Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 09:40 2 002 19

Израелският президент: Би Би Си отразява "ужасяващо" конфликта между Израел и "Хамас"

  • израел-
  • президент-
  • би би си-
  • отразяване-
  • ужасяващо-
  • конфликт-
  • война-
  • хамас

"Фактът, че Би Би Си не признава "Хамас" за терористична организация изисква цялостен правен и обществен отговор

Израелският президент: Би Би Си  отразява "ужасяващо" конфликта между Израел и "Хамас" - 1
Снимкa: Shutterstock

Израелският президент Ицхак Херцог обвини британската медийна корпорация Би Би Си в "ужасяващо" отразяване на конфликта между Израел и "Хамас" след решението на медията да не нарича "Хамас" терористична организация, предадоха Пи Ей Мидиа и ДПА, цитирана от БТА.

В интервю за британския в."Дейли мейл" Херцог каза, че цели израелски семейства са били "заличени от лицето на земята" и попита, какво още трябва да се случи, за да приеме Би Би Си, че "си имаме работа с най-зловещата терористична организация в света".

"Смятам, че отразяването на Би Би Си е ужасяващо", допълни пред вестника израелският президент.

"Фактът, че Би Би Си не признава "Хамас" за терористична организация изисква цялостен правен и обществен отговор. Това е невъобразимо", каза Херцог и добави: "Виждал съм брошурата, която всеки от тези терористи получава. Всеки от тях е инструктиран да отиде в село, кибуц или град, в които живеят невинни хора, и незабавно да изтезава всеки пленник, повтарям – незабавно".

"Какви още изтезания са нужни, преди да решат, че това е терористична организация?", попита риторично израелският президент.

Би Би Си каза, че според редакционните указания медията не използва думата "терористична", но посочва и заявява ясно, че групировката "Хамас" е обявена за терористична организация от британското правителство.

В изявление на съвета на BBC след редовната му месечна среща, проведена по-рано тази седмица, се казва: "Никой, който е гледал или слушал потресаващите репортажи през последните 10 дни, не може да остане със съмнение за ужаса, причинен от атаката на "Хамас" срещу беззащитни цивилни в Израел."

"Тъй като тази война продължава, с толкова много жертви сред невинните цивилни граждани както в Израел, така и в Газа, Би Би Си несъмнено ще продължи да бъде обект на повишено обществено внимание за начина, по който я отразяваме – това е очаквано и приветствано. Би Би Си се вслушва в различните мнения", се посочва в изявлението.

"Смятаме, че нашите редакционни указания ни служат добре и продължават да ни служат добре при трудни обстоятелства; ние периодично ги преразглеждаме като нещо естествено и когато го направим при следващия планиран преглед идната пролет, ще се консултираме и ще обсъдим тези въпроси, както винаги го правим, се казва в изявлението"

В понеделник Би Би Си заяви, че е получила оплаквания относно отразяването на конфликта и че и от двете страни има обвинения в предубеденост.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    57 2 Отговор
    Да, разбирам. Не сте свикнали така. До сега винаги сте били представяни в ролята на жертвата. Винаги. Все вие стр били гонени, тъпкани и убивани. Според западните медии.
    Ревахте от Холокоста, въпреки че и други етноси са дали милиони жертви.
    Сега с вашите камъни по вашата глава.
    Разбирам, че боли, но пък е проява на историческа справедливост.
  • 2 Зевс

    58 2 Отговор
    Демек всички медии трябва да се цензурират и да се показва само една "истина", тази на мошетата?
  • 3 Израел

    49 2 Отговор
    Очаква световна подкрепа като Украйна но не я получава и няма да я получи
  • 4 Който е

    46 2 Отговор
    С тях е демократ а другите са терористи
  • 5 Човека КоZа

    43 1 Отговор
    Ужасяваща е окупацията и терора над палестинския народ
  • 6 Урюрвкос

    20 1 Отговор
    и DW обвиниха в жълти измислици
  • 7 Обратен ефект

    23 1 Отговор
    "Идната пролет", добре са го изгъбаркали😉 В момента има голям бъг в опорките, защото абсолютно си противоречат и лъсва двойния стандарт!
  • 8 Българин

    44 1 Отговор
    Сега чакаме "независими експерти" от САЩ, Великобритания, ЕС, Израел и дори ООН да съставят доклади с фалшиви доказателства, за да оправдаят Израел за атаката по болницата. Даже и филми може да заснемат. Но няма кой да повярва на такива гнусни лъжи. Впрочем от сутринта по нашите телевизии за коментар за удара по болницата се канят само евреи, които, разбира се, казват, че Израел нищо не е направил. Самият факт, че само евреи коментират; че категорично не допускат, че това е израелски удар; че наричат израелската армия високохуманна и неспособна да направи такова нещо (чудно как тогава срива цели квартали със земята и бомбардира дори в Южна Газа?) - всичко това показва кой е виновен за атаката.
  • 9 ТаУмВзе

    39 1 Отговор
    Гьобелс ряпа да яде пред Моше. Притежават около 95 процента от уж информационните агенции, барабар с Цензурата в нета.
  • 10 Израел

    21 1 Отговор
    в момента рискува съществуването си...

    Коментиран от #12

  • 11 стига вече с тоя израиля

    21 1 Отговор
    всички знаем що са, след световните терористи САЩ са
    НОМЕР ДВЕ, ду пе и гащи.

    свършиха ли новините за българските жертви по пътищата.
    напишете не колко са хванати пияни/дрогирани,
    а колко са осъдени,глобени и вкарани в пандиза
    окраъна, израиля, израиля, окрайна - стигаааа
  • 12 Обяснението

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Израел":

    Нищо,ще го преместят с резолюция на ООН на територия,освободена от населението и.Кой разбрал,разбрал.
  • 13 Независимост за Палестина!

    19 1 Отговор
    Невъобразимо е, че народ, подложен на изтребление от фашистите, днес стръвно заличава друг народ по същия варварски начин... И Израел е учуден, че не му съчувстват - безгранична наглост.
  • 14 Хммм

    16 1 Отговор
    Значи тези невинни хора отнемат земите на палестинците и се заселват на палестинска земя....невинни са доколкото не са убили лично някой
  • 15 Истинста

    11 0 Отговор
    Истината я знаят всички хора по земята !
  • 16 лъжите и

    12 0 Отговор
    те се амортизират и през тях започва да прозира истината.
  • 17 Тошо

    14 0 Отговор
    Абрахам Линкълн-”Не можеш да лъжеш всички и през цялото време.Идва момент, когато техниката на заблудата спира да действа”
  • 18 Кресна

    11 0 Отговор
    Кой създаде Хамас? Който го създаде той е терориста ,а не Хамас .
  • 19 Минувач

    1 0 Отговор
    Евреите първо да отговорят - защо не се съобразиха и продължават да не се съобразяват с решението и резолюцията на ООН за раделянето на териториите и създаването на палестинска държава. Защо евреите нарушават определените от ООН граници с палестинците и малко по малко окупират тихомълком територии, определени за палестинците. Отиват с армия, обявяват контрол над територията, администрацията, създават постоянен тормоз над палестинците с ясната цел повече от тях да се изселят, заради тормоза. После вкарват своите цивилни и създават тези кибуци, заселват своите и изтлакскват другите. Като паразити. А после, защо Газа е най-голямото гето в света, защо там са нагъчкани над 2 милиона араби, с работни места само за 20 хил. Това е един вид концлагер, пазен от армията на евреите. Нека да не се чудят, защо палестинците достигат до своя праг на търпение. Нека да не се чудят, когато палестинския баща вижда гладното си дете, а той няма работа да изкара да го нахрани. Да не се чудят, защо по-големият брат на детето му кипи кръвта и се радикализира и вижда решение само в борбата срещу окупаторите. Нека Израел да бъдат натиснато от цялото ООН да спазват резолюциите на десетките държави, просто защото Израел има държавата си точно благодарение на другите държави, решили да откъснат арабски земи, заради тях. Неблагодарни и алчни!