Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 17:50 1 819 12

Дипломация! Първи чуждестранен правителствен ръководител посети Израел

  • марчел чолаку-
  • израел-
  • румъния-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас

Марчел Чолаку изтъкна, че Румъния остро осъжда, това което се случва в Израел през последните дни и заедно с международната общност призовава за незабавно освобождаване на всички заложници и въздържане от по-нататъшни действия на агресия

Дипломация! Първи чуждестранен правителствен ръководител посети Израел - 1
Снимка: Официален Екс профил на Марчел Чолаку

Румънският премиер Марчел Чолаку е първият чуждестранен премиер, посетил Израел след началото на войната с ислямистката група Хамас в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Чолаку се срещна днес с израелския премиер Бенямин Нетаняху в столицата Тел Авив, потвърдиха от израелското външно министерство.

„Господин министър-председател, Румъния остава непоклатима в отношенията си в Близкия изток. Затова сме изключително обезпокоени от нарастващата спирала на насилие с ужасни последици за цивилното население - както израелско, така и палестинско. Бих искал да уверя румънците в нашата страна, че поддържаме отношението си на привърженици на мира, но безусловно ще застанем до нашите съюзници и приятели в трудни моменти“, заяви Чолаку след срещата с Нетаняху, предаде Аджерпрес.

Той подчерта, че посещението му в Израел е израз на солидарност с израелците след терористичните атаки на Хамас.

Чолаку изтъкна, че Румъния остро осъжда, това което се случва в Израел през последните дни и заедно с международната общност призовава за незабавно освобождаване на всички заложници и въздържане от по-нататъшни действия на агресия, особено срещу цивилни цели.

„Румънското общество, общността на израелците в Румъния и общността на румънците в Израел са в траур заедно с Вас, господин министър-председател, заради невинните жертви, жени, деца, млади хора в разцвета на силите си“, отбеляза Чолаку.

Румънският премиер призова и към отваряне на хуманитарен коридор в ивицата Газа за осигуряване на помощ на пострадалите бежанци.

Той благодари на Нетаняху за съдействието на израелските власти при репатрирането на повече от 2200 румънски граждани от Израел.

Германският канцлер Олаф Шолц също пътува днес за Израел, за да изрази солидарността на Германия с еврейската държава. Германски и израелски представители по-рано казаха, че Шолц ще бъде първият правителствен ръководител, който ще посети Израел, но Чолаку кацна в Израел по-рано, отбелязва ДПА.

Очаква се и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да пътува до Израел във връзка с конфликта в региона, като датата на визитата все още не е определена.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    12 7 Отговор
    Консервативният член на парламента Криспин Блънт:
    Правителството на Обединеното кралство недвусмислено подкрепя държавата Израел, изявление, което министър-председателят повтори вчера. Не съм сигурен, че разбират напълно последиците от международното право, което гласи, че ако насърчите страна да извърши военно престъпление, вие ставате съучастник в това престъпление.

    И вече е абсолютно ясно, че това, което се случва в Газа, наистина се равнява на военно престъпление, тъй като е непропорционално и не прави разлика между целите, които се поразяват. Оттук и ужасяващия брой убити деца. Принудителното преместване на 1,2 милиона души е абсолютно престъпление според законите на войната. Вие просто нямате право да правите това, както и колективното наказание на жителите на Газа под формата на блокада и налагане на лишаване от храна, вода и религиозни свободи.
  • 2 Не е

    5 1 Отговор
    първият , но както и да е !
  • 3 честен ционист

    7 8 Отговор
    Първи ми, щото власите са следващи у списъка на Вова.

    Коментиран от #10

  • 4 Чесан ционис

    10 0 Отговор
    Плъха що не отиде? Или никой не го брои за нещо!?
  • 5 Бай Ставри

    2 1 Отговор
    Абе къде е Зеленски!?
  • 6 Има и други новини

    8 0 Отговор
    Израел обвинява Испания, че застава на страната на Хамас след обвинение в „геноцид“.
    Редица леви политици призоваха Мадрид да изправи израелския премиер Бенямин Нетаняху пред МНС, предизвиквайки дипломатически скандал...Спорът възникна, след като леви испански политици от коалиционното правителство обвиниха Израел, че участва в „ геноцида “ на палестинския народ.Йоне Белара, министърът на социалните права, който е и лидер на Unidos Podemos, крайнолевият младши партньор в коалиционното правителство на Испания, публикува няколко пъти в социалните медии в подкрепа на Палестина, като същевременно критикува израелската окупация.
  • 7 Има и други новини

    5 1 Отговор
    Монтеро също публикува в социалните медии, заявявайки: „Нарушенията на международното наказателно право и военните престъпления не могат да останат ненаказани. Защитата на мира и правата на човека днес е най-спешната от всички задачи.Израелското посолство в Мадрид заяви в изявление, публикувано в понеделник, че някои испански министри, които не са назовани, застават на страната на палестинската групировка Хамас .....
  • 8 Брейййй

    7 1 Отговор
    Румънският премиер Марчел Чолаку, изпреварил нашите подлоги. Как го допуснахме
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баба Кина

    2 0 Отговор
    Шугъв свят! Германиц и еврей да се бацат по муцките...
  • 12 Оня

    2 0 Отговор
    А Зеленски не го искат!