Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 14:46 1 426 31

ООН възприема израелския призив за евакуация като международно престъпление

  • оон-
  • възприема-
  • израел-
  • призив-
  • евакуация-
  • международно престъпление-
  • принудително отвеждане-
  • цивилни

Върховният комисариат на ООН смята, че призивът за евакуация в Газа може да се тълкува като принудително отвеждане на цивилни

ООН възприема израелския призив за евакуация като международно престъпление - 1
Снимкa: Shutterstock

Върховният комисариат на ООН по правата на човека обяви днес, че израелската блокада на ивицата Газа и призивът за евакуация от северната част на анклава биха могли да се тълкуват като международно престъпление, а именно принудително отвеждане на цивилни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Терминът "принудително отвеждане" описва принудителната смяна на местоживеенето на цивилно население и е престъпление срещу човечеството, наказауемо от Международния наказателен съд (МНС), посочва Ройтерс.

"Ние сме обезпокоени, че този призив, съчетан с налагането на пълна блокада на Газа, може да не е замислен като законна временна евакуация и следователно може да се тълкува като принудително отвеждане на цивилни в разрез с международното право", каза Равина Шамдасани, говорителка на службата на върховния комисар на ООН по правата на човека.

Тя отбеляза, че не изглежда Израел да полага някакви усилия, за да осигури на напусналите домовете си палестинци в Газа нормално настаняване, както и задоволителни условия за хигиена, здраве, сигурност и хранене.

"Тези, които са успели да се съобразят с призива на израелските власти да се евакуират, сега са блокирани в южната част на ивицата Газа с несигурен подслон, с бързо изчерпващи се хранителни запаси, с малък или никакъв достъп до чиста вода, без санитарни възли, лекарства и задоволяване на други основни нужди"

В отделно изявление от Световната програма по прехраната на ООН казаха, че нейните хранителни запаси в Газа се изчерпват, но има продоволствени резерви в близкия до ивицата Газа египетски град Ел Ариш. Египет определи летището там, намиращо се на около 50 километра от контролно-пропускателния пункт Рафах, за център за доставка на хуманитарни пратки за Газа.

Абер Етефа, която отговаря за регионалните комуникации на Световната програма по прехраната за Близкия изток, изрази надежда за "преминаване на границата в момента, в който достъпът е предоставен".

"Призоваваме за безпрепятствен достъп, за сигурен коридор за хуманитарните пратки за Газа, от които има отчайваща нужда", каза тя. Камиони с помощи са се отправили към египетския контролно-пропускателен пункт Рафах, единствения достъп до анклава, макар и да не е сигурно дали те ще успеят да преминат границата, информира Ройтерс.

Според Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци се очаква запасите от гориво във всички болници в ивицата Газа да стигнат само за още двадесет и четири часа. "Спирането на помощните генератори ще изложи на сериозна опасност живота на хиляди пациенти", обяви агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Интересно

    18 2 Отговор
    " може да не е замислен като законна временна евакуация"

    Тоест, ООН си фантазира какво друго МОЖЕ да е, а не се базира на ФАКТИТЕ. Яснооо.
  • 3 Обикновен

    24 1 Отговор
    "Биха могли да се тълкуват.....", че какво има да се тълкува тук, то си е точно това!
    Но понеже не са руснаците "би могло"!
  • 4 Българин

    29 0 Отговор
    Да. Този призив е военно престъпление, защото нарушава редица конвенции за водене на война, сред които Хагската и Женевската, които забраняват да се налага пълна блокада на цивилни, да се изтощават цивилни чрез глад и жажда, както и да се бомбардира безогледно цивилно население. Израел извършва опит за етническо прочистване, тероризъм и прилага нацистки способи за водене на война.

    Коментиран от #6

  • 5 За размисъл

    10 6 Отговор
    ООН си лае , израелския керван си върви.
  • 6 Откъде?

    2 22 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Откъде дойдоха ХИЛЯДИ терористи и избиха 1400 израелци за един ден? Откъде бяха изстреляни 5 ХИЛЯДИ ракети по Израел?

    Май от територията с "цивилните"?

    Коментиран от #9

  • 7 Чорбара

    19 1 Отговор
    Айде,сега кравите да ги бомбардират.
    И санкции до дупка.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор
    А нещо за боНбите, не бонбоните, хвърлени от Иzраел върху цивилни ❓❗
    Или те сеят ДЕМОКРАЦИЯ 🥸
  • 9 Българин

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Откъде?":

    Точно от там дойдоха терористите, но тях ги допусна съзнателно Нетаняху, за да намери повод да се задържи на власт. Нищо не е проспал. Той ще ходи ли в Хага или само за Путин е съдът? Вижда се и че, когато става дума за руски действия, веднага от ООН говорят за военни престъпления, но когато става дума за ционистите, тогава са силно обезпокоени и тълкуват, че може би ставало дума за престъпления. Какво лицемерие.

    Коментиран от #10

  • 10 Всъщност

    3 17 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    "Точно от там дойдоха терористите"

    В такъв случай не може и дума да става за "цивилни". "Цивилни", които подпомагат и отглеждат терористи се наричат "съучастници".

    Коментиран от #21

  • 11 Публикувано в 10:16 ч днес

    14 0 Отговор
    ,,Израел извършва масивен обстрел на районите,където каза на палестинците да се евакуират."По този въпрос ООН има ли какво да каже???!
  • 12 То си е точно такова !

    14 1 Отговор
    ООН възприема израелския призив за евакуация като международно престъпление. Съд за израелските нацисти и поставяне на санкции и международна изолация е нужно. Израел са окупатори извършващи Геноцид и Апартейд. Те са гнусни нацисти и ООН са прави
  • 13 И се оказа че Иран са прави

    11 1 Отговор
    Иран: Израелските представители трябва да бъдат съдени за своите престъпления.....Това е отдавна и позицията на ООН впрочем ....
  • 14 ханс

    15 1 Отговор
    Евреите - най-добрите ученици на Адолф! Отличници даже.
  • 15 Всъщност

    3 9 Отговор
    "Цивилните" в Газа държат 200 заложници.

    ООН как определя кои са "цивилни"?

    Коментиран от #23

  • 16 Българин

    14 1 Отговор
    Прави ли ви впечатление, че по българските телевизии спряха да отразяват броя на загиналите деца и ранените в Газа? Наложиха им цензура. Убитите деца при еврейските бомбардировки в Газа са вече 1030. В световните медии това се оповестява, но не и у нас. Освен това Израел бомбардира съзнателно Южна Газа, където препоръча на арабите от Северна Газа да се изтеглят.
  • 17 Ъхъъъъ,

    13 1 Отговор
    Върховният комисариат на ООН смята, че призивът за евакуация в Газа може да се тълкува като принудително отвеждане на цивилни......принудителна депортация и геноцид !
  • 18 Израел трябва да бъде оградена

    10 1 Отговор
    С бодлива тел и в пълна изолация ! Това е държава-терорист и е нужно под санкции да бъде поставена за 100 години поне.
  • 19 Всъщност

    3 13 Отговор
    Според ООН Хамас трябва да бъде оставена да взема заложници и да убива мирни граждани. До такива изводи водят изявленията им.

    Коментиран от #24

  • 20 Гого

    13 0 Отговор
    ПРИНУДИТЕЛНО ИЗЕЛВАНЕ НА ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Всъщност":

    Всъщност, конфликтът не е от събота, а ти ВСЪЩНОСТ дори нямаш представа , че
    " По международно право, израелските селища на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, се смятат за незаконни. Четвъртата Женевска конвенция забранява окупиращата сила да прехвърля свое цивилно население на окупирана територия. Общото събрание на ООН, Съветът за сигурност на ООН и Международният съд са заявили, че израелските селища нарушават тази конвенция."


    става дума за редица селища и над 13 000 постройки ❗❗❗❗

    Коментиран от #22

  • 22 Наказател

    0 9 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Внимавай

    Коментиран от #29

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Всъщност":

    Всъщност Иzраел е излязъл с около 14 000 км² от територията определена от конвенцията-
    НА ТОВА КАКВО МУ ВИКАТ ❓❓❓

    Коментиран от #25

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Всъщност":

    Всъщност, изводите ти са доста грешни, но пък сополствоТО те подкрепя❗
  • 25 Давид

    0 7 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бе предупреден. Вече си наша легитимна цел!

    Коментиран от #30, #31

  • 26 Минувач

    13 1 Отговор
    Само не разбрах, защо тогава Нетаняху все още не е обявен за задържане от тоя Международен наказателен Съд, който обяви и Путин за задържане. Сега ще видим има ли двойни стандарти или за евреите всичко за пореден път ще е позволено и ненаказано. Но въпросът е реторичен, защото досега Израел многократно не се е съобразявал с решенията на ООН и нищо не е последвало. Все пак знаем, коя народност владее света и парите...
  • 27 Грандче

    3 1 Отговор
    ХЕЛЗИНКСКИЯТ КОМИТЕТ Е НА ПРОТИВОПОЛОЖНО МНЕНИЕ.
  • 28 аха

    3 7 Отговор
    значи едните изстрелват ХИЛЯДИ РАКЕТИ за един ден, КОЛЯТ НА МУЗИКАЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ ДЕЦАТА. Отвличат ги, а после Израел бил виновен и правил престъпления. вЕрно ли бе?
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наказател":

    Не си първия който ме заплашва , защото говоря и пиша ИСТИНИ, които явно не им харесват‼️
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Давид":

    ПО -ДОБРЕ ОЩЕ ЕДИН ДЕН ПРАВ,
    ОТКОЛКОТО ЦЯЛ ЖИВОТ НА КОЛЕНЕ‼️
    Явно свободата на словото и истината са неща които преследване и в които се ЦЕЛИТЕ ‼️
    Ето това е вашата ДЕМОНОкрация ‼️
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Давид":

    Дори не знаеш кой е авторът, какво остана за текста и мотивацията ‼️

    "Напред! Живота е сраженье!

    Напред! И прав всегда ходи!

    Напред, макар към поражение!

    Ако ще паднеш, прав падни!"

    ‼️ 🇧🇬 ‼️

    / можеш да ползваш гугльо,
    за да научиш нещо/