Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Октомври, 2023 10:00 4 627 35

The New York Times: Трите оръжия на САЩ, от които Израел и Украйна се нуждаят

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • стингър-
  • пейтриът-
  • ракети-
  • пентагон

През януари Пентагонът заяви, че ще се възползва от американските запаси в Израел и ще изпрати стотици хиляди 155-милиметрови снаряди за Украйна

The New York Times: Трите оръжия на САЩ, от които Израел и Украйна се нуждаят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените американски щати ще предадат на Израел десетки хиляди 155 мм артилерийски снаряди, които бяха обещани на Украйна. И двете страни обаче може да се нуждаят от други оръжия. Кои са те представя The New York Times в обширна статия.

С обещанието си да изпрати повече оръжия както на Украйна, така и на Израел, президентът на САЩ Джо Байдън се опита да даде ясно да се разбере, че Съединените щати не дават приоритет на едната война пред другата.

Часове по-рано обаче служител на Министерството на отбраната заяви, че десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, обещани на Украйна, ще бъдат пренасочени към Израел.

Снарядите са пример за американските оръжия, които според официални лица и експерти са необходими и в двете войни, което може да доведе до претоварване на капацитета на САЩ, за да отговори на търсенето. Това ще бъде особено вярно, ако очакваната сухопътна офанзива на Израел в Газа в отговор на атаките на Хамас продължи с месеци.

"Вероятно ще видите стабилен поток от оръжия, който ще продължи да постъпва в Израел", заяви миналата седмица Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона.

Някои от тези доставки може да включват същите видове артилерия и ракети, на които разчита Украйна в собствената си 20-месечна сухопътна война за защита на територията си от Русия.

В по-голямата си част Украйна и Израел водят различни видове войни и имат различни възможности и нужди, според настоящи и бивши представители на националната сигурност на САЩ и Конгреса.

През последните месеци контранастъплението на Украйна срещна твърдата съпротива на руските мини, окопи и други защитни съоръжения, а размазващата артилерийска кампания се превърна във война на изтощение.

Израел се готви да започне съвсем различен вид сухопътна война - градска битка в гъсто населената ивица Газа, която е подложена на израелски въздушни удари след атаките на "Хамас" на 7 октомври.

"Ще има много малко припокриване между това, което ще даваме на Израел, и това, което даваме на Украйна", заяви миналата седмица Майкъл Джей Морел, бивш заместник-директор на Централното разузнавателно управление.

Украйна е на път да получи около 61 млрд. долара нова военна помощ, което е повече от половината от спешния пакет от 105 млрд. долара, предназначен предимно за чуждестранна помощ, който Байдън иска да бъде одобрен от Конгреса. Израел, чиято армия е много по-добре оборудвана от украинската, ще получи около 14 млрд. долара за своята противовъздушна и противоракетна отбрана в предложението, което Белият дом обяви в петък.

Въпреки това, тъй като световните запаси от 155-милиметрови снаряди и други оръжейни системи вече са намалели, а производителите се борят да отговорят на търсенето, "ще има компромиси" при снабдяването на двете войни, колкото по-дълго продължават те, пише в свой анализ Марк Ф. Канцян, бивш оръжеен стратег на Белия дом, който сега е старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Ето три ключови оръжейни системи, от които Израел и Украйна може да се нуждаят, а Съединените щати имат.

Артилерийски снаряди

Може би повече от всички други оръжия ще се търсят 155-милиметровите снаряди по стандартите на НАТО, тъй като и Израел, и Украйна ги използват срещу цели в радиус от няколко десетки мили.

След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Съединените щати са изпратили на Украйна повече от два милиона 155-милиметрови снаряди, а Европа е доставила още стотици хиляди. Но западните военни запаси вече са близо до "дъното на бъчвата", заяви наскоро адмирал Роб Бауер от Нидерландия.

През януари Пентагонът заяви, че ще се възползва от американските запаси в Израел и ще изпрати стотици хиляди 155-милиметрови снаряди за Украйна. Запасът е разположен в Израел, най-близкия американски съюзник в Близкия изток, за да може при нужда бързо да се доставят оръжия в целия регион. (Пентагонът планира да даде на Израел десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, които са били предназначени за Украйна, съобщи Axios по-рано).

Умни авиационни бомби

След нападението на "Хамас" първата пратка оръжия, която САЩ изпратиха на Израел, включваше около 1000 бомби с малък диаметър, които тежат по около 250 килограма и използват GPS навигационна система за проследяване и поразяване на цели.

Длъжностни лица заявиха, че Израел настоява пред Съединените щати за повече от тези бомби, които се изстрелват от самолети. На Украйна е обещана и наземна версия, която се очаква да бъде доставена тази есен.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира от 2010 г. насам Израел е закупил от САЩ повече от 8500 бомби с малък диаметър.

Отделно от това, според експертите, Пентагонът е закупил повече от 34 000 бомби от 2018 г. насам в рамките на това, което генерал от Военновъздушните сили определи през 2021 г. като здравословен инвентар.

Това означава, че не се очаква Украйна и Израел да трябва да се конкурират за бомбите.

"Засега САЩ могат да задоволят нуждите и на Израел, и на Украйна", заяви Брадли Боуман, бивш офицер от американската армия и старши военен експерт във "Фондацията за защита на демокрациите" във Вашингтон.

Ракети Stinger

Като цяло Израел и Украйна разчитат на значително различни системи за защита от въздушни удари.

Хвалената система "Железен купол" (Iron Dome) на Израел е гръбнакът на неговата противовъздушна отбрана. Доставяната от Запада противовъздушна отбрана на Украйна се състои основно от системи от САЩ, включително системата Patriot.

Канчан заяви, че и двете страни разполагат с ракети Stinger, които Украйна е използвала за сваляне на контролирани от Русия безпилотни самолети и при други атаки по въздух. Те могат да бъдат особено необходими на Израел при наземна операция.

Ракетите биха могли да бъдат идеални за градски боеве в град Газа: Леките, малки и лесно преносими ракети Stinger. От САЩ може да бъде поискано да предоставят на Израел Avenger, специализиран камион Humvee, който може да изстрелва до осем ракети Stinger в бърза последователност. От края на ноември досега Киев е получил от САЩ 20 Avenger-а.

Израел и Украйна разполагат и със системата за противовъздушна отбрана Patriot. Но "Стингър" са много по-евтини от ракетите "Пейтриът", което ги прави по-рентабилни за използване за сваляне на безпилотни самолети и евтините артилерийски ракети на Хамас.

Но запасите от Stinger са "изключително ограничени" и се произвеждат малко бройки.

Съединените щати вече са предоставили на Украйна повече от 2000 системи Stinger, а Тайван вероятно също е получил такива срещу военните заплахи на Китай.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    37 3 Отговор
    Старите оръжия се използват, нови се произвеждат. Ще спечели този, който произведе повече.

    Коментиран от #21

  • 2 Ами

    54 10 Отговор
    стана ясно кой пак разпали войната в Израел!?155мм. снаряди,ПВО и самолетни бомби ,да живее ВПК на Фащ!

    Коментиран от #4, #19, #20

  • 3 ХАН ЮВИГИ

    8 39 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах

    Коментиран от #9, #32

  • 4 Русофил

    14 47 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Вината е винаги в нападателя, в случая Хамас и русията.

    Коментиран от #12, #23, #30

  • 5 Бурхныбэлэг чадалтай

    45 14 Отговор
    Оръжието от което се нуждаят Исраел и Бандера е, че немат ора! И двете сбирщини не са държави а територии с марионетки в тях които обслужват интереса на ФАЩ.
  • 6 Хм...

    36 7 Отговор
    Ако има недостиг на оръжия и боеприпаси да произвеждат повече бе, какъв е проблема?
    А, сетих се! За да се произвежда са необходими суровини и енергия.

    Сало Уганде!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 456

    37 11 Отговор
    Нито Израел, нито Оср@йна се нуждаят от оръжия, а трябва да седнат на масата за преговори. На Земята има място за всички.

    Коментиран от #14

  • 9 Във

    27 7 Отговор

    До коментар #3 от "ХАН ЮВИГИ":

    Състава на Руската Федерация. Казах
  • 10 Жа омра

    30 11 Отговор
    На окраина основните три оръжия са - инвалидна количка,ковчег и милион могили героя.

    Коментиран от #13

  • 11 хр. грозев

    37 13 Отговор
    Докато тая Англосаксонска чума съществува човечеството няма да види ни мир ни спокойствие. Ако се разпадне тая сг..ан за цялото човечество ще настъпи нова ера с много по малко конфликти и вечните войни които водят тези престъпници повече от 80 години.
  • 12 Няма как да

    34 9 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    си нападател в собствената си територия!

    Коментиран от #22

  • 13 Бурхныбэлэг чадалтай

    25 8 Отговор

    До коментар #10 от "Жа омра":

    Но Чичо Сам казва на Бандера не се отказвай ние ще ти пращаме оръжие до последната укра, после ще те вземем при нас заедно с това къде се натрупал и заграбил!
  • 14 Според

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "456":

    "умните и красивите" сме в повече със 7млрд!
  • 15 в правият път

    22 11 Отговор
    Бивши украински войници от пленените се присъединиха към редиците на въоръжените сили на Руската федерация
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сипиро

    25 10 Отговор
    А САЩ се нуждаят само от 2-3 ядрени хиперзвукови Сармата и още 2-3 ядрени Посейдона за охлаждане на говеждите им кашерни страсти.
  • 18 Ццц

    21 6 Отговор
    Американското оръжие е на път да влезе в Червената книга. Нищо, че според пропагандата руската армия много се излага. 🤣🤣🤣. И кой ще ми преведе израза "размазващата артилерийска кампания се превърна във война на изтощение". Аз го разбирам така: руската военна индустрия се състезава с ловците на украински доброволци - дали едните ще смогнат да ловят доброволци с темпото, с което другите произвеждат снаряди.
  • 19 Комунисти

    8 20 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    и русороби много бързо забравихте, че хамас нападна Израел и изкла 1400 души.

    Коментиран от #26

  • 20 Излиза

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    че путин и хамас са агенти на оръжейния бизнес в САЩ

    Хахаха
  • 21 да де

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    сещаме се кой,нали?САЩ със саюзници.бухахааа
  • 22 вестници не четеш ли?

    5 15 Отговор

    До коментар #12 от "Няма как да":

    от 2006 са ги подпукали тия от хамас.качат се на покрива на някое училище,или болница и ха бакалъм.насилието ражда насилие.и си го получиха.
    Ама всъщност защо сме седнали да спорим за една глупаво тъпосана статия тука?Пак на факти измислените далаверки.Седнали политиканите на факти да умуват кой се нуждаел от оръжие.Глейте си русийката бре факти,че ши загуби воината..
  • 23 Феликс Дж

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Ама "Русофил" е велик стратег. Аз, като проЗД пролетарий, все се чудя от де у "Хамас" оръжия на нашия роден брат САЩ, които са били предназначени за още по - братска Украйна. Всъщност ако си пропомним аферата "Иран - оръжия - контри" ще заподзрем, че оръжията просто даже не са влезли в Украйна. Ами тогава тия в САЩ и Украйна дали не предават ГЕРОИТЕ от АЗОВ и ЗСУ. Гиди юнаци, гиди ТОП ШПИОНИ.
  • 24 кална вена

    8 2 Отговор
    е фокус...дайте му името на тоя велик военен стратег бе, кво го криете....до сега да беше управил света..
  • 25 Урюрвкос

    6 3 Отговор
    на Щатите им е слаба дипломацията защото имат силно военно лоби. Приказки и договори не им трябват и затова правят танкове и самолети.
  • 26 кална вена

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Комунисти":

    ме бегай да помагаш кат паметта ти е ОК....
  • 27 С две думи

    10 5 Отговор
    САЩ са Терористи.
  • 28 Анджо

    5 12 Отговор
    Най голямите колонизатори са точоно русия , престанете да говорите руски подлоги. Тая територия на ссср не беше само колонии. Там едно време не можеше да патуваш пак свободно , ако искаш да патуваш в друга република трябваше да вадиш виза.А ние бяхме затворници в собствената си държава. Проклет беше тоя режим.

    Коментиран от #33

  • 29 Да сваляш

    8 4 Отговор
    С Патриот и Стингър евтините артилерийски ракети на Хамас действително тряба да си не патриот ами завършен идиот. И парите да ги печаташ в гаража пак сметката за хартия не излиза.
  • 30 1302

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Грешите.
    Вината е винаги в победената страна.
    Границите ги чертаят победителите. Те правят и трибуналите.
  • 31 Кво стана

    5 0 Отговор
    С въглеродните емисии ? а с климатичните промени а? Въглеродни квоти Тея имат ли ?
  • 32 Ники

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ХАН ЮВИГИ":

    Ти сипедерас. Казах
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Аз1

    3 1 Отговор
    Пращайте
    Докато му писне на оня в Москва и ви приключи с три подводници за два часа

    Коментиран от #35

  • 35 Лол

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "Аз1":

    😂😂😂😂😂😂

    Оня в москва се подрисква в бункера.