Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 13:53 2 129 10

Северна Корея повдигна въпроса за използването на ядрени оръжия в своя защита

  • северна корея-
  • ядрен арсенал-
  • ядрени оръжия-
  • възмущение-
  • провокация-
  • защита

Миналия петък Северна Корея изрази възмущение от пристигането на бойната група на американски самолетоносач в Южна Корея

Северна Корея повдигна въпроса за използването на ядрени оръжия в своя защита - 1
Снимкa: Shutterstock

Миналия петък Северна Корея изрази възмущение от пристигането на бойната група на американски самолетоносач в Южна Корея, като го нарече провокация и отново повдигна въпроса за използването на ядрени оръжия в своя защита. Окуражен от нарастващия си ядрен арсенал, Северът все по-често отправя заплахи да използва такива оръжия превантивно, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Последната ядрена заплаха дойде ден след като американският самолетоносач "Роналд Рейгън" и неговата бойна група пристигнаха в югоизточното южнокорейско пристанище Пусан след американско-южнокорейско-японско военноморско учение в международни води по-рано тази седмица.

Официалната севернокорейска новинарска агенция нарече пристигането на самолетоносача "нескрита военна провокация", която доказва, че планът на САЩ за нападение срещу Северна Корея се реализира. Северът заплаши, че ще отговори в съответствие със своята ядрена доктрина, която разрешава превантивното използване на ядрени оръжия.

"Вече отворената за обществеността (севернокорейска) доктрина за използване на ядрени оръжия позволява изпълнението на необходимите процедури за действие в случай, че срещу нея бъде предприето ядрено нападение или се прецени, че използването на ядрени оръжия срещу нея е неизбежно", се казва в информацията на КЦНА.

Северна Корея твърди, че е била принудена да разработи ядрени оръжия, за да се справи с това, което тя нарича заговори на САЩ и Южна Корея за нахлуване. Тя често реагира гневно на разполагането на американски стратегически средства като самолетоносачи, бомбардировачи с далечен обсег на действие и подводници с атомно задвижване, както и на съвместните учения на САЩ с южнокорейските сили.

Миналата година Северна Корея прие закон, който предвижда широк спектър от ситуации, в които страната може да използва ядрени оръжия, включително когато прецени, че ръководството ѝ е изправено пред неизбежно нападение от страна на враждебни сили или когато трябва да се предотврати неуточнена катастрофална криза за народа и правителството.

Правителствата на САЩ и Южна Корея неведнъж са предупреждавали, че всеки опит на Северна Корея да използва ядрено оръжие ще доведе до края на ръководеното от Ким Чен-ун правителство.

Северът обаче "е напът" да разположи достатъчно на брой междуконтинентални балистични ракети (МБР) с ядрени бойни глави, за да преодолее американската противоракетна отбрана и може би се подготвя за ядрен опит, който да му даде възможност за тактически ядрени операции, пише в публикуван миналата седмица доклад на Конгреса на САЩ, цитиран от южнокорейската агенция "Йонхап".

"Северна Корея продължава да разширява и диверсифицира ядрените си сили, увеличавайки заплахата за американските съюзници и сили в театъра на военните действия и представлявайки по-голяма заплаха за САЩ и техните съюзници", се казва в доклада. "Северна Корея е напът да разположи ядрени ракети с междуконтинентален обсег в достатъчен брой, който потенциално би могъл да представлява предизвикателство за наземно базираната балистична противоракетна отбрана на САЩ в родината", се допълва в документа.

Според документа стратегията за национална сигурност на Северна Корея има две основни цели: гарантиране на дългосрочната сигурност на режима на Ким и запазване на способността за упражняване на доминиращо влияние върху Корейския полуостров.

В доклада се прогнозира, че в обозримо бъдеще севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще продължи да се стреми към разширяване на ядрения арсенал на страната си и към запазване на ядрените оръжия като "централен елемент от структурата на националната сигурност". Той също така повдига въпроса за възможността Северът да извърши още един ядрен опит.

Официални представители на Сеул заявиха, че Северът е завършил подготовката си за седми ядрен опит, тъй като е удвоил стремежа си да приеме на въоръжение тактически ядрени оръжия.

Южнокорейски военни анализатори изпитват известни съмнения относно развитието на ядрените способности на Севера и например в анализ на нова севернокорейска подводница се посочват съмнения относно нейния дизайн и възможности. Твърди се също, че истинската ѝ мисия може да е просто да съществува като възпираща сила, коментира японският в. "Никей".

Изглежда, че 86-метровият плавателен съд с дизелов двигател е модифицирана подводница от съветско време от типа "Ромео". Той е оборудван с четири пускови тръби, способни да поемат балистични ракети и шест по-малки тръби, вероятно за крилати ракети.

Много южнокорейски медии поставят под съмнение способността на подводницата да издържи на напрежението при изстрелване на ракети, както и да се движи безшумно, докато е потопена, наред с други проблеми.

Въпреки това "няма смисъл да се поставя под съмнение технологичното ѝ съвършенство като подводница", смята обаче Тацухико Такашима, бивш вицеадмирал от Японските морски сили за самоотбрана и командващ подводния флот на страната. Според него фокусът трябва да бъде върху това дали плавателният съд може да изпълнява мисията си.

В стратегията за ядрените оръжия съществува концепция, известна като минимално ядрено възпиране, според която, в случай че дадена страна бъде ударена с първи ядрен удар, тя трябва да има възможност бързо да нанесе ядрен контраудар по вражески градове. Тази способност за контраудар действа като възпиращ фактор срещу първия удар.

Според някои анализатори, ако новата подводница изстреля ракета, докато е потопена, тя може да не успее да запази равновесие поради отката, но други експерти смятат, че това не е така. Ако подводницата е способна да запази равновесие, тогава тя ще е способна да изстреля ракета, независимо от това колко малък е нейният обсег или колко ниски са общите ѝ бойни способности. В крайна сметка истинската мисия на новата подводница вероятно е да извърши контраатака в случай на ядрена атака на територията на Северна Корея и поради това няма особено значение дали тя ще оцелее след това.

Локализирането на подводници е изключително трудно. Необходимо е постоянно наблюдение, за да бъдат засечени по издаваните от тях шумове. Служители на японската и южнокорейската отбрана споделят, че изпитват напрежение във връзка с потенциална атака от неоткрита севернокорейска подводница.

Целта на Южна Корея, която се опитва да омаловажи способностите на новата подводница на Севера, може би е да избегне разгласяването на заплахата - нещо, което Северна Корея би могла да използва като дипломатическа разменна монета. "Ето защо стратегията на Япония, САЩ и Южна Корея е да се омаловажи заплахата от страна на новата подводница, но същевременно все пак да се засили възпирането", посочва Такашима.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Разглезено богаташче от БСП

    7 0 Отговор
    Вместо страйкъри дай да купим стотина ракети от ким
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И насаме

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Учат се един от друг":

    Без преводачите тия къси чушлета са си направили пресолонаследници
  • 5 Да знаиш

    3 7 Отговор
    Умрееме от страх от поредния 4икиджия с атом в зад Ника си
  • 6 Глупаци

    5 6 Отговор
    Тия па кой ги бръсне за слива.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Бе ге пенсиите

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Глупаци":

    Никой друг
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Глупаци":

    Много си зомбиран! До козирката.Точно онези- зад океана се плашат буквално от тях.Изобщо не си в час,че севера притежава четвърти по мощ, водоизместимост , ракетен потенциал подводен флот в света! В целия азиатски регион притежават най много далекобойна артилерия ( след китаеца) ,способна да изстреля и ядрени заряди.За МБР никой в света няма достоверни данни.Но със сигурност притежават достатъчно да достигнат навътре в щатско.Никой ,никога не се страхува от слабия! Нали си чул тази максима.
  • 10 Жоро

    0 1 Отговор
    Нещастен Севернокорейски Червей...Ще го смачкат :D
Новини по държави: