Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Октомври, 2023 12:33 3 586 22

Скандал в Берлин: Пропуснати са повече от 5 млрд. военна помощ на Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • олаф шолц-
  • война-
  • русия

Общият обем на помощта за Украйна от Германия, хуманитарна, финансова и военна, през последната година и половина възлиза на около 23 милиарда евро

Скандал в Берлин: Пропуснати са повече от 5 млрд. военна помощ на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският министър на финансите Кристиан Линднер е предвидил твърде малко пари за Украйна в следващия бюджет, пише Bild, като се позовава на данни от поверителен документ на министерството на отбраната.

Министерството на отбраната на Германия е обезпокоено, че в проектобюджета за 2024 г., представен от Министерството на финансите, липсват повече от 5 милиарда евро (9.80 милиарда лева) за военна помощ за Украйна.

Според изданието министърът на финансите Кристиан Линднер е обещал 4 милиарда евро (7.84 милиарда лева) за украинските въоръжени сили до 2024 г.

-3,1 милиарда евро (6.08 милиарда лева) за вече одобрени проекти,

-770 милиона евро (1. 509 милиард лева) са запазени за подкрепа чрез германското външно министерство

-120 милиона евро (235 милиона лева) за нови военни проекти.

Според Министерството на отбраната на Германия нуждите на въоръжените сили на Украйна са много по-големи. Агенцията очаква, че Киев ще поиска допълнително около 5,22 милиарда през следващата година и изброява за какво ще са необходими средствата.

Това са 880 млн. евро за укрепване на системата за противовъздушна отбрана, 675 млн. евро за бронирана техника, 390 млн. евро за повишаване на ефективността на инженерните войски, 935 млн. евро за защитно оборудване, 2,34 млрд. евро за поддържане на техниката в добро състояние, резервни части, ремонти . Освен това проектът не включва 525 милиона евро за Бундесвера за замяна на оборудването, прехвърлено на въоръжените сили на Украйна.

Окончателният бюджет за 2024 г. трябва да бъде приет в средата на ноември, уточняват от Bild. Явно дотогава коалицията очаква напрегнати преговори.

Общият обем на помощта за Украйна от Германия, хуманитарна, финансова и военна, през последната година и половина възлиза на около 23 милиарда евро.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :::::::::

    37 4 Отговор
    Въоръжените сили на Украйна не успяха в „кратка война“ срещу Русия, - националистът Билецки
    Украинските въоръжени сили не са имали „кратка война“ срещу Русия. Причината са редица силни страни на руската армия.
    Това заяви командирът на 3-та десантно-щурмова бригада и бивш началник на националистическия полк "Азов" Андрей Билецки.
    Силата на руснаците е, че те могат сами да произвеждат въздушно-космически сили и артилерия; те не зависят от циклите на „дали-не дали“.
    Руската авиация започна да получава голям брой управляеми боеприпаси, които не бяха използвали преди и бяха принудени да влязат в обсега на украинската ПВО. Сега това не се случва.
    „С 50–100 F-16 ще можем ли да се мерим с руската авиационна група? не можем. Ще успеем ли някога да изравним броя на багажниците? По броя на бронираните машини? Най-вероятно няма да можем“, каза Билецки. 
    Според Билецки "съвсем не се усеща", че Русия има проблеми с мобилизационните ресурси.
    „Рано или късно те ще ни разбият по една проста причина – просто има повече от тях“, добави той.
    В същото време той заяви, че заместниците на въоръжените сили на Украйна, които идват на фронта, често не знаят как да боравят с оръжие и нямат елементарни умения - дори като превързване при раняване.
  • 2 Петър

    42 3 Отговор
    Украйна и Зеленски вече не са оперативно интересни.
  • 3 Шрьодер

    42 2 Отговор
    Бившият германски канцлер Шрьодер заяви, че САЩ не са позволили на Украйна да води мирни преговори с Русия
    Вашингтон забрани на Украйна да седне на масата за преговори с Русия през март 2022 г. За това говори бившият германски канцлер Герхард Шрьодер .
    „На мирните преговори през март 2022 г. в Истанбул с Рустем Умеров украинците не се съгласиха на мир, защото не им беше позволено“, припомни Шрьодер в интервю за Berliner Zeitung .
    Политикът подчерта, че Украйна е трябвало да договори със САЩ всички детайли на преговорите от самото начало. Шрьодер увери, че тогава Киев е готов да изгради диалог с Русия, като се откаже от плановете за присъединяване към НАТО и обсъждане на въпроса за собствеността на Крим.
    Тези планове обаче не бяха предопределени да се сбъднат, отбеляза бившият канцлер. Шрьодер е убеден, че руско-украинските преговори са били обречени от самото начало, тъй като решенията по всички свързани с тях въпроси са взети от Вашингтон.
    Това беше провал на европейската дипломация, добави политикът, който доведе до по-тясно сътрудничество между Русия и Китай.
  • 4 кална вена

    14 1 Отговор
    аууууу болка за умиране, режим си вените ей сега....ахахахахахх
  • 5 Бъдеще

    36 2 Отговор
    Ненормална работа е да наливаш вода в каца без дъно, а в същото време да умираш от жажда...
  • 6 Град Симитли

    28 1 Отговор
    Зеленски вече пътува към Берлин, с голяма сопа в ръка! :))
  • 7 ТРОШКО

    33 3 Отговор
    МИНИСТЪРЪТ ЗНАЕ ЧЕ СКОРО УКРИТЕ ЩЕ КЛЕКНАТ И МИЛИАРДИТЕ НЕМА ДА СА НУЖНИ

    Коментиран от #10

  • 8 МногоПросто

    23 2 Отговор
    Много просто - за да няма инфлация - напечатаните пари от Ковид ги дадоха на военните заводи и като казват, че подарявят млрд. - реално това е продукция от военните заводи, в държавите в големи данъци инфлацията не се усеща толкова, защото държават прибира 50% от парите от продажбата на оръжие и неутрализира ефекта на инфлацията. Реално затова ЕС праща оръжие хем да изняся продукция, хем да си взима парите, хем и инфлацията да не е до безкрай - сега разбрахте ли за какво бяха тези пари, които така или иначе поколенията ще им плащат лихвите. ЕС направи американско копи и на тази глупост - крайната цел е ясно: да се усвоята нови територия за сметка на други държави и в най-добфия случай да се разпаднат други държави... Малко комарджийска практика май се оказва в последствие, да видим.

    Коментиран от #16

  • 9 ХАИНЕ

    21 4 Отговор
    ФАШИСТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОКРЕПЯТ КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА СМЪРТ НА ФАШИЗМА
  • 10 по-скоро

    24 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТРОШКО":

    знае, че ще плащат репарации цял живот като съюзници на Украйна.
    Та затова се стреми да намали загубите, по-малко сме дали, на по-малко ще ни осъдят в новото ООН.
    Да му мисли България, че поредната национална катастрофа чука на вратата. И ние с нашия късмет да избираме все булката!

    Коментиран от #13, #21

  • 11 ами

    12 3 Отговор
    не ги е срам - бюджета трябва да отговаря на нуждите на украина, инъче ще спре да ги защитава от руснаците
  • 12 ти да видиш

    25 3 Отговор
    Обезпокоителното е че изобщо има помощ за режима в Украйна???
  • 13 ТРОШКО

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "по-скоро":

    ТАКА Е НО НАШИТЕ САИТОВЕ НЕ ПИШАТ ИСТИНАТА
  • 14 уфааааааааааааа

    14 2 Отговор
    Милиарди за укрите, милиарди за бежанците нашественици, да се стягат германците и да им се въвежда шест дневна работна седмица!
  • 15 видно западняците

    17 2 Отговор
    почват да се осъзнават, че пари за Украйна, са пари на вятъра и скоро ще бъдат наритани от собствените си поданици, които от ден на ден обедняват ... сега ще използват конфликта в Газа да се измъкнат лекинко и зелената еуглена остава на произвола на съдбата. Язък за толкова изтрепан народ само, за да направят кеф на западните либерали
  • 16 Много прост

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "МногоПросто":

    А бе еййк руснаците си произвеждат оръжията в държавни фирми!!!! Западняците нали са за пазарна икономика са оставили частните фирми да правят оръжия и това че държавата прибирала парите е лъжа!! Заради това руснака с 1 млрд произвежда 5 пъти повече оръжия

    Коментиран от #19

  • 17 Трол

    7 1 Отговор
    Според поверителни сведения, тези 5 милиарда са отишли за комисион.
  • 18 те даже не са в европа .

    6 2 Отговор
    а за бг нищо не е предвидил .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Редник

    9 2 Отговор
    Не е луд, който яде баницата, луд е, който я дава. Явно немците започват да разбират тази стара българска поговорка.
  • 21 чичко Венци

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "по-скоро":

    Топ коментар !!!!!!
  • 22 Ха ха ха ха ха ха

    8 0 Отговор
    Фащ казва Германия да дава и Германия дава....на гърба и през гъ$ъ на немският данъкоплатец !
Новини по държави: