Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 14:07 1 475 0

Берлускони става посланик на Русия във Ватикана?

  • силвио берлускони-
  • владимир путин-
  • ватикана-
  • посланик

Бившият премиер на Италия е приел вчера в дома си президента Путин

Берлускони става посланик на Русия във Ватикана? - 1
Папа Франциск прие вчера Путин на аудиенция във Ватикана, която продължи повече от предвиденото. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия може да назначи бившия италиански премиер Силвио Берлускони за свой посланик във Ватикана, съобщи „Таймс“, позовавайки се на медиите на Ботуша. По този начин той ще получи дипломатически имунитет и ще избегне наказанието, определено му от италианския съд - да полага в продължение на 1 година общественополезен труд.

Самият Берлускони за момента опровергава възможното назначение, твърдейки, че остава предан на родината си и се надява да докаже невинността си в съда, цитира Il Fatto Quotidiano.

Вчера Берлускони прие в дома си в Рим руския президент Владимир Путин. Според италианската преса, двамата политици са в близки дружески отношения, което засилва предположенията, че на медийния магнат може да бъде даден дипломатически паспорт.

В сряда италианският Сенат ще разгледа въпроса за лишаването на Берлускони от парламентарни пълномощия във връзка с признаването му за виновен за финансови измами. Очаква се предложението за отстраняването му да бъде подкрепено, тъй като поддръжниците на екс премиера във висшия законодателен орган на Италия са малцинство.

В рамките на двудневното си посещение в Италия руският президент се срещна с папа Франциск и разговорът между тях е продължил два пъти повече от предвиденото.

От момента на установяването на пълноформатни дипломатически отношения между двете държави през декември 2009 г. това е вече трета визита на руския лидер във Ватикана. Разговорът на четири очи се е провел в залата на библиотеката на Ватикана, където обикновено протичат срещите на най-високо ниво.

Сред обсъдените теми е била защитата на християнското население в Северна Африка и Близкия Изток, особено в раздираната от въоръжен конфликт Сирия.

След това Путин е разговарял при закрити врати в двореца Куиринале и с италианския президент Джорджо Наполитано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: