Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 05:10 704 3

Нигерия иска да укрепва връзките с ЕС

  • нигерия-
  • европейски съюз

Министърът на бюджета и икономическото планиране сенатор Атику Багуду заяви това на срещата за стратегически диалог в Абуджа

Нигерия иска да укрепва връзките с ЕС - 1
Снимка: Фейсбук

Федералното правителство на Нигерия се ангажира да укрепи двустранните отношения с Европейския съюз, предаде нигерийската новинарска агенция НАН.

Министърът на бюджета и икономическото планиране сенатор Атику Багуду заяви това на срещата за стратегически диалог между ЕС и Нигерия в Абуджа.

Багуду изрази ентусиазма си, че диалогът се е състоял в началото на мандата на сегашната президентска администрация, с цел по-правилното формулиране и утвърждаване на приоритетите в партньорството.

"Настоящите предизвикателства в нашите региони, и в света като цяло, същевременно са изпълнени с възможности за промяна на човечеството, ако всички ние подходим към диалога с ясна цел. Сега повече от всякога е необходим по-координиран отговор, който да ни помогне да се адаптираме към доказани системи за устойчиво развитие и ефективно интегриране на нашата икономика в глобалната система", каза той.

Багуду заяви, че в рамките на Националния план за развитие на Нигерия (НПР) 2021-2025 г. и "Програмата за обновена надежда" на президента на страната Бола Тинубу е поет ангажимент за съсредоточаване на инвестициите, които да тласнат Нигерия към трайна сигурност, устойчивост и всеобхватен просперитет.

Той заяви, че се очаква целенасочените инвестиции да използват потенциала на нигерийците за производителност, икономически растеж и развитие.

"Като наш най-близък континентален, с напреднали политически системи и икономически просперитет партньор, в наш взаимен интерес е Европа да подкрепи усилията ни за оползотворяване на демографските дивиденти", подчерта министърът.

"В този дух се очаква наборът от теми за обсъждане днес да подчертае възможностите и инициативите за трансфер на знания, техническа помощ, особено в цифровия сектор … Инвестиции за разширяване на местния капацитет и създаване на работни места.

"Целим сътрудничество в областта на околната среда, изменението на климата, кръговата икономика, интелигентното земеделие и биоразнообразието, включително възможностите за оползотворяване на богатите газови запаси в нашата страна, по-доброто управление на миграционните потоци и фискалната устойчивост", допълни Багуду.

Той поясни, че на срещата ще се обсъдят и ограничаването на тероризма, кражбата на петрол, незаконния риболов, пиратството, наред с други въпроси, свързани със сигурността в северната част на страната, по-конкретно езерото Чад, а също и в делтата на Нигер и Гвинейския залив.

Багуду заяви, че в рамките на диалога ще бъдат разгледани и предизвикателствата пред продоволствената сигурност и глобалните хуманитарни проблеми, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна и войната "Хамас" – Израел.

Комисарят на ЕС по въпросите на международното партньорство, Юта Урпилайнен, обяви своята подкрепа за Нигерия.

Тя заяви, че ЕС участва в развитието на страната и че Съюзът има голям интерес от него.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    2 0 Отговор
    Едно време, имах състудент от Судан, който казваше: ние скандираме "Мир, Дружба" и после дайте ни за да ядем. И сега френската марионетка прави същото. От обърканите изявления се вижда, че се иска от страната много неща за развитието й, също продоволствие. Също да заемат антируска позиция, също търговия с подземните богатства на Нигерия. И ЕС има правилна позиция. Иначе още един удар на Вагнер и нещата ще тръгнат в друга посока.
  • 2 Тити

    0 0 Отговор
    Оооо неееее нали вееха Рашистките знамена с какво стана сега искат Европа?
  • 3 Геша

    2 0 Отговор
    И да ни залеят и удавят в черна многобройна престъпност.Благодаря, няма нужда.И без това берем душа от арабско присъствие.