Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 04:54 1 040 3

Четирима бойци от „Хизбула“ са убити край границата с Израел

  • израел-
  • хизбула-
  • убити

С тях загиналите членове на групировката от началото на ескалацията на насилието вече са 17

Четирима бойци от „Хизбула“ са убити край границата с Израел - 1
Снимка: ЕПА

Четирима бойци от ливанската групировка „Хизбула“ са били убити край границата с Израел, съобщи подкрепяната от Иран групировка. С тях броят на нейните членове, загинали през двете седмици на ескалиране на насилието в граничния регион достигна 17, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Източник от силите за сигурност в Ливан каза, че един от бойците е бил убит в ливанския район Хула, разположен от другата страна на границата, срещу израелското селище Маргалиот, за което Израел каза, че е било цел на атака с противотанкова ракета. Израелската армия каза, че е отвърнала на огъня.

По-късно „Хизбула“ съобщи, че други трима нейни членове са били убити в сражение, без да съобщава подробности.

Палестинската групировка „Ислямски джихад“, която също присъства в Южен Ливан, отделно каза, че един неин боец е убит.

„Хизбула“ и израелската армия си продължават обстрела по границата почти всекидневно откакто „Хамас“ извърши смъртоносна атака срещу Израел на 7 октомври и Израел отмъсти с ожесточени въздушни удари по Газа.

Това е най-тежката ескалация на насилието по израелско-ливанската граница след войната от 2006 г. между „Хизбула“ и Израел.

Източници по-рано казаха, че атаките на „Хизбула“ целят да държат израелската армия окупирана, но без да провокират голяма война. Израел заяви, че няма интерес да води война и каза, че ако „Хизбула“ бъде сдържана, статуквото ще бъде запазено.

Граничните зони около ливанския район Хула на няколко пъти тези дни преживяха тежки престрелки, което накара Израел тази седмица да евакуира близкия израелски град Кирят Шмона.

Говорител на израелската армия каза днес, че евакуацията на жителите на Кирят Шмона е позволила на военните да разширят действията си срещу „Хизбула“, която също е съюзник на Хамас и получава подкрепа от Иран.

И Израел, и Хизбула съобщиха за днешна размяна на огън в други точки по границата, включително около Алма ал Шааб в Ливан и Ханита в Израел, район, където „Хизбула“ каза, че е изстреляла управляеми ракети и Израел е отговорил.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АУУУУУ

    4 1 Отговор
    САМО ЧЕТИРИ.......АЛОУ ИЗРАЕЛ ДАВАЙТЕ ПО СЕРИОЗНО......ТАМ ИМА МНОГО МАТЕРИАЛ ЗА ОБРАБОТКА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 3 Само питам

    5 1 Отговор
    Какви бойци бе Миленчо? Хизбула отдавна е призната за терористична организация, това са терористи. А ти още малко ще ги изкараш борци за човешки права и свободи.