Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 15:35 858 2

За първи път Австралия е поканена от Япония да участва в две съвместни военни учения със САЩ

  • австралия-
  • военни учения-
  • сащ-
  • япония-
  • покана

Япония покани Австралия да се присъедини към две съвместни командно-щабни военни учения със САЩ

За първи път Австралия е поканена от Япония да участва в две съвместни военни учения със САЩ - 1
Снимкa: Shutterstock

Япония обяви днес, че е поканила Австралия да се присъедини за първи път към две съвместни командно-щабни военни учения със САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Марлс приветства по-тесните връзки на Австралия с Япония в областта на сигурността. "Няма държава в света, с която да имаме по-голямо стратегическо съюзничество, отколкото с Япония. И двете страни сме съюзници на САЩ, имаме сложни взаимоотношения с най-големия си търговски партньор Китай и поддържаме дълбоки връзки помежду си", е казал Марлс според разпространено от правителството в Канбера комюнике. Япония и Австралия изпитват общо безпокойство от разрастването на военното влияние на Китай в региона и евентуално нападение на Пекин срещу Тайван в опит да постави острова под контрола си, посочва Ройтерс.

Японският министър на отбраната Минору Кихара каза, че е обсъдил австралийското участие в маневрите при разговорите в Токио със своя колега от Канбера Ричард Марлс. Първото учение "Яма Сакура" ("Планински вишнев цвят"), планирано за идния месец, ще включва японските сили за отбрана (ЯСО) и американската армия. Вторият комплекс от маневри, под наименованието "Острие" (Keen Edge), е планиран за февруари догодина и в него ще участват ЯСО и американския военноморски флот.

"С Австралия разширяваме сътрудничеството си във всички аспекти на отбраната. Целта е да бъдем в състояние да работим заедно при извънредни ситуации", каза Кихара пред представителите на медиите след срещата. Освен това двете страни се споразумяха да си сътрудничат за съвместно развитие на военното си оборудване.

Междувременно днес в севернокорейската столица Пхенян руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещна с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, а в Пекин тази седмица протекоха разговори между президента на Русия Владимир Путин и китайския му колега Син Цзинпин.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макс

    3 0 Отговор
    Браво, така трябва . Обединявайте се срещу общите врагове на цивилизованият свят !
  • 2 Красимир Петров

    2 0 Отговор
    Браво!
Новини по държави: