Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 20:10 2 206 22

Реджеп Ердоган: Съветът за сигурност отново не изпълни своята отговорност

  • турция-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • реджеп ердоган

Гнусното нападение срещу болница Ал Ахли Араби вчера изведе клането в Газа на друго ниво, добави турският президент

Реджеп Ердоган: Съветът за сигурност отново не изпълни своята отговорност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува днес Съвета за сигурност на ООН, който не успя да приеме резолюция за хуманитарна пауза в конфликта между палестинските и израелските сили, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Съветът за сигурност на ООН, който стана още по-неефективен, отново не изпълни своята отговорност“, заяви Ердоган в социалната платформа Екс. "Гнусното нападение срещу болница Ал Ахли Араби вчера изведе клането в Газа на друго ниво“, добави турският президент.

"Оценявам извънредната среща на Изпълнителния комитет на Организацията за ислямско сътрудничество, проведена в Джеда, тъй като тя конкретно демонстрира решимостта на ислямския свят пред лицето на нарастващото потисничество от Израел, неговата солидарност с палестинския народ и подкрепата му за палестинската кауза.

Още от първия ден положихме интензивни усилия за разрешаване на кризата, която започна на 7 октомври и има риск да обхване целия ни регион. До момента сме провели телефонни разговори с 18 лидери на ниво държавен глава и правителство. В сътрудничество с египетските власти доставихме 3 самолета, пълни с материали за хуманитарна помощ в региона. Продължаваме да протягаме ръката си за помощ на потиснатия народ на Газа, който живее под блокада от 17 години. Усилията ни да гарантираме мир обаче бяха прекъснати от стъпки като изпращане на самолетоносачи в региона, прекъсване на помощта за палестинския народ и масово наказване на народа на Газа.

Съветът за сигурност на ООН, който стана напълно неефективен, отново не успя да изпълни своята отговорност. Западните държави, които не оставят камък необърнат, когато става въпрос за правата и свободите на човека, не са предприели нищо друго, освен да налеят масло в огъня. Международните медийни органи се впуснаха в надпревара да избелят човешкото клане със своите пристрастни и лицемерни публикации.

Бомбардирането на невинни хора, мигриращи към райони, наречени „безопасни зони“, гранични пунктове, джамии, училища и цивилни селища, са някои от военните престъпления, на които сме свидетели през последните 12 дни.

Вчера клането в Газа беше пренесено в друго измерение с отвратителното нападение срещу болница Ал-Ал Араб. Осъждам извършителите на това нападение, което представлява престъпление срещу човечеството и се равнява на геноцид срещу народа на Газа. Тези, които наляха масло в огъня с изявленията си след 7 октомври, са толкова отговорни, колкото и виновниците за вчерашното клане, което ни разби сърцата.

Нека Бог да прости нашите 4 хиляди братя и сестри от Газа, предимно деца и жени, които бяха убити при израелските бомбардировки, и се моля за бързо възстановяване на нашите ранени. Като Турция ние ще продължим да работим за установяване първо на прекратяване на огъня и след това за постоянна стабилност", гласи пълният текст в социалната мрежа.

Съветът за сигурност на ООН отхвърли внесена от Бразилия проекторезолюция, осъждаща войната между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел и "ужасните терористични атаки" на "Хамас".

Проекторезолюцията бе подкрепена от 12 от общо 15-те страни в Съвета за сигурност. Две държави - Русия и Великобритания - се въздържаха, а Съединените щати гласуваха "против". Така САЩ наложиха вето на проекторезолюцията, призоваваща за хуманитарни паузи в конфликта между Израел и "Хамас", с които да бъде гарантирана доставката на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Ердоган отбеляза също, че "в сътрудничество с властите на Египет Турция е доставила в региона три самолета с хуманитарна помощ".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пан Зеленко

    12 6 Отговор
    Лошо ми е

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Императора

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пан Зеленко":

    И по- зле ще става.
  • 4 0988

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И как по точно ?

    Коментиран от #6

  • 5 И по лошо

    2 2 Отговор
    Може да стане
  • 6 На крадеца на никове

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "0988":

    един клиент в клозета на Козяк се е навел и му го е пошушнал.
  • 7 Майна

    5 11 Отговор
    Да...
    Израел свърши..
    И мракобесието, което налагаше и налага...
  • 8 Департ

    19 9 Отговор
    Оказва се че бомбата която е използвала Израел за бомбардирането на болница в ивицата Газа е била МК84.
    За сведения тя е най голямата от серията бомби МК 80 произведени в САЩ.
  • 9 Българин

    24 5 Отговор
    "Така САЩ наложиха вето на проекторезолюцията, призоваваща за хуманитарни паузи в конфликта между Израел и "Хамас", с които да бъде гарантирана доставката на хуманитарна помощ за ивицата Газа." Кой друг да отхвърли хуманитарните паузи, ако не САЩ?
  • 10 Професор

    17 6 Отговор
    Израел, който е останал в историята като държава на геноцида, извърши смразяващо кръвта злодеяние в баптистката болница Ал-Ахли в Газа миналата нощ. Докато стотици жени и деца бяха убити мъченически, лицемерното отношение на президента на САЩ Джо Байдън привлече вниманието след нападението. Президентът на САЩ Байдън, известен с подкрепата си за Израел, изрази съболезнованията си за загиналите при нападението. От друга страна, Байдън беше посрещнат от Нетаняху в Тел Авив по време на посещението му в Израел. Байдън прегърна Нетаняху, главното действащо лице в масовото убийство. След това, докато двамата провеждаха съвместна пресконференция, президентът на САЩ Джо Байдън подчерта, че САЩ са на страната на Израел и са подписали една голяма лъжа. Байдън твърдеше, че Хамас е ударил болницата, и заяви: "Атаката не беше извършена от вас, всички знаем това".
  • 11 Турция доставя хуманитарна помощ

    22 6 Отговор
    САЩ доставят самолетоносачи.
  • 12 Професор

    8 3 Отговор
    Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за "пауза" във военните действия, за да се осигури хуманитарна помощ за Газа.

    Съветът за сигурност на ООН гласува внесената от Бразилия проекторезолюция относно израелско-палестинския конфликт.

    12 гласа "за", 2 гласа "въздържал се" и 1 глас "против".

    В 15-членния състав на Съвета за сигурност на ООН Русия и Обединеното кралство се въздържаха от гласуване за резолюцията, за която САЩ, един от постоянните членове, гласува "против".

    В проекторезолюцията се призоваваше за "прекратяване на военните действия", за да се позволи достъп на ООН и хуманитарните партньори до Газа.
  • 13 Шайка

    21 4 Отговор
    САЩ са пудели на евреите... ционистки свини убиййци съвета за сигурност е еерейска подлога...прав е Ердоган...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дурхан

    3 8 Отговор
    Еееее..бай Ердо ..интифадата на Ясерат Арафат имаше успех да се признае Палестина ..имаше подръжка на целия свят щото воюваха с прашки и камъни но САЩ ,Израел и Турция създадохте джихадисти ..те убиват цивилни с ракети и нямат подръжка

    Коментиран от #22

  • 16 Харон

    4 8 Отговор
    Да си лапне топките и да се скрие зад хиджаба на баба си...Ахмак.

    Коментиран от #18

  • 17 Българин

    5 9 Отговор
    Абе, Реджи, Съвета за сигурност на ООН да не е козичка, която да изпълнява, каквото и кажеш!
  • 18 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Харон":

    Не са те пошляпвали достатъчно като малък, но и като голям не е късно...никога не е късно
  • 19 какъвто е да е Ердоган

    16 2 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ ОТРЕЧЕ ,ЧЕ ВИНАГИ КАЗВА НЕУДОБНИТЕ ИСТИНИ ЗА КОИТО ДРУГИТЕ МИШОЦИ СЕ СВИВАТ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бибитко

    8 1 Отговор
    Биби Нетаняу е жаден за кръв, а Бай Издън отиде на крака, за да го подкрепи.
  • 22 Дгх

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дурхан":

    Дурхане, Дурхане за съжаление си. Въоръжената съпротива се заражда вследствие на това, че не се създава държава. Ти по живей в открит затвор и ти ще почнеш да кроиш планове как да се спасиш. Видя се, че управляващите света няма да решат да се създаде палестинска държава и затова грабна ха оръжието
Новини по държави: