Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 05:23 4 620 21

Над хиляда мигранти от Африка пристигнаха на Канарите за ден

  • мигранти-
  • африка-
  • канарски острови

Най-натовареният плавателен съд е превозвал 320 човека

Над хиляда мигранти от Африка пристигнаха на Канарите за ден - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 1000 мигранти пристигнаха на испанските Канарски острови през вчерашния ден, след като предприеха опасното пътуване от Африка. Един от плавателните съдове беше лодка с 320 души и според спасителите е най-натоварения съд, който някога са виждали, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Червеният кръст, който помагаше за лечението на мигрантите, каза, че дървена лодка, пристигнала на остров Йеро, е била с рекорден брой мигранти – 271 души. Предишният рекорд беше лодка, пристигнала на острова на 3 октомври.

От пристигналите вчера 783 останаха на Йеро, 98 в Тенерифе и 150 в Гран Канария, съобщиха от Червения кръст. Сред пътниците е имало жени и малки деца.

Седемте острова от Атлантическия архипелаг са станали основната дестинация за мигранти, опитващи се да стигнат до Испания, и тази година има увеличение на опитите за преминаване от Сенегал и други африкански страни.

Между 1 януари и 15 октомври 2023 г. на островите пристигнаха 23 537 мигранти, което е ръст от 80% спрямо същия период на миналата година по официални данни.

Най-малко 1000 души са загинали при опит за достигане на Канарските острови тази година, според благотворителната организация „Уокинг бордърс“ (Walking Borders).

На 19 октомври испанският министър на миграцията обеща пакет от помощи на стойност 50 милиона евро за Канарските острови, за да могат да се справят с "извънреден миграционен поток".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре дошли, добре дошли в ЕС

    22 3 Отговор
    Чувствайте се като у дома си! Не забравяйте, че всичко е безплатно!
  • 2 Гошо

    14 4 Отговор
    Да са им честити и още да толкова по толково да спасят та да дойдат
  • 3 На това му се казва

    26 2 Отговор
    Ужас! За какво са ни тука в Европа? Да си седят в къщи. Тези не стават за нищо в Европа. Нито имат образование, нито ще могат някога да се интегрират... Остава цял живот да ги храни Европа, ей-така...

    Коментиран от #4

  • 4 Така де ,

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "На това му се казва":

    Ама на времето ,когато европейските колонизатори са стъпвали на тяхна територия и те така са гледали на тях.Всичко се връща на този свят.

    Коментиран от #5

  • 5 Така е, но

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Така де ,":

    Заради тях и ние ще страдаме накрая!

    Коментиран от #6

  • 6 Ама най-новото

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Така е, но":

    В ЕС "умните комсомолски комисари" вече планират, да раздават еднаква социална помощ по високи евро-страни, за да не отиват всички в Германия, Белгия, Холандия. И ще стане следното: ти работиш в България за 1000 лева на месец, този дошъл вчера в България, ще получава от ЕС 1500 евро на месец, за да седи в България, а не в Германия!! ЕС не мисли за пенсионера тука, че живее с 400 лева по селата, а ще дават на тези по 3000 лева, без даже да са европейци и да населят България тези, с техните 15 деца на семейство... Това е голата евро-истина.

    Коментиран от #7

  • 7 Ама нали много

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ама най-новото":

    Завиждахме на цивилизования запад за стандарта на живот, ами то крадците също живеят добре без да се замислим ,че този стандарт е за сметка на окрадените . Сега и нас ни крадат ама ние се гордеем ,че сме с цивилизования запад и като че не осъзнаваме ,че техния стандарт продължава да се поддържа от заблудените овце от бившия източен блок.
  • 8 Европа не е богата

    9 2 Отговор
    защото е имала колонии, а е люлка на цивилизацията и научно-техническия прогрес. Причината за глада (в Сомалия) не е в това, че са били ограбвани, ние за 700г. робство никога не сме гладували, но ние сме или поне били много работливи и не сме чакали някой да ни храни. Тия са били в робство 50-60г. и колонизаторите са копали желязна, медна и калаена руда, нещо което свободна Сомалия не прави сега, а се занимава с пиратство.

    Коментиран от #14

  • 9 Не оставяйте

    9 0 Отговор
    мигрантите да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват.
    По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище, каква кола иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове.
  • 10 Това го пиша от 2015г.

    7 1 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #12

  • 11 Трябва първо

    3 1 Отговор
    да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал в 10. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако инвестициите са пропорционални на броя завърнали се в родината бежанци.
  • 12 Продължение

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Това го пиша от 2015г.":

    Минаха 8 години и се оказа, че съм прав. Бях го написал 2015г. по повод поканата от Меркел донякъде на майтап използвайки думите "окончателно решение" измислени не от мен. В друг пост някой беше писал, че е много скъпо моето предложение, един куршум струвал $1. Това никой няма да го толерира, Хитлер ще изглежда като ангелче при такова решение. Ето какво му отговорих: Прекалено хуманно е с куршума. Да си отиде там откъдето е дошъл, да огладнее, да няма пиячка и наркотици, бардаци с бели жени, социални лелки да го настаняват в жилище, кредитни карти с редовно постъпващи средства, социални кухни, безплатно медицинско обслужване... Да се научи да работи защото иначе глад и мизерия, а ако не иска - да мре.

    Коментиран от #13

  • 13 Малка лодка с 320 читака

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Продължение":

    Няма връщане назад, кутията на Пандора Меркел е отворена. И аз искам на канарските острови без пари, ама пустите туристически агенции не дават!
  • 14 Ти пък колко си сигурен, че българите за

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Европа не е богата":

    500 години не са гладували, сигурно имаш "спомени"от тогава ? Ами без финансови средства каква цивилизация и научно технически прогрес ще има ? Явно си фен на опорката на доброто
    съжителство между роби и потиснати ,за прогреса на България, която дори не е съществувала като такава тогава да не говорим или пак руснаците са я образи?

    Коментиран от #15

  • 15 И сега какво?

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ти пък колко си сигурен, че българите за":

    Да тръгнем с лодки от Бургас към Истанбул при тия на които сме робували 500г или към Гърция за 200г. византийско робство. Да очакваме да ни дават социални помощи за 500г робство ли? Не сме глаували защото сме работливи, а не висим на клона по цял ден като тия. А за турското робство положението е следното: . Били сме "отглеждани" от турците като стадо овце. Клане на по-буйните и оставяне за разплод на здравите и послушните. След всяко въстание на призива "дайте да ги изколим всичките" е надделявал разума - "а кой ще работи тази земя, гледа добитък, ражда хубави моми и момчета-еничери, кой ще плаща данъци на Султана".

    Коментиран от #17

  • 16 Тттт

    2 0 Отговор
    И фалшива снимка в началото на статията 😂😂😂😂лодка пълна с имигранти .Това е катамаран който обслужва ветрогенератна ферма в морето с техници на борда 😂😂😂 никави имигранти там няма .Журналиста публикувал статията май има много добре развита фантазия
  • 17 Че малко ли

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "И сега какво?":

    Има работещи , измамници и продавачи на бебета в Гърция или това не го броиш? За пазаруване в Турция да не говорим ,не можеш да отидеш до там без за чакаш 5,6 ч на границата . Колкото работните българи може да са работили на чужди ниви и обори ,работили са ангария. Не съм за прииждащите просто се дразня от лицемерието.

    Коментиран от #18

  • 18 Ти май не разбираш,

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Че малко ли":

    говоря за масова емиграция към бившия колонизатор, а не за пазаруване. Тия продавачи на бебета са от един етнос славещ се с голяма популация и за пари продават бебетата си, не виждам връзка с емиграцията.
  • 19 Валери

    0 0 Отговор
    Испанците кво се мотат? Топене още преди да влезат в териториални води у дълбокото . Няколко такива лодки и ще престанат да плуват наем 🤣🤣🤣
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор
    Супер.Догодина по същото врене 10 хиляди за ден !
Новини по държави: