Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 09:42 4 365 42

Израел обяви евакуация

  • израел-
  • евакуация-
  • ливан-
  • ивицата газа-
  • кирят шмона

Хората от Кирят Шмона ще бъдат настанени в субсидирани от държавата къщи за гости

Израел обяви евакуация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел разпореди евакуация за жителите на пограничния северен град Кирят Шмона, в близост до Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на съвместно изявление на израелското министерство на отбраната и на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) от днес, съобщи БТА.

Градът е с население от над 20 000 души и е само на два километра от граничната ограда. Вчера при експлозия в Кирят Шмона бяха ранени трима души, сред които и 5-годишно момиченце. По израелско-ливанската граница се наблюдава постоянна размяна на огън след нападението на радикалното палестинско движение "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври и предприетите от Израел ответни действия срещу ивицата Газа.

Хората от Кирят Шмона ще бъдат настанени в субсидирани от държавата къщи за гости. "Евакуационният план е одобрен от министъра на отбраната Йоав Галант", се казва в изявлението.

"Преди известно време командването на северния сектор информира за своето решение кмета на града. Планът ще бъде осъществен от местните власти, министерството на туризма и министерството на отбраната", съобщават още от армейската пресслужба, цитирана от ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 33 Отговор
    В България е пълно с пустеещи къщи за гости. Грехота е да стоят празни.

    Коментиран от #3, #4, #13, #24

  • 2 Асан ортопед

    7 2 Отговор
    Санитарна ли?
  • 3 Асан

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Грешиш решите са празни
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ШОК 😀😯🤩

    11 9 Отговор
    Русия влиза в Киев преди Израел в Газа
  • 7 Най-добрата евакуация

    11 4 Отговор
    Е от там от където влиза дядо Коледа
  • 8 След това следва удар по Хамас !

    6 16 Отговор
    Ще ги разпльокат кат ананас 🍍 !
    После ще наминат и към Донбас !
    Капрал Хаймерсченко
  • 9 Салима

    6 9 Отговор
    Още като влезнаха във израел и разбрах че ще летят Роми до космоса без совалка
  • 10 Кажи

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Асан":

    Си адреса или телефона. Ще дойдем да те запишем.
  • 11 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    Израел ще воюва на много фронтове.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 МОСАД

    7 3 Отговор
    Асан май ще отиде армаган!
  • 15 Арманяк

    7 2 Отговор
    Уж се разширявят а начускат кибуц след кибуц
  • 16 След тази евакуация...

    8 2 Отговор
    Следва Специална Военна Операция....
    Ибн Ебн Ал Хамас
  • 17 За нула време

    7 11 Отговор
    Израел събра дву милионна армия
    От цял свят се стичат доброволци
  • 18 Урюрвкос

    1 4 Отговор
    Щатите казаха че е неуместно и цинично сда се организира международно разследване на удара по болницата
  • 19 Алфи

    3 2 Отговор
    цион. гниди вече ги разселват по Украйна, плана е да им се даде територия
  • 20 Зловещата Истина е че

    10 4 Отговор
    Този път Nakba се излъчва по телевизията и има мирис на окончателност. Случващото се в Палестина вече не може да се определя като геноцид или дори етническо прочистване. Това е отвъд масовото изтребление – то е пълно изтриване. Наред с откачената и морално гнила военна кампания за унищожаване на живота на невинни палестински цивилни – повечето от които са жени и деца – е еднакво, ако не и по-зловеща кампания за пълното заличаване на тяхната идентичност.
  • 21 Зловещата Истина е, че ако

    11 2 Отговор
    Отворете Apple, Google или друга цифрова карта и  Въведете „Палестина“. Няма да го намерите. Ще намерите само Израел. Ако имате късмет, може да бъдете насочени към малка мозайка от така наречените „палестински територии“, здраво вградени в Израел, за да не помисли някой погрешно, че това е независима национална държава. И разбира се, няма да намерите никъде на никоя карта ключовата дума, която предшества палестински територии, за да разкрие грозната, но необходима и мъчителна истина: „Окупирани“.
  • 22 Зловещата Истина е, че

    8 3 Отговор
    Палестина не съществува“. Изведнъж всички карти, знамена, снимки, култура и дори стари монети отпреди 1948 г., върху които е изписано „Палестина“, се предполага, че са лъжа... Изчезва не само палестинският народ или името на държавата, но и самата дума Палестина. Палестина умишлено се изтрива от нашето съзнание и дискурс, по време на война и дори в мир.
  • 23 Зловещата Истина е, че

    4 3 Отговор
    настоящата геноцидна кампания, водена от окупационната държава Израел срещу палестинците, е универсално – и погрешно – описана като „война между Израел и Хамас“. Някак си палестинският народ, който е бил подложен на израелска окупация и потисничество в продължение на 75 години преди 7 октомври, вече няма значение. Този зловещ ход за връзки с обществеността е дълбоко проблематичен по две причини. .... позволява една опростена история за доброто срещу злото, където Израел поема ролята на миролюбива, цивилизована демокрация, която си гледа работата, а Хамас е необяснимо злата и варварска милиционерска група – украсена с всички антимюсюлмански украшения и тропи, които можете да си представите – които го атакуват изневиделица. Това въпреки факта, че според Human Rights Watch, Amnesty и дори многобройни израелски правозащитни организации, Израел всъщност е държава на апартейд и незаконен окупатор, който е приложил най-нехуманната система за лишаване от свобода на открито на земята. Израел може да има десетки политически партии, но често повтаряното твърдение, че това е единствената „демокрация“ в Близкия изток, не може да се приема на сериозно, когато неговият ветеран министър-председател, който е обвинен в корупция, може да подкопава съдебната система и да назначава висши служители на неговото правителство, които открито наричат ​​себе си фашисти .
  • 24 те са за идещите

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    помниш стрина кристалина кво каза(нареди)?да се прибират повече рефуджисти от страните на трети свет.иначе мноо стара таа новина с израелската евакуация.
  • 25 Зловещата Истина е, че

    5 2 Отговор
    Второ, и много по-смущаващо, чрез стратегическото изтриване на Палестина от разказа, Израел напълно заобикаля всякакви неудобни въпроси за това, че атаките от 7 октомври са свързани с неговата повече от 70-годишна окупация на палестинския народ. Ето защо единственият начин да се отървем от тежкото морално бреме на Палестина, изглежда смята Израел, е буквално да се отървем изцяло от „Палестина“ и това включва пълното й изтриване от картата. И все пак Израел е този, който стои пред Обединените нации, година след година, умолявайки да бъде защитен от „варварските“ нации, които уж искат да го изтрият от картата. Иронията може да е истерична, но лицемерието е истинско...
  • 26 Зловещата Истина е, че

    3 2 Отговор
    думата „Палестина“ е дълбоко вредна за имиджа на Израел на международната сцена. Думата „Палестина“ носи със себе си толкова много всеобщо призната жертва и толкова много истории за потисничество, подчинение и геноцид, че когато се включи в разговора, Израел просто не може да оспори престъпленията си, колкото и отчаяно да се опитва. Моралната тежест на Палестина е толкова тежка, че всеки път, когато думата бъде изречена, можете да чуете издуващото се съскане от PR балона на Израел. Никакви морски курорти и технологични еднорози не могат да изтрият трайното петно ​​от палестинска кръв от ръцете на Израел.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Зловещата Истина е, че

    7 0 Отговор
    Израел е терорист-окупатор извършващ геноцид и Апартейд, нацизъм в най чист вид и света го вижда и разбира ...... . Точка....
  • 29 Механик

    5 1 Отговор
    Яко Израел загази
    в "ивиците Гази".
    САЩ стоят далеч в морето,
    памперс топли им дупето.
    Носят памперси (разбра ли)
    щото плашат ги "кинжали".
    А, видели са "кинжали",
    а, са се изпонаср///али.
    Израел остана сам-
    не помога Чичо Сам.
  • 30 Всяка подкрепа на политиката на Израел

    5 0 Отговор
    Е подкрепа на Геноцида и Апартейда и Нацизма !..... Срамно, престъпно и гнусно.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Многократно

    6 0 Отговор
    Human Rights Watch, Amnesty и дори многобройни израелски правозащитни организации са обявявали че Израел всъщност е държава на апартейд и незаконен окупатор, който е приложил най-нехуманната система за лишаване от свобода известна на земята. Нали така ? Сега обаче медиите и политиците изпаднаха в нацистка амнезия и подкрепят нещо което 56 години са отричали....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Малко История

    5 0 Отговор
    Какъв беше планът на ООН за разделяне?
    До 1947 г. еврейското население е нараснало до 33 процента от Палестина, но те притежават само 6 процента от земята.
    Обединените нации приеха Резолюция 181, която призоваваше за разделянето на Палестина на арабски и еврейски държави.
    Палестинците отхвърлиха плана, защото той разпределя около 55 процента от Палестина на еврейската държава, включително по-голямата част от плодородния крайбрежен регион.
    По това време палестинците притежаваха 94 процента от историческа Палестина и съставляваха 67 процента от нейното население. Накба от 1948 г. или етническото прочистване на Палестина
    Дори преди британският мандат да изтече на 14 май 1948 г., ционистките паравоенни формирования вече започват военна операция за унищожаване на палестински градове и села, за да разширят границите на ционистката държава, която трябваше да се роди...През април 1948 г. повече от 100 палестински мъже, жени и деца са убити в село Деир Ясин в покрайнините на Йерусалим.
    Това задава тона за останалата част от операцията и от 1947 до 1949 г. повече от 500 палестински села, градове и градове са унищожени в това, което палестинците наричат ​​Накба или „ катастрофа “ на арабски.
    Приблизително 15 000 палестинци са били убити, включително в десетки кланета.
    Ционисткото движение завладя 78 процента от историческа Палестина. Останалите 22 процента бяха разделени между това, което сега е окупираният Западен бряг и обсадената Ивица Газа.На 15 май 1948
  • 35 Малко История

    4 0 Отговор
    През декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Резолюция 194, която призовава за правото на завръщане на палестинските бежанци.През декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Резолюция 194, която призовава за правото на завръщане на палестинските бежанци. Това никога разбира се не се случи и престъпленията на Израел останаха без санкции.
  • 36 Да не забравяме най важното в момента

    2 0 Отговор
    Атлантическите партии в България трябва да се разглеждат от хората като една обща листа и въобще в имената и кандидатите им да не се задълбочава човек. Пишеш ги всички в графа "предатели и подкрепящи нацизма" и приключваш с тях. Клонирането на Атлантическите структури не трябва да заблуждава хората относно тяхната вредност. Няма по-вредни и още по-вредни, те са си принципно вредни и хората не трябва въобще в личността на излъчените кандидати да се заглежда даже ! Мислете с главите си и гласувайте по съвест приятели....
  • 37 Израел са нацисти

    5 2 Отговор
    Свидетели сме на Геноцид в най чистата му форма. Никой не може да напусне Газа и методично са избивани като животни ! Кое не е ясно ? Категорично Израел са държава-терорист долен нацист и военно престъпник.
  • 38 Истината е че:

    4 0 Отговор
    Израелското клане се радва на подкрепата и насърчението на империалистическите сили в Европа и Съединените щати. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с Нетаняху в четвъртък, докато инвазията се подготвяше, за да декларира пълната си подкрепа за Израел. Запитан в интервю за NBC News дали има "червени линии", които Израел може да престъпи, Блинкен каза, че "няма да навлиза в оперативни подробности и отново, ние сме ангажирани с тях."С други думи, Израел има празен чек за всичко, което страната прави. На съвместна пресконференция с Нетаняху в Йерусалим Блинкен каза: „Стоя пред вас не само като американски държавен секретар, но и като евреин“. Изричното свързване на личната му религия от Блинкен с официалната му роля на представител на правителството на САЩ разкрива неговото безразличие и невежество относно конституционното разделение на църквата и държавата. Неговото изявление подхранва антисемитска пропаганда, защото погрешно свързва всички евреи с престъпленията на режима на Нетаняху.
  • 39 Три деца с българско гражданство

    5 1 Отговор
    са убити в Газа от израелските нацисти. Официално беше потвърдено днес....
  • 40 РИМОВЛАД ТУПИН

    2 0 Отговор
    Тоя дърт кравар байдън го видях един път да оправя крави и го попитах господине как се казвате, а той ми отвърна не си помня името момко.. и го попитах защо мърсува с кравата и той ми отговори че му се е превиждал че е жена му.. но то човека след това тръгна да ми обяснява но язък че се подхлъзна от кравешките фекалии и падна
  • 41 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Древната църква "Св. Порфирий" от грацката (грацка) православната църква бързо беше разрушена поради военния конфликт в Газа.
    „Министерството на вътрешните работи в Газа съобщи за срутване на православната църква „Свети Порфирий“ в централния град на Газа в резултат на израелската атака и потвърди наличието на това в ранената среда на Хорат, те го приютиха в църквата. ”, цитат от гръцката обществена телевизия ia ERT.
  • 42 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    До хиляда души се криеха в църква в Газа по време на израелския удар, а десетки се криеха под руините, съобщават гръцките медии, позовавайки се на източници.

    Църквата "Свети Порфирий" в ивицата Газа е една от най-старите в региона, построена е в началото на 5 век и е преустройвана няколко пъти.

    Миналата седмица вече беше съобщено, че е била бомбардирана, но тогава се изясни, че домът на духовника към храма е разрушен. Сега се съобщава, че самата сграда на църквата е разрушена.