която със сигурност ще бъде продължителна, изтощителна и опасна за IDF. Израелските стратези се страхуват, че техните сили ще влязат в порочен кръг от пряк конфликт и насилие, който няма да приключи скоро, кулминирайки в продължителна война, която сериозно ще засегне стабилността в региона.

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Проказа!

    4 9 Отговор
    Метастаза е Газа!
  • 52 Тай

    3 5 Отговор
    Тази операция я чакаме както сво-то три дня не идва и не идва
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 С0юзмультфильм

    2 10 Отговор

    До коментар #46 от "Израел-нацисти 2":

    Малко бомби са това. Трябва да увеличиш и броя на жертвите за да може всички да се разплачем.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Зима

    2 6 Отговор

    До коментар #46 от "Израел-нацисти 2":

    Аууу не знам какво имаш в предвид с тази басня но настръхнах
  • 57 ще е кървава баня

    10 7 Отговор
    На онези, които обвиняват противниците на израелските престъпления, че са антисемитски, ние отговаряме, че израелското правителство е съставено от глутница фашисти. Сред тях е министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който нареди на министерството си да закупи 10 000 автомата, за да въоръжи крайнодесните заселнически милиции. Преди това Бен-Гвир е бил осъждан за подбуждане към расизъм за скандиране „Смърт на арабите“ и за подкрепа на терористична група.

    Коментиран от #60

  • 58 ще е кървава баня

    12 2 Отговор
    Израелското клане се радва на подкрепата и насърчението на империалистическите сили в Европа и Съединените щати. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с Нетаняху в четвъртък, докато инвазията се подготвяше, за да декларира пълната си подкрепа за Израел. Запитан в интервю за NBC News дали има "червени линии", които Израел може да престъпи, Блинкен каза, че "няма да навлиза в оперативни подробности и отново, ние сме ангажирани с тях."С други думи, Израел има празен чек за всичко, което страната прави. На съвместна пресконференция с Нетаняху в Йерусалим Блинкен каза: „Стоя пред вас не само като американски държавен секретар, но и като евреин“. Изричното свързване на личната му религия от Блинкен с официалната му роля на представител на правителството на САЩ разкрива неговото безразличие и невежество относно конституционното разделение на църквата и държавата. Неговото изявление подхранва антисемитска пропаганда, защото погрешно свързва всички евреи с престъпленията на режима на Нетаняху.Ако беше честен, Блинкен щеше да каже: „Идвам в Израел не само като държавен секретар на САЩ, но и като съучастник в унищожаването на Газа и клането на палестинци.“Пътуването на Блинкен следва речта във вторник на президента на САЩ Джо Байдън, който нарече палестинското въстание „чисто зло“. Говорейки в кулоарите на срещата на върха на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел в четвъртък, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди, че няма да
  • 59 Иванушка🇺🇲

    10 5 Отговор
    Тогава да оставят арабите да продъжат да убиват невинни хора. Хамас трябва да бъдат унищожени до последния човек. Няма друг начин за разправа с жестоки терористи.
  • 60 О...

    8 7 Отговор

    До коментар #57 от "ще е кървава баня":

    Всичко това , добре но е необяснимо ако вие арабите смятате , че Израел ще причини кървава баня вГаза , защо тогава Египет не отвори границата та да спаси съплеменниците се от "гадните" ционисти, не е ли това най–важното, щото някак си не се връзва, ревете, че ще избият а НЕ ИМ ДАВАТЕ да се спасят....има тука нещо моооого гнило.

    Коментиран от #61

  • 61 вие "арабите" смятате

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "О...":

    хахахаха .... кога българите, араби станахме пич ?
  • 62 Неутрален

    4 3 Отговор
    Дадоха им достатъчно време! В предвид това, което направиха, даже много ги почакаха!
  • 63 Тактика Железен меч

    6 7 Отговор
    Израел трябва да предприеме само една тактика: тръгва през квартала - от която сграда проехти дори един изстрел - една Ф-16ка прелита и я срива със земята. Без престрелки или други подобни.

    Коментиран от #68

  • 64 Лагрестин

    4 1 Отговор
    Разбирам израелците,само че емоциите и прибързаните действия могат да бъдат опасни и да отведат войниците в капан.Трябва да се действа много внимателно и предпазливо,да се разузнава и наблюдава много зорко.Трябва да се мисли и съобразява бързо,но да се действа обмислено и планирано.
  • 65 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА🚑

    3 2 Отговор
    ВОЕННИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ
    ПРОЧИСТВАНЕТО НА ТУНЕЛИТЕ...
    ОТ ПОДЗЕМИЯТА НА... Т.НАР.БОЛНИЦИ
    И ....УЧИЛИЩА НА ООН.....
    СТО ПРОЦЕНТА 100% ЧЕ ВХОДОВЕТЕ ЗА
    АДА....ЗАПОЧВАТ ОТ ТАМ.......☝......
  • 66 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    Естествено че ще е кървава баня.лошотоме че израел няма как да не я проведе.всъщност терористите искаха точно това за да пострада силно цивилното население на газа.
  • 67 Диамантената ръка

    3 3 Отговор
    Западния бряг с още малко територия около и към него се обявява за самостоятелна държава Палестина и всички палестинци отиват там, дава се срок ивицата Газа да се напусне доброволно и след това се влиза с танкове и авиация, докато не се срине до нулата всичко там барабар с останалите неандерталци.
  • 68 Баба

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Тактика Железен меч":

    Много хилми гледаш бабиното