Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 23:40 2 310 86

Виктор Орбан отъждестви членството на Унгария в ЕС със съветската окупация през 1956г.

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз-
  • съветска окупация

Орбан обвини ЕС, че се стреми да лиши Унгария от нейната идентичност

Виктор Орбан отъждестви членството на Унгария в ЕС със съветската окупация през 1956г. - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан сравни членството на Унгария в Европейския съюз (ЕС) с продължилата повече от четири десетилетия съветска окупация на страната му. Той направи това по време на реч в понеделник в чест на годишнината от антисъветската революция в Унгария от 1956 г., съобщава АП, цитирана от БТА.

Пред избрана група гости в град Веспрем, Орбан обвини ЕС, че се стреми да лиши Унгария от нейната идентичност, като налага модел на либерална демокрация, който според него унгарците отхвърлят. Брюксел, де факто столицата на ЕС, използва методи срещу Унгария, които напомнят за дните на съветско господство от Москва, каза той.

"Днес изскачат неща, които ни напомнят за съветските времена. Да, случва се историята да се повтаря, каза Орбан на събитието, от което бяха изключени всички медии с изключение на държавните медии на Унгария. За щастие, това, което някога беше трагедия, сега в най-добрия случай е комедия. За щастие Брюксел не е Москва. Москва беше трагедия. Брюксел е просто лоша съвременна пародия.

На 23 октомври страната отбелязва годишнината от началото на народното въстание от 1956 г. срещу съветските репресии, което започва в столицата на Унгария Будапеща и се разпространява в цялата страна. Над 2500 унгарци и 700 съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания след потушаването на бунта продължават месеци. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква опозиция.

Орбан, привърженик на алтернативна форма на популистко управление, която той нарича нелиберална демокрация, отдавна използва празника, за да обедини поддръжниците си. През последните години той използва случая, за да направи паралели между опитите на ЕС да приведе Унгария в съответствие с правилата си за корупция и демокрация и репресиите, пред които е изправена страната по време на съветската окупация през 20 век.

"Трябваше да танцуваме на мелодията, която Москва подсвиркваше", каза Орбан за дните на Унгария в Източния блок. "Брюксел също свири, но ние танцуваме както искаме, а ако не искаме, тогава не танцуваме!"

Празникът, който се очертава в историческата памет на Унгария като борба за свобода срещу руските репресии, идва в момент, когато бушува война в съседна Украйна, където Москва е окупирала големи части от страната и незаконно е анексирала четири региона.

Орбан, широко смятан за един от единствените съюзници на руския президент Владимир Путин в ЕС, енергично лобира срещу блока, който налага санкции на Москва, въпреки че националистическият лидер в крайна сметка гласува за всички пакети от санкции.

Миналата седмица Орбан се срещна с Путин преди международен форум в Пекин, среща, която се фокусира върху достъпа на Унгария до руската енергия. Европейски лидери, както и други членове на военния съюз на НАТО като Съединените щати, изразиха загриженост, че Орбан се е срещнал с Путин, въпреки че срещу него е издадена международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

"Унгария никога не е искала да се конфронтира с Русия. Унгария винаги е била нетърпелива за разширяване на контактите", каза Орбан на Путин, според руски превод на неговите забележки, излъчени по руската държавна телевизия.

В понеделник Орбан каза, че докато Съветският съюз е бил "безнадежден", той вярва, че управлението в ЕС може да бъде реформирано чрез избори за Европейски парламент, насрочени за юни 2024 г.

"Москва беше непоправима, но Брюксел и Европейският съюз все още могат да бъдат поправени", каза той.

Припомняме, че това е поредното остро изявление на Орбан срещу ЕС през годините, заради което и Съюзът санкционира неведнъж Унгария.

Унгария поддържа по-тесни връзки с Русия, отколкото други държави от ЕС, и се смята за основен потенциален противник на решението, което предстои през декември дали да започнат преговори за присъединяване към ЕС с Киев, което ще изисква единодушната подкрепа на 27-те членки на блока.

В опит да спечели одобрението на Будапеща за по-нататъшна помощ за Украйна, включително започване на преговори за членство, Брюксел обмисля отключване на задържани милиарди евро за Унгария, които бяха замразени поради опасения за върховенството на закона, казват висши служители.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хааа

    49 52 Отговор
    Има много разлики със ссср ,но една е много същественна.Влизаш и излизаш пожелание.Никой на държи насила орбанчо и унгария в ЕС.Не ти харесва спри да мрънкаш и напускай ЕС и това е .

    Коментиран от #4, #20, #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Верно ли ?

    72 33 Отговор

    До коментар #1 от "Хааа":

    От ЕС и НАТО могат да излязат само колониални държави като Британия.Защото могат да си платят.Такива като Унгария,България и прочее са роби.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬💯🇪🇺

    6 30 Отговор
    Германският Обком не харесва това.

    Виктор Орбан да си направи самокритика и хара - кири с бамбуков меч.

    Айн Фолк, айн Фюрер и так далее…

    Пфф…
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Боруна Лом

    11 28 Отговор
    ВЪРХОВЕН Е ,! ДАНО НЕ МУ ПРАТЯТ .. ПЕТРОВ И БАШИРОВ...!ОТ КРАВАРСКИ МЕРЕКЕТА И СЛУГИНАЖ!
  • 9 Последния Софиянец

    39 33 Отговор
    Трябва ни някой като Орбан.

    Коментиран от #73

  • 10 Ама то си е така

    58 25 Отговор
    Уж беше съюз от независими, европейски страни. НО с времето брюкселските бюрократи наложиха високи закони и превзеха изцяло страните. Те ни определят всиоко. Даже по времето на СССР имаше повече национална свобода на страните. Работеше се повече икономически заедно, но НИКОГА СССР или някаква обща слузна да ни налага общи закони на всичките страни. Днес даже е много по-голямо заробването. Пример: Нашият конституционен съд реши, че т.н. "Истанбулска конвенция" е несъвместима с нашето национално право и национални културни и традиционни представи, следователно НЕ може да бъде приета в България. НО, Брюксел грубо се наложи . Приеха я ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички страни членки.
    И така с общите санкции към други страни, сега с ТЕЦ -овете. Всичкото това е направо робско подчинения на НЕИЗБИРАНИ от нас някакви си чиновници. СИВ беше много по-свободна организация!

    Коментиран от #19

  • 11 За разлика от

    31 43 Отговор
    Съветската окупация, от ЕС може да излезеш по всяко време. ДАВАЙ.😂
    Стига лъжи, стига фейк🧐
    Време е да помислиш и за собствените си хора, Орбане. Унгария изпадна по-долу от България, а бяхте двойно преди нас. Сега се равните във Сърбия. Браво😂
    Време е за пенсия 🙏

    Коментиран от #43, #70

  • 12 ЕС : империя на злото!

    39 25 Отговор
    Гейсъюзът като всяка империя на злото е обречена на разпад и гибел!
  • 13 Стършел

    23 30 Отговор
    Ами напускай, ама не ти стиска. 🤣🤣🤣
  • 14 Някой си...

    26 37 Отговор
    Тоя па вече ми омръзна да писка..ама като види дебелия и тича за пари в Брюксел. Които дава на Путлер за газ... що не земат маджарите да напуснат, че да се куртулисаме един път за винаги от тях..
  • 15 Анджо

    24 24 Отговор
    До известна степен може да е прав, но да подържаш русия заради войната , тоя е пълен куку. А Европейският съюз не можа да обедини Европейските
    държави, има едно деление .
    За мене отдавна съм разбрал, че тая Меркел ще се окаже най големият развузнавач на русия за 21 век. Тая колко мръсотия направи , след хитлер никой не е правил.

    Коментиран от #68

  • 16 Тия голем зор дава

    17 23 Отговор
    да си съсипе държавата.
  • 17 7542

    17 33 Отговор
    Разликата е в това, че в ЕС сте влезли по собствено желание. Защо не попиташ унгарците дали искат да са в ЕС? Марш вън диктатор скапа.н
  • 18 Урюрвкос

    28 12 Отговор
    Орбан вярва че Брюксел и Европейският съюз все още могат да бъдат поправени.
    Блажени са вярващите.
  • 19 Да ти кажа

    17 25 Отговор

    До коментар #10 от "Ама то си е така":

    Ами бе..ти живял ли си по онова време, та ги дрънкаш врели-некипели. В заводите, където работех, никаква машина не излизаше без да е подписан паспорта и от съветския другар.. А за СИВ...нема такъв смех .. когато се разпадаше, съветските другари най-нагло окрадоха Банката за развитие..не пожелаха дори да си платят едни кирливи 180 млн $ които ни дължаха като положителна разлика по платежния баланс.Такива ми ти работи..а иначе.. и до сега въздишат по болгарки и болгарский перец..

    Коментиран от #28, #66

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Факт

    26 16 Отговор
    Браво на Орбан,един от най големите политици в днешно време ,милеейки за собствения си народ.За разлика от нашите ппдбта грбдпста
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Биби шланга

    8 11 Отговор
    Орган е закърмен с б/у пиенгурски борщ!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Все повече се убеждаваме,

    14 16 Отговор

    До коментар #23 от "Ми напусни скапания ЕС...":

    че и тоз е циганин.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Някой си...

    13 12 Отговор

    До коментар #26 от "Все повече се убеждаваме,":

    И то голям...ма много голям... Впрочем, Унгария подмолно работи срещу България за добросъседските ни отношения с РСМ. 90% от големите медии в Скопие са притежание на маджарски олигарси и това не е тайна за никого. Следователно, Унгария има голям принос за ежедневната помия, която се лее по наш адрес..а като прибавим и кой прибра яростния антибългарин Н. Груевски..картинката се изяснява напълно..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Глупаци на куб

    21 14 Отговор

    До коментар #3 от "Глупаци":

    Никой не може да напусне ЕС по простата причина,че нито едно правителство в Европа няма да разреши на народа си да проведе референдум за напускане на ЕС. Това е защото във всички страни вече са "сглобени" чрез избори "ала-бала" марионетни правителства на пряко подчинение на Брюксел и Вашингтон! Само Орбан остана последния Мохикан,

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Точно така

    20 7 Отговор

    До коментар #31 от "Глупаци на куб":

    Този ЕС е проект на САЩ за Европа и те добре са се погрижили, във всяка страна да има техни марионетки. Прости и алчни марионетки, които за това са хранени на такива постове, да не позволят разпадането на съюза. Само така сащ ще успеят да ни изядат напълно всичките европейски страни.
    Ние им финансиране сега и войната в Украйна. Сега помагаме и в Газа. Те сами ни използват и когато вече няма, какво да вземат, ще ни оставят в руините, изсмукани и обеднели до дупка. Това е истината за този ЕС.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гумата

    7 5 Отговор
    Не може едновременно да си заедно с убийците и жертвите. Или защиъаваш терора или го осъждаш. Пиеш ли от отровата вече си отровен.
  • 38 М да

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "Гориил":

    Чувството ти е измамно, вяма за леят кръв, както и британците не ляха, само че това руско прокси иска да ползва плагините , а да не разделя отговорностите, а и неможе един крадец и лицемер да е истински християнин, това вероятно не е нещо повече от поза
  • 39 Да ти кажа

    4 9 Отговор

    До коментар #36 от "Абе ти нямаш факти!":

    Бил е..нема го вече повече от тридесет години..по вина на Кремльовските ти дрогаре, дето те продадоха като овца без история на един кораб, Максим Горки,паркиран до брега на Малта..аз го помня това събитие..а ти..
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Граничаря от застава Малинка..

    12 3 Отговор

    До коментар #40 от "Живков нямаше представа":

    Абе ти се благодари, че по онова време бяхме оградени от всякъде с телени мрежи,минни полета и граничари с кучета и калашник, че ако не беше така, тогава щеше да видиш демографска катастрофа..
  • 43 Живанши

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "За разлика от":

    1950та година САЩ и Британия активират операция "аеродинамично". Финансират укропски нацисти да извършват подривна дейност в Ссср. Нищо не би им попречило да направят същото и в други държави ако беше по-лабаво. Всъщност Студената война е по инициатива на Британия. Сащ слагат 1ви ядрени бомби до Съветската граница. Най-могъщите държави в историята, бивши господари на всичко и всички ни задушават съвсем преднамерено. То комунистите, че са били опасни е ясно, но на нашите народи не ни дадоха въздух. А комунистите колкото и да са били лоши (не всички а само малцина на върха), се промениха и цивилизоваха, до степен, че доброволно пуснаха властта. Ако се гледат от сегашна перспектива всичко изглежда много просто, но ако се счита от перспективите за какви социално-икономически явления са довели до всички исторически събития - нещата са крайно сложни. Източна Европа от 2000 години е по-бедна от запада. Единствената страна която наистина стана богата е Русия, която през 1812 има по-висок стандарт на глава от този на Франция. Единствения път за 2000 години история. Византия е юго-изток и не отговаря на понятието Източна Европа. Полша никога не са били кой знае какво, България също е била слабо развита по-останалите артефакти от царски времена. Румъния и другите също никога не са сияли. Днес Чехия е с бая по-висок стандарт от Гърция, която никога не е помирисвала комунизъм. Въобще бая генерални обстоятелства, които по-прост човек не би разбрал.

    Коментиран от #45, #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хи Хи Хи

    2 8 Отговор

    До коментар #43 от "Живанши":

    Чехия била с по-висок стандарт от Гърция..това като прочет0х и умрех от смех.. лошо, пич, опитай пак...
  • 46 Буда

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "Да питам..":

    Ау какво направи демокрацията с модерните джендофилософи !
  • 47 Въпрос

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Да питам..":

    Ами кои имат право да грабят петрол и да пускат бомби по болници и училища бре Байо - демократите ли ?

    Коментиран от #50

  • 48 ДАЙ ДА УТОЧНИМ

    6 5 Отговор

    До коментар #43 от "Живанши":

    КОЙ Е ИМАЛ 2000 ГОДИНИ ИСТОРИЯ,АКО НЕ Е ТАЙНА..Русия ли..ти майтап ли си правиш или си решил да ни забавляваш в този ранен час..?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Да ти кажа..

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "Въпрос":

    НИКОЙ НЯМА ПРАВО..НИТО ДЕМОКРАТИТЕ, НИТО РУСНАцИТЕ..НИТО ПАЛЕСТИНцИТЕ ИЛИ ИЗРАЕЛцИТЕ..АМА ГИ МЯТАТ И НЕ ПИТАТ НИТО МЕНЕ, НИТО ТЕБЕ..
  • 51 Да ти кажа..

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Минаващ":

    Ами нарамваш пушката и отиваш да ги освобождаваш бе, мамул.. или ти е по-лесно да драскаш , седнал на дивана, в 50 годишната панелка, останала от тейко ти бе, мамул..
  • 52 Някой си...

    6 4 Отговор

    До коментар #49 от "Минаващ":

    Я сега опъни и два зелени сопола за индианчетата и за бизоните... и за папуасите в Нова Гвинея..
  • 53 Мани мани

    6 0 Отговор
    В това ЕС се напълни с всякакви. Тия дето ми кинат оградата ги разбирам що напъват. Ама тия що не излизат. Идея си немам. И всеки мрънка. И на всеки си длъжен нещо.

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 хихихи

    6 5 Отговор
    Тоя иска да го изгонят. Защото ако тръгне да излиза. Унгарците ще го погнат по улиците.

    Коментиран от #65

  • 56 Някой си...

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Мани мани":

    Че един тука чак за Мексико тегли сополите и вие като саранска мечка..да се смееш ли...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гориил

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Някой си...":

    Това е обективната реалност. Непостоянството на обективната реалност трябва да се признае с горчивина и скръб. Можете да ме убеждавате колкото искате, че Китай отслабва, а Европа укрепва, но аз няма да повярвам. Вярвам в обективната реалност. Нека се срещнем след 10 години и да се върнем към резултатите.
  • 60 Ццц

    2 1 Отговор
    "Орбан, широко смятан за един от единствените съюзници"....🤣
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Наркос

    4 1 Отговор
    Орбан не е политик, а лидер като Ердоган... гледа си интереса без значение кой какво мисли, играе и на двете маси извличайки ползи. Лишаването на страната си от горива за продукцията няма да спре Русия и той много добре познава руската логика. Те са се подготвили твърдоглаво за войната и дори ще взривят 5000 ядрени ракети ако трябва, Крим и поне два региона ще бъдат руски от тук нататък, другите два ще върнат евентуално в условията на мирния договор.
  • 65 Лумпен

    2 2 Отговор

    До коментар #55 от "хихихи":

    И за Англия се говореха едни такива, как Ирландия щяла да се отдели пък тя каква стана...
  • 66 Най-нагло лъжеш

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Да ти кажа":

    По онова време работих във военния комбинат в Търговище. В четвърти завод. Нищо от това, което си описал (излъгал), не е вярно. Продукцията си излизаше без никакви надзиратели от СССР. При това изнасяхме и по второ направление. Дори във военните заводи нямаше никакви надзиратели. Камо ли в цивилините Да не си мислиш, че всички от онова време са измрели и не могат да те уличат в лъжа?

    Коментиран от #81

  • 67 Гориил

    1 0 Отговор
    Ако кажете, че е имало грешка, тогава милиони хора са били измамени.
  • 68 Коко

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анджо":

    И на кого Меркел мръсотиянаправи?
  • 69 Мдааа

    4 3 Отговор
    Хахаха.

    Орбанчо, извади Унгария от ЕС. За разлика от едно време, когато избор нямаше и ви газеха съветски танкове, сега имате, та е любопитно, щом се чувствате толкова неудобно в ЕС, що още стоите?

    Или не смееш да повдигнеш въпроса пред унгарското общество, защото още на следващия ден ще трябва да изкарваш този път УНГАРСКИТЕ танкове срещу собствения си народ?
  • 70 България е с най- нисък стандарт в ЕС

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "За разлика от":

    Почти два пъти по- нисък отколкото в Унгария. Обяснението е просто, лакейството върви ръка за ръка с корупцията. Българинът е лакей по душа и като всеки лакей няма как да бъде богат.
  • 71 Какви фондове

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ми напусни скапания ЕС...":

    Тези пари да не идват от небето? Унгария внася повече от това, което получава отЕС. Ние сме в подобна ситуация- каза годепутатът Андрей Новаков, след войната в Украйна България получава по- малко отколкото внася.
  • 72 Васко Делчев

    4 0 Отговор
    Дааааааааа, то е едно и също само средствата са различни. Съветската окупация е с военни средства, а членствотов ЕС е "меко" и продължително - с лозунги като "демокрация", "свободен пазар", "свободно пътуване" и т.н. , а целите са едни и същи - подчинение на народите и управление от един център. Добре, че поне един политик го е осъзнал това. Нашите хайвани и след 100 г. няма да стигнат до тази истина... Истината е, че ЕС ни ограби и то взе най-ценното ни - човешкия ресурс и пазарите ни. Без тях ние сами ще си загинем...и то се вижда. Това е най-слабия период от развитието на третата българска държава, който ще завърши с пълен погром на страната ни. Той вече е налице. След края на студената война запъдът е в колапс. Беше му даден един 30 г. период за глътка въздух чрез разширяването си на изток и опоскване на постсъветското пространство. Това и стана. Сега всички заедно към дъното, а моята държава с най-голямо ускорение лети натам.
  • 73 Някой

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Еми не те спира никой да се преместиш при него-на нас, умните българи не ни трябва такъв като него!
  • 74 пешо

    3 3 Отговор
    вместо да се оплаква да се присъедини към руския свят или и той като копейкин се оплаква но спестяванията са му в евро
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Само питам

    2 4 Отговор
    Ами да излезе от ЕС, защо се измъчва още в този съюз. Да направи Унгария независима и суверенна. Но съм сигурен, че само да повдигне въпроса за излизането на Унгария от ЕС ще настъпят такива събитията, че тези от 1956 година ще изглеждат като детска игра
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Механик

    2 3 Отговор
    Руската подлога Орбан се изплю върху костите на близо 3000 унгарци убити от Русия при потушаването на бунта.
  • 79 Мишел

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "Мечката":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти близо две години от началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.
  • 80 Шляхтиц

    3 0 Отговор
    Откакто Свят светува, под слънцето нищо ново. Историческите събития се развиват по спирала при нови условия, нови обстоятелства. Доказана историческа истина. Римляните са правили изчисления на дървено сметало с топчета. Днешният човек прави изчисления с компютър. Мисленето, психиката, нравите на римляните и съвременния човек не се различават много. Толкоз.
  • 81 Да ти кажа..

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Най-нагло лъжеш":

    Лъжеш най-безобразно. Ти никога не сиработил във военен завод с краен продукт. Десет години работих в най-големия завод в България -- фирма БЕТА- Червен Бряг. Бил съм каде ли не по- арабския свят по реклама ции- Сирия, Либия, Иран, Ирак... произвеждахме МТЛБ- ПО ДВА ЕШЕЛОНА СЕДМИЧНО, ВСЕКИ ПО 24 МТЛБ та, отделно 2с1 Гвоздика, изделия 10, 13 , 15 ..изделия Тунджа и Марица...аз направих заводския пробег на първата Марица - машина за очертаване на проходи в заразени участъ ци..ПОСЛЕДНАТА ПРИЕМКА БЕ НА РУСНАКА..без негов подпис не можеше да излезе нито една машина... Спомням си как влачих мрежа на язовир Телиш, за да намерим шефа на руската приемка, който бе пенсиониран капитан на атомна подводница, който се удави след препиване с коняк. Военното аташе, Гиви Орджоникидзе, същия мустакат, дето връчваше купата на Съветската армия искаше непременно да го извадим, и вися два дена на язовира, добре че след два дена изплува. Фамилията му бе Матвеев, ако неме лъже паметта. Та ..работил си във военен завод, ама нищо не си разбрал, ама в сънищата си...

    Коментиран от #85

  • 82 да мразиш

    0 0 Отговор
    май е много по-лесно и естествено, отколкото да обичаш.
    Чета коментарите и с е удивявам на крайното радикалистично мислене на болшинството, благоволили да ни запознаят с мнението си.
    Хора не бъдете едноцветни или плитки. Никога не е само бяло или само черно, научете се да виждате нюансите.
    Живота не е мач Левски-ЦСКА, а дори и да беше не може да се скрие, че в противниковия отбор има много добри играчи, както и че в нашия има странни създания.
  • 83 Одит

    0 0 Отговор
    В това нещо е прав Виктор!
    Излъгахани, че имаме нужда от ЕС а се оказа те имат нужда от нашите пазари.
    Станахме от Балкани задния двор на запада!
  • 84 Одит

    0 0 Отговор
    И без субсидиите от ЕС, Унгария се справя. Е, не е леко, но както и Полша отстояват своят суверенитет.
    Излезе ли Унгария от ЕС, ЕС ще се разпадне. Това ще добре за щатите !
  • 85 ССС

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Да ти кажа..":

    "В заводите, където работех, никаква машина не излизаше без да е подписан паспорта и от съветския другар..." Работил си във военни заводи, а се изказваш генерално за всички. Ти какво искаш - излиза ВОЕННА машина, обект на ЛИЦЕНЗНО споразумение. По твойта логика днес е голяма тирания, щото определени машини могат да се ремонтират само в определени предприятия, лицензирани от производителя/конструктора на машината. Да не би F-овете (самолетите) или Абрамс-ите да се произвеждат/ремонтират в кварталния сервиз. Турция произвежда възли и агрегати за Ф-16, включително гуми за тях. Да не мислиш, че нещо потегля за някъде без подпис на американски "другар", или друг - упълномощен от Локхийт Мартин? Да ти имам логиката!
  • 86 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    Ето това е демокрацията - да не играеш по РУСКАТА свирка , а по ПСЕВДОЕвропейската , под каквато и форма да е ! Да си свободен , независим и демократичен .....СЛУГА !
Новини по държави: